Reklama

Reklama

Miss Potter

  • Česko Podivuhodný svět slečny Potterové (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglická spisovatelka a kreslířka Beatrix Potterová (1866–1943) patří k úspěšným autorkám dětských knih, ve kterých se objevují především zvířecí hrdinové s antropomorfickými rysy, např. "Dobrodružství králíčka Petra" (1901, česky až 2010). U nás je ještě známá její pohádka "Krejčík z Gloucesteru" (1902, česky 2000). Její životní příběh se stal předlohou biografického filmu, nazvaného prostě Miss Potter (2006). Natočil ho australský režisér Chris Noonan, který se proslavil rodinným snímkem Babe (1995) o prasátku, jež se chtělo stát ovčáckým psem. Titulní role se ujala americká hvězda Renée Zellwegerová, oceněná za svůj výkon mj. nominací na Zlatý glóbus. Jejím partnerem v úloze nakladatele Normana Warnea je známý skotský herec Ewan McGregor. Film zachycuje její spisovatelské období, jež trvalo pouhých deset let na počátku 20. století, její život v doznívající viktoriánské společnosti, svázané přísnými konvencemi, a konečně její „útěk“ na venkov, do oblasti Lake District, kde se mohla věnovat svým dalším zálibám, botanickým kresbám a průkopnické práci při ochraně přírody. Tvůrci se vedle příběhu soustředili také na náležité vykreslení dobové atmosféry, jak promyšlenou volbou exteriérů, tak např. i použitím skutečných historických kostýmů. (Česká televize)

(více)

Recenze (226)

chef 

všechny recenze uživatele

Velmi schopne spracovany priemerny scenar dava vyniknut umeniu nadanej Rene Zellweger, ktora taha cely film podobne ako vhodne a velmi vksune "ozivene" postavy jej krezbiciek, ktore su ako dalsim odkazom na krasu a bezstarostnost rozpravok. Mozno je trochu skoda unahleneho zaveru. 70% ()

wikus 

všechny recenze uživatele

Miestami mi to viac pripomína rozprávku ako životopis:)V tom prípade to hodnotím ako čarovný príbeh o čarovnej žene žijúcej v čarovnom prostredí:))V pozadí hrá krásna hudba, zo všadiaľ sa na vás pozerajú vaši priatelia-kreslené zvieratká. Ten film ma tak okúzlil možno aj preto, že knižky s podobnými kresbami a čarom mala moja babka,ale aj keby nemala, hodnotila by som to ako veľmi príjemný rozprávkovo-umelecký zážitok:). ()

uzzi 

všechny recenze uživatele

Poměrně zbytečný životopis Beatrix Potterové, který ničím nevybočuje a vyloženě nezaujme. V hlavní roli se snaží Renée Zellweger, která ale svým herectvím nijak neuhrane a vyšinutým pohledem a promluvy s „oživlou“ kresbou, spíše potměšile rozesměje. Ewan McGregor v roli jejího vydavatele, obdivovatele a nastávajícího, je již o chlup lepší, ovšem i tak nemá moc co hrát. Spolu jim to ale funguje, takže na slzné kanálky slabších povah je nalíčeno celkem obstojně Přitom je možná škoda, že se příběh ukončuje v polovici, zhruba v jejích 40 letech, protože část na venkově atd. je nejlépe vystavěná a mohlo to příběh obohatit (i když ona Beatrix svůj život v tomto období asi moc akční neměla, už moc netvořila, spíše farmařila, kreslila houby a bojovala za krásnější venkov...bla bla, nuda). Ovšem jako film pro zachmuřené odpoledne je to dobrá volba. Je to taková vata, která celkem uteče a pobavý. 50% ()

Rudinsky 

všechny recenze uživatele

Dávam tri za koniec, ktorý mám na podobných filmoch rád. Inak myslím, že tento film, čo sa týka jeho emocionálnej presýtenosti je určený hlavne ženskému publiku... ()

Lencha 

všechny recenze uživatele

René tu sice vypadala strašně, možná by mohla vynechat některé úšklebky, ale jinak super výkon. Celý film na mě působil "lehce" , ne že bych si ho musela pouště dokola, ale po shlédnutí jsem měla takový klidný pocit na duši. :-) ()

SkyLukey 

všechny recenze uživatele

Tohle je přesně ten typ filmu, který nemám rád. Hrál v něm Ewan McGegor, díky němu mi byl Miss Motter povinností vidět. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Nic proti tomu, když se člověk dokáže vzepřít okolí a prosadit si svou....životní příběh této spisovatelky musel být určitě zajímavý, ale že by z toho musel být zrovna film? (I když filmují se větší blbiny). R. Zellweger mi prostě nepřišla vůbec roztomilá...spíše naivní a hloupá a tohle mne strašně vadilo. Pro mne ne moc zajímavý film, i když oceňuji díla této spisovatelky. ()

