Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Výpravný film z období pádu Římské říše, který se nedávno natáčel i na Slovensku (Spišský Hrad, Červený Kameň). Když se začne Římská říše rozpadat, opustí mladý Romulus Augustus město a vydá se na nebezpečnou cestu, aby vytvořil legii věrných - POSLEDNÍ LEGII. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (278)

Morholt 

všechny recenze uživatele

No to bylo tedy veledílo. A přitom začátek vypadal poměrně slibně. Upřímně řečeno jsem čekal něco ve stylu Krále Artuše, ale bohužel se to časem začalo zvrtávat do Krále Galů, jehož "kvalit" tento snímek nakonec nedosáhl, ale byl zatraceně blízko. O historických nepřesnostech se nemá smysl rozepisovat, ale dostal mě gotický hrad, tyčící se nad krajinou pátého století a hlavně mě neustále mátli, když o tom vládci Anglie(ta ještě neexistovala) mluvili chvilku jako o Vortigernovi a chvilku jako o Vaulkinovi, až jsem v tom měl totální guláš. Nejsem si jistý, jestli tohle mají Colin Firth, Ben Kingsley a nakonec i Aishwarya Rai zapotřebí. Právě kvůli posledně jmenované dávám jednu hvězdu, protože byla naprosto okouzlující a o jejích očích se mi bude zdát asi ještě dlouho. :DDD ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděla už potřetí a stále se nějak nemohu rozhodnout, jak jej hodnotit. Podle zdejších komentářů i podle mě kvalitní předloha, takže o zvraty není ani ve filmu nouze, ale stejně postrádá napětí, jaké by měl mít a jaké měla kniha. Asi nebyl moc velký rozpočet a byť zde hrají hvězdy, které mají potenciál na to, aby film utáhly (Colin Firth, Ben Kingsley) i tváře, na které se k tomu moc dobře kouká (Aishwarya Rai, Rupert Friend), byl to tak trochu i tím dětským imperátorem film o dětech a pro děti (jenže k tomu zase vadily některé scény). Po prvním zhlédnutí jsem hodnotila 2 hvězdičkami, při dalších to bylo někde mezi dvěma a třemi. No a rozhodně nemohu prominout ani to, že Devátá legie za Hadriánovým valem zmizela roku 117 n. l. a Artuš byl (nejdříve) počátek 5. století, takže historickými fakty se film taky příliš neřídil... (taky tu legendu o Artušovi musí strčit do všeho! ) Scénář, bojové scény, hudba..., no prostě veškeré zpracování mohlo být lepší, zachraňuje to jen zmiňované herecké obsazení a kvalitní podklady pro děj, který však díky zpracování nemá šanci vyniknout. ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

V tomto případě by nebylo od věci ještě před začátkem projekce výrazné upozornění, že se nebude jednat o historicky podložená dobrodružství. Zmatený divák by tak byl ušetřen horečnatého listování v encyklopediích a marného spojování souvislostí mezi posledním římským císařem a králem Artušem. I kdybych velkoryse pominula tuto nepříjemnost, další rány co přijdou, bude muset divák nést statečněji, než hrstka věrných, která protivnému malému Romulovi zbyla. Za všechny jmenujme šermířské souboje, za které by se nemusely stydět ani amatérské družiny na našich poutích, mizerný scénář a (ne)uvěřitelné herecké výkony. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Keltský druid Ambrosinus zná legendu o meči Julia Cézara, který byl ukryt před jeho nepřáteli na tajné místo. Legenda praví, že meč je určený pro velkého vládce. Film začíná krátce před korunovací Romuluse a ne náhodou se Ambrosius stává jeho učitelem a mentorem. Občas působí jako čaroděj, ale jeho čáry jsou jen směsí tajemna a triků. Otec budoucího římského krále Orestes vede formálně Řím, ale sám není císařem. V den korunovace vůdce barbarských Gotů - Odoacer požaduje 1/3 tehdejší Itálie. Ale Orestes, který chce odevzdat rozpadávající se říši do rukou svého syna výrazně odmítne, čímž podepíše rozsudek smrti nad svojí rodinou i zemí. Noc po Romulusově korunovaci napadnou Řím gotská vojska. Většina mužů římského generála Aurélia, kteří bránili svého vládce zemře, Romulusovi rodiče jsou zavražděni a mladý císař spolu s Ambrosiusem se stává vězněm v pevnosti na ostrově Capri. Zde Romulus objeví dlouho hledaný meč svých předků. Aurelius a jeho družina osvobodí císaře a po následné zradě římského senátora Nestora směřují do azylové Británie, kde musí čelit nejen svým gotským pronásledovatelům, ale také místnímu krutovládci, aby nakonec položili základ větší legendě než je ta jejich. Pokud zrovna nejste učitel dějepisu, máte u tohoto historického filmu s lacinější výpravou i realizací, šanci příjemně se pobavit. ()

666teen odpad!

všechny recenze uživatele

Debilní film s debilní pointou, aneb poslední hřebík do rakve s Legendou o Artušovi. Bláhově jsem si myslel, že toho hollywoodského upravování už bylo dost, viz. perly První rytíř a Král Artuš. No, spletl jsem se.... P.S. Proč ten "Ekskalibr" vypadá jako by si ho Merlin koupil na tržišti od Vietnamců? ()

Galerie (24)

Zajímavosti (9)

  • Pro americkou verzi s ratingem PG-13 byly vystřiženy například tyto scény: uříznutí prstu Wulfila, jeho tvář po setkání s čepelí a další. (NinadeL)
  • Režisér Doug Lefler řekl, že nápad na příběh začal u DDLC, poté Dino De Laurentiis přizval historického konzultanta Valeria Manfrediho a jemu se nápad velice zalíbil. Po té ale nápad od DDLC Manfredi musel vzít a napsal úspěšný román, který opět pomohl k realizaci filmu. (NinadeL)

Související novinky

Další maso od Marshalla

Další maso od Marshalla

29.01.2009

V ultimátním béčku Soudný den se skotský hrdlořez Neil Marshall podíval do nepříliš vzdálené budoucnosti. Ve svém novém filmu nazvaném Centurion se naopak vydá do hodně vzdálené minulosti. Konkrétně… (více)

Z Říma na skotskou Vysočinu

Z Říma na skotskou Vysočinu

26.08.2008

Může být jenom jeden! A není vyloučeno, že tím vyvoleným bude skotský herec Kevin McKidd, kterému byla nabídnuta hlavní role v chystaném remaku Highlandera. V historickém seriálu Řím, kde ztvárnil… (více)

Tintin už má obličej

Tintin už má obličej

25.03.2008

Spielberg a Jackson to s tou digitálně animovanou adaptací slavné komiksové série Tintin myslí opravdu vážně. Dokonce tak vážně, že první díl trilogie bude podle všeho dalším Spielbergovým režijním… (více)

Reklama

Reklama