Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Výpravný film z období pádu Římské říše, který se nedávno natáčel i na Slovensku (Spišský Hrad, Červený Kameň). Když se začne Římská říše rozpadat, opustí mladý Romulus Augustus město a vydá se na nebezpečnou cestu, aby vytvořil legii věrných - POSLEDNÍ LEGII. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (278)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Príliš nechápem tie nízke hodnotia, ale to bude asi tým, že som predlohu nečítal a na rozdiely oproti nej kašlem. Pre mňa to je príjemný nenáročný historicko dobrodružný príbeh so sympatickou partou (Colin Firth ešte pred Kingsmanom ukázal, že dokáže byť akčný líder a Aishwarya Rai je neskutočne sexy), ktorú prenasleduje zábavne prehrávajúci zloduch Kevin McKidd. S trikovou stránkou tiež nemám žiadny problém. Nie je to fotorealisticky dokonalé, ale pôsobí to pekne a trumfne to viacero drahších predigitalizovaných súčasných blockbusterov v ktorých sa kašle na uveriteľnú fyziku. Tu som proste celý čas veril, že sledujem skutočné postavy. No a akcia je na PG-13 rating dostatočne krvavá. Bavili ma hlavne tie komornejšie potýčky v prvých dvoch tretinách. Aj keď má režisér seriálové korene, tak to nie je žiadny packal. Až posledná tretina s tou hromadnou bitkou ma príliš nebavila. Bolo to také príliš tuctové. Holt, rozpočet a rating asi nič lepšie nedovolil. Ale stále to nebola žiadna tragédia. Takže celkovo príjemný film niekde na úrovni tých drahších Hallmarkovských produkcií. 6/10. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

A sakra! Čo to spravili s mojou obľúbenou knihou od Valeria Massima Manfrediho?! Predloha je výborný historický (autor je archeológ a odborník na staroveký Rím) a zároveň dobrodružný román (akcie je v ňom naozaj požehnane a svojimi vizuálnymi popismi vyložene prosí o sfilmovanie). Lenže všetky zmeny, ktoré scenáristi urobili, posúvajú príbeh do pozície fantasy báchorky á la Xena, takže fanúšikovia predlohy i znalci histórie môžu vyjsť z kina ruku v ruke a spoločne sa hodiť pod prvú električku. Na druhej strane, vyhodením polovice knižného deja (putovanie polkou Európy je tu zhrnuté do jediného záberu na hrdinov prechádzajúcich cez Vysoké Tatry... ehm, Alpy) film aspoň získal svižnejšie tempo a skôr vám utečie. Doug Lefler je celkom zručný v akčných scénach (veľmi mu pomáha bombastická hudba Patricka Doylea), ale atmosféru a hercov už nezvláda. Čo je celkom škoda, lebo Colin Firth je charizmatickejší než Clive Owen v Kráľovi Artušovi (čo je nepriznaná adaptácia toho istého románu), Ben Kingsley si úlohu Merlina celkom užíva, Kevin McKidd je ako záporák Wulfila zábavne komicko-hrozivý (ako každý správny béčkový zloduch) a na Aishwaryu Rai sa fakt dobre pozerá. Lenže čo narobíte, keď ostatní herci hrajú ako ponocní, dej je blábol, dialógy blbé a film celkovo lacný až hanba (tragické CGI, smiešne masky, príšerné kostýmy a rekvizity a fakt nemožný komparz)? Vidieť Spišský hrad ako súčasť Hadriánovho valu je možno zábavné, ale zároveň aj rušivé a určite sa kvôli tomu neoplatí kupovať lístok do kina. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