Madluska 

všechny recenze uživatele

Neprovdaná třicátnice, která nemá jiné kamarády než ty, které si sama namaluje? Outsiderka, která se navzdory nedůvěře okolí dovede prosadit? Tak tomu říkám trefa do černého! Ačkoliv mi Renée k srdci nikdy nijak nepřirostla, tady mě mile překvapila stejně jako celý příběh. A roztomilá zvířátka mohl trumfnout už jedině roztomilý Ewan. :-) ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Velmi prijemny romanticko-zivotopisny film o autorce i ilustratorce detskych knizek Beatrix Potter. Zacatek 20. stol. a prosazovani "modernich" zen ve velmi konzervativni britske vyssi spolecnosti...jako je asertivni hlavni hrdinka, neprovdana kreslirka, ktere se podari s pomoci mladeho nakladatele osamostatnit se a stat se slavnou. Herecky asi neni co vytknout, casting se povedl (i kdyz Zellweger se svym krenenim neni moje oblibena, tahle role ji sedla). Dekorace jsou vyborne, a vubec cele prostredi je kouzelne, ve meste i na venkove. Skoda ze vic nerozvedli ty animace zvirecich hrdinu. Nebyt jich, je to vlastne dost obycejna story. A kdyby se do toho vlozili vic, treba i nechali postavicky mluvit nebo je trochu zaclenili do deje, mohlo to byt myslim lepsi. Chapu, ze se mozna tvurci bali, aby kreslirka nevypadala jak blazen, ale vetsi prolnuti do kresleneho sveta bych uvital. Takhle je to pekny film, ale znam i lepsi "romantiku". Kazdopadne neurazi a da se na nej podivat bez problemu znova. ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu zavání infantilitou, konec je zase regulerní drama. Nic moc, navíc zrovna nemusím Reneé Zellwegerovou jejíž odpudivá afektovanost v úvodu filmu moje antipatie jen potvrdila. ()

bila.tecka 

všechny recenze uživatele

Půvabné a milé, nicméně pro českého diváka (a čtenáře) docela cizí. Veleúspěšná autorka dětských knížek je v našich končinách velkou neznámou, dokážu si představit nekritický obdiv nad Dášeňkou nebo Ferdou Mravencem, králiček Petr mě bohužel nechává chladným. Film je životopisným vyprávěním o autorce, tedy Beatrix Potter, v podání Renée Zellweger umanuté, lehce infantilní (přitom sečtělé) ženě. Krátké milostné vzplanutí je romanticky jímavé, ostatně v téhle náladě se nese celý film, navíc velkým kladem jsou oživlé kresby zvířátek. Konečné hodnocení ovlivní mé antipatie vůči Miss Beatrix - kdybych byl vydavatelem a něco takového mi vstoupilo do kanclu, tak by po chvíli proletělo zavřenými dveřmi... ()

Nerhinn 

všechny recenze uživatele

Snesitelnější, než jsem čekala (ne tak nesnesitelné, jak naznačoval trailer). I když to hudba místy posouvala do přílišné přeslazenosti... ()

Merkin 

všechny recenze uživatele

Renée opět předvedla skvělé číslo, navíc spojení s Ewanem McGregorem se stejně jako v Kašlu na lásku ukázalo jako tah na branku. Svérázná spisovatelka se musí vyrovnat nejenom se svojí originalitou, ale i s mnohými problémy, které jedinečný talent přináší. Půbav, s nímž autoři vystihli dětskou naivitu kreseb a vlastně i samotné malířky použitím oživlých zvířátek je kouzelný, do toho všeho krutost života i krása přírody, vychytralý scénář a inteligentní postavy, to vše tvoří z Miss Potter nejen poutavou biografii, ale zároveň i velice milý a působivý snímek odhalující tajemství inspirace a hořkosladkou příchuť otevřennosti srdce. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Zellweger mi tady ve své roli vůbec neseděla.Co se týče tvorby samotné kreslířky:v dětství jsem doslova hltala rozličné kreslené příběhy s říkadly a básničkami,ale její tvorba mě doslova minula. ()

Daae 

všechny recenze uživatele

Tento film je stejne hezky a mily, jako jsou obrazky Beatrix Potter. Je prijemne dobove natocen s docela zertovnymi momenty a s necekane tvrdsim narazem jejiho zivota, ktery dodava filmu na dramaticnosti. Presto jsem z filmu neobdrzela nejake vnitrni naplneni, ktere od jinych snimku automaticky ocekavam, a ke konci jsem byla ponekud prekvapena, ze me nejak vice nezasahnul. ()

Cassandra 

všechny recenze uživatele

Snad až příliš klasický příběh (boj proti konvencím, láska, protivenství osudu), ale je tak kvalitně zpracovaný, že není důvod neudělit nadprůměrné hodnocení. ()

jasiska 

všechny recenze uživatele

Asi sa mi film zdal príliš jednoduchý a priamočiary na to, aby som ho hodnotila ako skvelý či dokonalý, ale všetky atribúty výborného filmu spĺňa. Bol veľmi milý - a to ani nemyslím tie trochu infantilné kreslené zvieratká, skôr štýl akým bol film spracovaný (dialógy,...) a spôsob, akým bola ústredná dvojica stvárnená - parádni Renée Zellweger a Ewan McGregor. Bolo to aj vtipné, aj smutné a správne to fungovalo aj na moje emócie. A navyše, vždy je lepší film, po ktorom sa cítim celá usmiata a spokojná, ako keby som sa mala báť zhasnúť svetlo:-) ()

Reklama

Reklama