Reklama

Reklama

Miss Potter

  • Česko Podivuhodný svět slečny Potterové (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglická spisovatelka a kreslířka Beatrix Potterová (1866–1943) patří k úspěšným autorkám dětských knih, ve kterých se objevují především zvířecí hrdinové s antropomorfickými rysy, např. "Dobrodružství králíčka Petra" (1901, česky až 2010). U nás je ještě známá její pohádka "Krejčík z Gloucesteru" (1902, česky 2000). Její životní příběh se stal předlohou biografického filmu, nazvaného prostě Miss Potter (2006). Natočil ho australský režisér Chris Noonan, který se proslavil rodinným snímkem Babe (1995) o prasátku, jež se chtělo stát ovčáckým psem. Titulní role se ujala americká hvězda Renée Zellwegerová, oceněná za svůj výkon mj. nominací na Zlatý glóbus. Jejím partnerem v úloze nakladatele Normana Warnea je známý skotský herec Ewan McGregor. Film zachycuje její spisovatelské období, jež trvalo pouhých deset let na počátku 20. století, její život v doznívající viktoriánské společnosti, svázané přísnými konvencemi, a konečně její „útěk“ na venkov, do oblasti Lake District, kde se mohla věnovat svým dalším zálibám, botanickým kresbám a průkopnické práci při ochraně přírody. Tvůrci se vedle příběhu soustředili také na náležité vykreslení dobové atmosféry, jak promyšlenou volbou exteriérů, tak např. i použitím skutečných historických kostýmů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (226)

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem průměrný, spíše povrchní film o ilustrátorce a spisovatelce, z jejíhož života se pravděpodobně mnoho nedozvím, ale bude to alespoň líbivost sama s hezkými obrázky, přírodou atd. - no a dostala to. Pro mozek unavený dvanáctihodinovou směnou v práci půvabné, pro diváky očekávající myšlenky, překvapení či snad dokonce děj nedoporučuji. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Richard Maltby Jr. .. Tohle je tak pohádkově (bezelstně, vlezdoprdekově - každý ať si vybere) krásné a milé, že nejde odolat. Škoda té přímočarosti, ale jestli tohle život dal, je těžké to byť sebelepším scénářem nějak upravit. Renée už sice hrála lepší role, ale když se cukruje s Ewanem, není to tak otravné, jako cukrování s Emily nebo roztžky s rodiči. Podívaná z které sice neztloustnete, ale ani se pořádně nenasytíte.. ()

Reklama

jenik71 

všechny recenze uživatele

Celý film je postaven na skutečně výborném výkonu Renée Zellwegerové. Pochybuji, že by některá herečka ztvárnila tuto postavu lépe. Příběh se pomalu rozjíždí jako parní lokomotiva z nádraží a postupně nabírá na síle. Děj není nijak složitý, ale je skvěle zpracován. K dobrému dojmu přispívá i kvalitní kamera a také velmi dobrý dabing na DVD. Dabovaná Zellwegerová má podle mého názoru příjemnější hlas než její skutečný. Zaslouženě nadprůměrný zážitek. ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Obyčejný a krapet smutný příběh zajímavé osůbky - podaný tak mile a bezelstně, že pohladí po duši (no je to teda krapet naivní, ale tak hezky). Oživení přináší obživlé kresby potterovských zvířatek, které jsou do filmu docela vkusně zasazeny a nijak neruší. Zellweger-McGregor-Watson jsou standardně dobří, a i když se nejedná o žádné výjimečné herecké výkony jejich kariéry, jsou jednoduše uvěřitelní. ()

elle 

všechny recenze uživatele

Škoda, že spisovatelka (zvlášť její osud) není u nás známější , ač o její tvorbě pro děti jsem četla. Nejednotný, ale milý styl vyprávění by pro mě měla podtrnout neokoukanější a méně manýristická herečka (Renée hraje pořád stejně...všechno). S postavou Renée Zellweger jsem se smířila až v poslední třetině filmu, kdy byla nucena sáhnout k dramatičtějším a hlubším strunám svého rejstříku. V této zajímavější, hlubší a jímavější etapě spitovalčina života je ale příběh utnut. V podání jiné herečky by film jistě patřil k těm, kte kterým se vracím. Škoda, že více prostoru nedostali moji oblíbenější herci Emily Watson a ano i Ewan McGregor. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Beatrix Potterová si kouzelný domek uprostřed panenské krajiny doslova vydupala od rodičů, ačkoliv film jasně ukazuje, že si na něj vydělala sama. (Rodriguez)
  • Film se natáčel v těchto lokacích: Londýn, Sussex, ostrov Man, Skotsko, Whitehaven v hrabství Cumbria a The Lake District. (Zlatohlávek)
  • Beatrix Potterová svou první knihu vydala na své vlastní náklady a díky slušnému prodeji s ní nakonec nakladatel uzavřel smlouvu. (Rodriguez)

Reklama

Reklama