Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Z boxerského ringu mezi baletky... Titulní hrdina snímku Billy Elliot je jedenáctiletý chlapec z hornického města v severozápadní Anglii. Po smrti maminky žije s otcem, starším bratrem a babičkou. Píše se rok 1984 a krajem už rok hýbou dramatické události kolem hornické stávky. Město je obležené policií, Billy však tyto okolnosti příliš nevnímá. Je totiž zcela zaujat nečekaným zážitkem. Po boxerském tréninku se náhodou přidal k děvčatům, která měla v tělocvičně hodinu baletu, a tanec ho doslova pohltil. Učitelka baletu, paní Wilkinsonová, v chlapci objeví skrytý talent a začne jej pomalu rozvíjet. Cesta k vytouženému studiu na Královské baletní škole je však dlouhá a plná různých úskalí. V prvé řadě je třeba překonat zuřivý odpor Billyho otce, který balet nepovažuje za činnost hodnou správného chlapa... Stephen Daldry, debutující divadelní režisér a mnohaletý ředitel londýnského Royal Court Theatre, dokázal zdánlivě tuctový příběh oživit originálním pojetím, které staví na kontrastu drsného hornického prostředí a zdánlivé odtažitosti baletu. Film natočil v typicky anglickém stylu moderního sociálního realismu, s důrazem na dobovou atmosféru, na přesnou charakteristiku postav a v neposlední řadě i s typickým britským humorem. Vedle řady dalších ocenění film získal tři oscarové nominace, a to v kategoriích nejlepší režie (Stephen Daldry), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Julie Waltersová) a nejlepší původní scénář (Lee Hall). Vyzdvihnout zaslouží i přirozený herecký výkon Jamieho Bella v roli dětského hrdiny. (Česká televize)

(více)

Recenze (647)

NikiVai 

všechny recenze uživatele

Skvělý film plný emocí a podnětů k přemýšlení. Autoři tu moc hezky ukazují drsnou realitu života v určité době i lokalitě a to, jak těžké je bojovat se svým "předurčením" a předsudky okolí. Je to o síle a odhodlání, o vášni a lásce. ()

Zabriskie 

všechny recenze uživatele

Kouzelný film, který mě chytil za srdce. Snímek popisuje příběh 11 letého Billyho, kterému učaroval tanec a i přes výslovný zákaz otce navštěvuje jako jediný chlapec baletní kroužek. Děj se odehrává v 80. letech v chudém anglickém městečku, ve kterém právě probíhá stávka horníků, kteří tvoří drtivou většinu zdejších obyvatel. Billy Elliot se zabývá podobným námětem jako Dobrý Will Hunting, také zde je mimořádně nadaný mladík, která má na rozdíl od svých blízkých díky svému talentu šanci navždy opustit bídné prostředí, ve kterém se narodil. Tento film je však ve všech ohledech lepší, není tak vypočítavě dojímavý a postrádá i typicky americký patos, zato je příjemně opravdový a nostalgický. ()

BONOBON 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejopravdovějších a emocionálně nejsilnějších filmů posledních let. Daldry ve svém debutu dokázal, že na to má (a dokonce že bude patřit k nejlepším) a to, co v roli Billyho předvádí taktéž debutující Jamie Bell.. kde je oscarová nominace??? ()

HHOKY 

všechny recenze uživatele

Tento film mě opravdu dostal.Příběch chlapce,který se zamiluje do baletu a hudby,příběh rodiny,kde každý hledá tu svou cestu a příběh přátelství..film tak dojemný,přesto vůbec ne přesládlý.A navíc herecké výkony-skvělý Jamie bell,ten mě vyrazil dech.Prosím,jen více takových filmů... ()

FireFox 

všechny recenze uživatele

Přesně nadávkované ingredience - drama, tragédie, komedie - dělají z tohoto nenápadného dílka dokonalý zážitek. Obzvláštní pozornost kromě opěvovaného Jemie Bella zaslouží i Gary Lewis za roli milujícího otce v nelehké životní situaci. ()

babkyfusky 

všechny recenze uživatele

Film, který mě rozbrečel.A to hodně.Možná to bylo melancholickou náladou, ve které jsem tenkrát byl, každopádně skvělý film o klukovi, který se vzepřel vůli svého otce(a bratra) a rozhodl se jít za svým snem. ()