S Poslední legií jsem na tom stejně jako s Králem Artušem. Vím, že není dokonalá, ale je to taková zábava, že prostě musím dát nadprůměrné hodnocení. Film nesmíte srovnávat s prvoligovými záležitostmi typu Gladiátora, Království nebeského a jim podobnými. Je to čistokrevná popkornovka s dobrými herci (z Firtha jsem měl ze začátku trochu strach, ale zbytečně, Kingsley mě překvapil tím, jak byl sympatický), skvělou hudbou Patricka Doylea, scénářem, který sice není extra nápaditý, ale rychle odsýpá a tu a tam je i (úmyslně!) vtipný, a senzační finální pointou. Hodina a půl utekla tak rychle, až jsem se divil. Tři a tři čtvrtě. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $67miliónovTržby USA $5,933,494Tržby Celosvetovo $25,303,038║ ten slušný rozpočet tam veru len ťažko nájdete __Príbeh rovnako kostrbatý a nevýrazní ako tomu bolo u omnoho drahšom Kráľovi Artušovi(50%), rovnako tak by som označil aj súboje, tie sú miestamy až smiešne, skoro ako vystrihnuté zo seriálu Herkules(55%), za priešlap sa dá označiť obsadenie Bena Kingsleya ako Merlina, ostatné úlohy sú ako tak znesiteľné ale len ak by sa to bralo ako televízna produkcia a nie ako historický veľkofilm, lebo v takej konkurencii by to nemalo najmenšiu šancu, takže jediná možnosť ako by sa dal tento film označiť je televízna rozprávka, nič viac. Keď nie sú veľké očakávania dá sa to stráviť ale druhý krát sa asi ťažko k filmu vrátite, nebude najmenšia možnosť prečo. /35%/ ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Keltský druid Ambrosinus zná legendu o meči Julia Cézara, který byl ukryt před jeho nepřáteli na tajné místo. Legenda praví, že meč je určený pro velkého vládce. Film začíná krátce před korunovací Romuluse a ne náhodou se Ambrosius stává jeho učitelem a mentorem. Občas působí jako čaroděj, ale jeho čáry jsou jen směsí tajemna a triků. Otec budoucího římského krále Orestes vede formálně Řím, ale sám není císařem. V den korunovace vůdce barbarských Gotů - Odoacer požaduje 1/3 tehdejší Itálie. Ale Orestes, který chce odevzdat rozpadávající se říši do rukou svého syna výrazně odmítne, čímž podepíše rozsudek smrti nad svojí rodinou i zemí. Noc po Romulusově korunovaci napadnou Řím gotská vojska. Většina mužů římského generála Aurélia, kteří bránili svého vládce zemře, Romulusovi rodiče jsou zavražděni a mladý císař spolu s Ambrosiusem se stává vězněm v pevnosti na ostrově Capri. Zde Romulus objeví dlouho hledaný meč svých předků. Aurelius a jeho družina osvobodí císaře a po následné zradě římského senátora Nestora směřují do azylové Británie, kde musí čelit nejen svým gotským pronásledovatelům, ale také místnímu krutovládci, aby nakonec položili základ větší legendě než je ta jejich. Pokud zrovna nejste učitel dějepisu, máte u tohoto historického filmu s lacinější výpravou i realizací, šanci příjemně se pobavit. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (9)

  • Socha Gaia Julia Caesara nebyla hlavní sochou použitou v Tunisku. Taková, jakou vidíme ve filmu, byla dotvořena speciálními efekty. A především, když se socha převážela z Tuniska na Slovensko, ztratila se. (NinadeL)
  • Romulův trůn byl postaven speciálně tak, aby se patnáctiletý Thomas Brodie-Sangster nemohl dotknout země - lépe tak zahrál malého chlapce. (NinadeL)
  • Natáčalo sa na slovenských hradoch Červený Kameň a Spišský hrad. (emdvojka)

Související novinky

Další maso od Marshalla

Další maso od Marshalla

29.01.2009

V ultimátním béčku Soudný den se skotský hrdlořez Neil Marshall podíval do nepříliš vzdálené budoucnosti. Ve svém novém filmu nazvaném Centurion se naopak vydá do hodně vzdálené minulosti. Konkrétně… (více)

Z Říma na skotskou Vysočinu

Z Říma na skotskou Vysočinu

26.08.2008

Může být jenom jeden! A není vyloučeno, že tím vyvoleným bude skotský herec Kevin McKidd, kterému byla nabídnuta hlavní role v chystaném remaku Highlandera. V historickém seriálu Řím, kde ztvárnil… (více)

Tintin už má obličej

Tintin už má obličej

25.03.2008

Spielberg a Jackson to s tou digitálně animovanou adaptací slavné komiksové série Tintin myslí opravdu vážně. Dokonce tak vážně, že první díl trilogie bude podle všeho dalším Spielbergovým režijním… (více)

Reklama

Reklama