Reklama

Reklama

Banksovi jsou úplně normální rodina, žijící v pěkném domě v Třešňové ulice č.17. Bohužel pan a paní Banksovi pro samou práci nemají na své děti tolik času, kolik by si přáli, a proto musí pro ratolesti najmout paní na hlídání. Již po několikáté dává pan Banks inzerát do novin. Ale netuší, že stejně tak učinily i jeho děti. Potíž je v tom, že jak Jane (Karen Dotriceová), tak Michael (Matthew Garber) nejsou zjevně s výběrem těchto pečovatelek spokojení, protože u nich žádná dlouho nevydrží. A tak si šestá chůva za poslední čtyři měsíce balí kufry. Přísný otec seznam s požadavky dětí striktně odmítne a roztrhaný ho hodí do krbu. V noci ovšem do domu vnikne západní vítr, zmocní se útržků a odnese je vzhůru k nebi. Ráno stojí na prahu domu Mary Poppinsová (Julia Andrewsová) s tím samým seznamem v ruce, tentokrát ale celým. Mary Poppinsová je na první pohled důstojná osoba, se kterou není radno žertovat, ale i bytost plná fantazie, která navíc umí čarovat! Velké dobrodružství začíná! Podkladem nestárnoucí rodinné muzikálové komedie z roku 1964 se stala dětská knížka anglické spisovatelky P.L. Traversové z roku 1934. Příběh zasazený do Londýna r. 1910, plný fantazie a bláznivých nápadů, je ideální předlohou pro filmovou adaptaci a poskytuje vynikající muzikálovou příležitost Julii Andrewsové, která za svůj výkon získala Oscara. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (61)

  • Když během natáčení Julie Andrews zjistila, že bude při zpívání dabována, dokonce jednou uraženě odešla ze scény. [Zdroj: časopis Cinema 10/2018] (ČSFD)
  • Jane Darwell kvůli svému pokročilému věku a zdravotním problémům roli původně nechtěla, dokud ji Walt Disney osobně nenavštívil, a nepřesvědčil ji. Zahrála si roli staré ženy krmící ptáky. (Spinelion)
  • V roce 2004 měla v Prince Edward Theatre premiéru divadelní verze tohoto muzikálu a v roce 2010 ji uvedlo Městské divadlo Brno. (janejudyjune)
  • Audrey Hepburnová, jež Julii Andrews "vyfoukla" roli Elizy v muzikálu My Fair Lady (1964), byla stejně jako Julie Andrews nominována na Oscara. Nejspíše by ho i získala, kdyby se nepřišlo na to, že Audrey Hepburnová byla přezpívána. Cenu si tak odnesla právě Julie Andrews. (janejudyjune)
  • Autorka knihy "Poppins" P.L. Travers Julii Andrews obsadila do roli Mary Poppins na základě telefonátu, který Andrews absolvovala z postele po porodu své dcery Emmy Walton. (bfa)
  • David Tomlinson byl nervózní, že nebude na roli pana Bankse dost dobrý, protože do té doby profesionálně nikdy nezpíval. (bfa)
  • Křestní jméno paní Banksové (Glynis Johns) mělo být původně Cynthia. (bfa)
  • Původně v jedné scéně měly všechny hračky v dětském pokoji oživnout. Nakonec tvůrci filmu usoudili, že by to bylo pro děti moc strašidelné, a tak se scéna ve filmu neobjevila. Na Broadwayi ve stejnojmenném muzikálu však scéna s oživlými hračkami použita je. (bfa)
  • Pro iluzi panoramatu Londýna začátku minulého století bylo vytvořeno na 100 maleb na sklo. (Elisebah)
  • Některé z chův ve scéně na začátku filmu byli ve skutečnosti převlečení muži. (Karlos80)
  • Mary Poppins a paní Banksová spolu během filmu nikdy nepromluví. (Karlos80)
  • Julie Andrews dlouho váhala, jestli má roli Mary Poppins přijmout. Doufala totiž, že by mohla dostat hlavní roli ve filmu My Fair Lady. (ČSFD)
  • Walt Disney chtěl práva na film od spisovatelky P. L. Traversové koupit již roku 1938, ta však tehdy odmítla. (ČSFD)
  • Sám Walt Disney, zakladatel filmového impéria, pohlížel na Mary Poppins jako na jeden z vrcholných úspěchů své kariéry. (ČSFD)
  • Jen napsat písně k tomuto filmu zabralo tvůrcům dva roky. (ČSFD)
  • Svého času nejdražší film, který kdy společnost Disney natočila. (ČSFD)
  • První film společnosti Disney vydaný na DVD. (ČSFD)
  • Film se stal nejvýdělečnějším snímkem roku 1965. (ČSFD)

Související novinky

Mary Poppins se vrátí

Mary Poppins se vrátí

21.12.2016

Kouzelná vychovatelka Mary Poppins u nás není moc známá. V Americe ale knihy Pamely Lyndon Travers uctívají, stejně jako film s Julií Andrews z roku 1964. V době sequelů, remakeů a rebootů to… (více)

Tom Hanks jako nenáviděný Walt Disney?

Tom Hanks jako nenáviděný Walt Disney?

11.04.2012

Po Mém týdnu s Marilyn a právě natáčeném Alfred Hitchcock and the Making of Psycho se vynořil další projekt, jehož děj se točí kolem vzniku slavného filmu. Tentokrát se dozvíme, jak vznikala… (více)

Spielbergova Mary Poppins

Spielbergova Mary Poppins

05.01.2006

Zřejmě nevyčerpatelná studnice fantazie a hravosti, kterou je režisér Steven Spielberg, se chystá točit remake legendárního muzikálu Mary Poppins z roku 1964. V něm si tehdy Julie Andrews zahrála… (více)

Reklama

Reklama