Reklama

Reklama

Dobrou noc a hodně štěstí

  • USA Good Night, and Good Luck. (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (325)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Tak toto je parádní záležitost! Ještě teď jsem plný dojmů z tohoto vynikajícího snímku! Nikdy by mě ani ve snu nenapadlo, že takovéto téma se dá zpracovat takovýmto úžasným způsobem. Jedná se o rekonstrukci sporu komentátora CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. McCarthy stál v 50. letech v čele " výboru pro neamerickou činnost " , který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se rovnala honu na čarodejnice a nespravedlivá obvinění zničila životy i kariéry mnoha lidem. I pro člověka jako já ( který před shlédnutím tohoto snímku věděl o problému pouze to nejnutnější bez nějakých další podrobností ) nebylo vůbec problémem se ve snímku ihned zorientovat a vše pochopit a to i přes to, že režisér George Clooney si nedělal nějakou zvláštní starost s podrobným vysvětlením tehdejší situace a diváka rovnou vrhnul do víru událostí. To vše i díky výborně propracovanému scénáři, parádní kameře a skvělým hereckým výkonům, kterým vévodí David Strathairn v roli komentátora zpravodajské stanice CBS Edwarda Murrowa ( jeho výkon byl opravdu strhující ) , vše pod režijní taktovkou George Clooneyho. Musím přiznat, že jsem se trošku obával nebude - li tento snímek pro mě těžko stravitelným, či mě nebude dokonce nudit, ale opak byl pravdou.Od prvního okamžiku jsem byl stržen dějem a užíval si každičký záběr. Celkový, ( už tak nádherný zážitek z tohoto snímku ), umocňuje ještě fakt, že snímek je černobílý. Nemám nic co bych tomuto snímku vytknul a dávám ( s nesmírnou radostí ) plné hodnocení! Buďme rádi, že v této době má někdo vůli a chuť natočit takovýto typ snímku a to ještě takovýmto způsobem! Smekám G. Clooney a těším se na tvůj další netradiční počin. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Komorní, uměřené, strhující. Skvělá je kamera, záběry zblízka do tváří přidávají na autentičnosti, herci bez velkých emocí působí opravdu jako profesionálové. Velmi zvláštní je zvuková stránka, kdy často slyšíme rozhovor skrze sklo nebo z vedlejší místnosti. K tomu připočtěme obsah a zláště závěrečný projev o směřování televize. Kdo by to do Clooneyho před pár lety řekl. ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Za tři dny to bude přesně 70 let od odvysílání zásadní epizody pořadu E. Murrowa, která byla počátkem konce McCarthyho honů na čarodějnice, shodou okolností taky za pět dní získá Robert Downey Jr. Oscara za jiný černobílý film z tohoto období, takže bylo celkem příhodné tuhle nenápadnou konverzačku George Clooneyho konečně dohnat. No a nezklamala. Je to pomalé, atmosférické, ovšem plné ideálů a hodnot, které v kontrastu s dnešní Amerikou ční jak maják nad hladinou depresivní reality. Není to ale jen bravurní politický komentář, Dobrou noc a hodně štěstí úplně stejně reflektuje média a jejich roli ve společenském dění, navíc tak činí v zatraceně skromné stopáži 90 minut, což z toho dělá jednoduše napínavé drama od začátku až do konce. Stylové retro s perfektními hereckými výkony. Velká škoda, že tuhle laťku Clooney netrefuje častěji. 8/10 ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Dvaja žurnalisti CBC a ich tím, ktorí sa otvorene postavili proti McCarthyho "honu na čarodejnice". Téma, pre väčšinu neamerického publika málo známa a pravdepodobne aj nezaujímavá (samotná snímka tento predpoklad smerom k spomínanému okruhu divákov podporuje a počíta hlavne s tzv. "uvedomelým" recipientom) je však natočená bez jedinej exteriérovej scény s maximálnym dôrazom pre detail a vystihnutie atmosféry doby. Čiernobiele tónovanie obrazu, výber hudby (sporadický džez a blues), použité archívne videomateriály a presné herecké výkony - hlavne mimika tváre a gestá, to všetko vás spoľahlivo prenesie do doby, kedy jeden muž, využívajúc "hrozbu komunizmu", zachádzal za hranicu ľudských práv zabezpečených ústavou a televízne vysielanie bolo ešte v plienkách aj so so svojimi morálnymi snami o svojej edukatívnej funkcii. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: George Clooney, Grant Heslov .. Dokonale zachycená dobová atmosféra, díky níž máte pocit, že skutečně sledujete dobový film z celosvětově temného období padesátých let, kdy nejen Amerika trpěla strachem z komunismu. V té době, během nastupujícího vlivu televizních medii, stojí na jedné straně názorového rozporu senátor Joe McCarthy šířící pomluvami či udáváním a souzením lidí bez zjevných důkazů strach (tzv. mccarthismus) mezi obyčejné občany a na té druhé stojí televizní stanice CBS, v jejímž čele politických komentátorů stojí reportér Edward R. Murrow a tým lidí kolem něj.. Zpracování je skutečně excelentní, kamera a jazzový hudební doprovod jsou skutečně bezvadné. A samozřejmě nechybí všudypřítomný kouř z cigaret a to i během živého vysílání. V režii se George Clooney soustředí pouze na uzavřený prostor televizních studii a kanceláří, mimo toto prostředí nás téměř nevyvede. Jednou z mála výjimek je výtečná scéna tichého čekání po večerním vysílání v baru na první ranní noviny a jejich komentáře. Film je inteligentní, náročný a silně politický. Pokud se neřadíte mezi náročnější diváky, snímek vám zřejmě moc nedá. Každopádně George Clooney boduje. I bez možných pozlacených sošek může být velmi spokojen. Good Night .. a n d .. Good Luck. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Snímek původně natočili barevně a do černobílého hávu jej oblékli až v postprodukci. (imro)
  • Ultra levný snímek za 7,5 milionu vydělal během prvního víkendu (7. – 9. 10.) 421 446 dolarů v 11 kinech. V USA jej promítali půl roku a za tu dobu se celkový obrat vyšplhal na 31,5 milionu. (imro)

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Reklama

Reklama