Lynnet 

všechny recenze uživatele

Angličané když vsadí na emoce a city tak to opravdu stojí za to. Tento film už jsem chtěla shlédnout dávno, ale pořád jsem na něj sbírala odvahu. Neubráním se srovnámím s Milion Dolar Baby,ale tady to prostě musí skončit dobře.Jamie Bell je opravdu neskutečný, zbytečně emoce nepřehrává a dobře vnímá ten přechod mezi dětskou naivitou a přijímáním tvrdé reality. Další velkou hrdinkou je Julie Walters jako rázná učitelka se zlatým srdcem. Když už u filmu brečí i chlapi tak to o něčem svědčí,ne? ()

benedikt28 

všechny recenze uživatele

Tohle je prostě neuvěřitelný film! Scéna, kdy otec sedí odevzdaně v autobusu a tím se zařazuje na stranu stávkokazů, je snad jedna z nejsilnějších scén v dějinách fimu vůbec! A konec se také moc povedl - nezapláče snad jen hodně tvrdý kámen... ()

Bakoš 

všechny recenze uživatele

Co má společného Billy Elliot s popelkou a Pretty women? Je z nejnižší vrstvy společnosti a prorve se až na vrchol. Výborný film u kterého se můžete usmát,ale také si pobrečet a to kvůli dojetí i ze smutku. Je věrohodný a lidský. Perfektně jsou vykresleny jednotlivé postavy. Asi nejpůsobivější je otcovo dilema zda se vzdát toho, čemu věří ve prospěch vlastního syna. Chválím i fakt, že ve filmu nejsou žádní ohraní herci, kteří by na sebe strhávali divákovu pozornost. Pět hvězdiček nemá jen proto, že by Forest Gump musel mít šest. ()

enterama 

všechny recenze uživatele

v momente ked sa na obrazovke vystrčila hlava billyho otca v jednej z tých britských uličiek plných tehál a rozradostene utekal oznámiť tú radostnú správu bol som dojatý ...v slzách. Až neuveritelné herecké predstavenie jamieho, v jeho veku!Celý príbeh je dobre nalajnovaný a vedlajšie role teplého kamaráta a dcéry pančelky sú takými čerešničkami k dobrému príbehu. Zaujímavé na tom je, že v pri scéne keď dcéra pančelky ponúkne billymu "prcinu" vobec mi to neprišlo nijak vtipné nakolko som bol v scenári o niekolko scén v budúcnosti a už som čakal na to ako dopadne boj s jeho otcom ..... ()

stuj 

všechny recenze uživatele

Spíš takový poklidný filmek. Ale občas se objeví celkem nečekané scénky (holčička přejíždějící klacíkem po štítech policajtů) a dialogy (vážná učitelka: „Now piss off“ a vážný žák: „Piss off yourself“ a oba se začnou culit). Postavy vlastně celkově nejsou moc „normální“ a to je dobře:) Hlavní ale je, že v některých chvílích film dokáže vtáhnout. A to moc filmů neumí. ()

gerojmanus 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se rozmejšlel, jestli dát 5 či 4 hvězdy...Nechal jsem si den odstup a mam v tom už jasno. Je to úžasnej film plnej zajímavých detailů a postřehů. Od perfektně zahranou postavu Billyho, ujetou rodinku učitelky tance, všudypřítomný a vlastně svým způsobem neviditelný policejní manévry v ulicích, až po scénář, kterej by mě asi normálně nechal chladným, ale tady v těch souvislostech a okořeněným ve finále ještě hoooodně dobrou hudbou...no nemam moc co dodat, perfektní práce! ()

Ocinator 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že si na "slaďárny" tohoto typu moc nepotrpím, ale tento příběh mě skoro dohnal k slzám. Příběh ošklivého kačátka, který skončí tak trochu americky, tzn. "hepáčem. Skvělý kulturní zážitek okořeněnými vtipnými situacemi ze života ()

Jasmín 

všechny recenze uživatele

Přibližně tři čtvrtiny filmu se jedná o solidní sociální drama, přesto nijak zvlášť vyzdvyhnutelné. Od scény tancování v tělocvičně před otcem a následným rodinným bojem o zajištění kluka na škole, začal ale snímek hodně silně působit a až do konce to je pak na kapesník... na dva kapesníky.... dva a půl..... ()

Leotardboy 

všechny recenze uživatele

Velmi dojemny a emotivny pribeh s vynikajucou hudbou T-Rex, The Clash a The Jam. O pribehu nehovoriac. Ten je naprosto napisany zivotom. ()

Reklama

Reklama