Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Julie (I. Bittová) má všechno. Úspěšného a pohledného manžela (K. Roden), zdravou a chytrou dospívající dceru (M. Issová), práci překladatelky, oddaného milence (I. Franěk) a teď dokonce i nový, velký dům, kam se celá rodina právě přestěhovala. Ale pod tímto zdánlivě spokojeným a klidným povrchem zatím odpočívají mnohá tajemství, která nebude možno skrývat donekonečna. Julie však nechce dělat zásadní rozhodnutí. Místo toho se vrhne do zcela nesmyslné mise. Když ráno ve zprávách zaslechne, že zemřela jazzová zpěvačka a klavíristka Nina Simone, kterou v mládí obdivovala, vzpomene si na dobu, kdy vše bylo jednoduché a kdy žádné hory tajností neexistovaly. Zcela iracionálně a přes protesty celé rodiny se rozhodne koupit si piano, na nějž jako malá hrávala. I když tím na první pohled od všech hlubokých problémů utíká, ukáže se, že tento jediný den, kdy opustí bezpečnou rutinu svého života a vydá se hledat vytoužený nástroj, převrátí její dosavadní život vzhůru nohama. A přesně tohle je někdy potřeba, aby člověk mohl začít znovu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (450)

Legas 

všechny recenze uživatele

Nejhezčí český film za posledních... 5 let? Tajnosti jsou ryzí esencí přirozeného herectví - všechny postavy splývají s tu veselou, tu smutnou každodenností. Alice Nellis bravurně vystihla změnu lidského vnímání při přítomnosti hudby, ať už reprodukované, nebo přímo živě hrané (klavír). Vzájemné souznění hudby a Juliina vnímání okolí vede ke sposutě nádherných tanečních čísel. Když se Julii zrovna nedaří, vidí kolem sebe smutné výjevy, které by za "jasného" dne nejspíš ignorovala (žebráci aj.). Kamera filmu je vůbec celkově nádherná, hýbe se tím správným směrem a pocitově zachycuje dění na plátně. A tím se konečně dostávám k tomu hlavnímu, samotnému příběhu. Upřímně obdivuji jeho "normálnost". V době pojišťoven a růžových zahrad se najednou ocitáme na půdě, kde se v rámci smutného i veselého filmu nedočkáme žádných přehnaných dramatických excesů. A závěr je úžasně milý, jemný, nedoslovný a ... prostě nádherně lidsky přirozený. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Když jsem na LFŠ v Hradišti viděl jen půlku, protože sledovat film na přeplněném náměstí v sedě na dlažebních kostkách prostě nešlo, velmi mě mrzelo, že to vzdávám, protože film vypadal moc dobře. Když jsem ho dnes viděl celý, opět jsem si užil první polovinu, ta druhá mě ale hodně zklamala. Skončí to vlastně uplně nijak! ()

Reklama

nunka 

všechny recenze uživatele

Tajnosti je veľmi nenápadný snímok z českej produkcie. Ide o jednu tajomnú záležitosť, ktorá sa v celku prosto dejovo vlečie a odkrýva. Iva Bittová ako éterická bytosť, jemná a trochu tajomná žena, hrajúca očami, mimikou a vlastne nemusí toho ani veľa nahovoriť. Vnútorný svet a prežívanie hlavnej hrdinky Julie stvárňuje najmä veľmi efektná kamera. Pár šikovných záberov a nasnímaní potešia divácke oko a z jednoduchého príbehu sa stáva milá a svieža "podívaná". ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době český film, který mě překvapil svou kvalitou. Kdyby zde nebylo několik zbytečných okamžiků, tak bych se nebál dát 4 hvězdičky, tak se jedná o průměrnou podívanou, která má příjemný rytmus a pár zajímavých situací. Jinak Karel Roden je borec. Je to škoda, nechybělo mnoho, tak hodnotím 3 hvězdičky... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Moc příjemné překvapení, které přilétlo z nedaleka a o to víc je tahle vlaštovka vzácná. Niterní reflexe jedné ženské duše je místy skutečně výtečná. Taje i tichá přání nejen překladatelky Julie, ale i jejích blízkých, nám v netriviálním balení předkládá Alice Nellis, která rozhodně netlačí na pilu, nesnaží se za každou cenu šokovat ba dojímat, ale všedně nám představuje ženu, která chce leccos změnit, ale ještě neví přesně co a jak přesně toho docílit. Vnímáme jen úlomky její minulosti (ale brzy máme pocit, že jí známe léta), protože teď je před námi zhruba čtyřiadvacet hodin obyčejného dne, který začne rozpačitým milostným atakem, pokračuje smutnou zprávou o úmrtí hudební legendy Niny Simone, nečekanou touhou po klavíru a taky několika kostlivci.. s hudbou se tu ostatně pracuje na výbornou. Stejné ódy lze pět i na lyrickou kameru a nadstandardní herecké výkony (Bittová, Roden, Issová), kde nikdo nemá šanci zklamat a navíc tu vyvstalo několik velkých hereckých nadějí (mladík z hudebnin Miloslav König mě neskutečně dostal). Inteligentní scénář pak několikrát vyzdvihne důležitost rodiny, která, ač je sebezranitelnější, platí stále za tu nejbezpečnější jistotu. Nellis je v porovnání s třeba posledním snímkem dua Svěrákových (silně průměrné Vratné láhve) zcela suverénní, nekalkuluje, jede na plný plyn a zejména na přirozenost (což potěší i v nerušivém a umně skrytém product placementu). Všeplatný snímek, který je těžko zařaditelný, má silné vnitřní kouzlo plné zajímavých odboček a náhledů na život. A vidíte, ono to jde!! ()

Galerie (9)

Zajímavosti (7)

  • Natáčelo se v Praze, v lokalitách Žižkov, Dejvice, Pankrác a Nusle. (Terva)
  • Dvě skladby od Niny Simone, které ve filmu zazní, jsou z alba Little Blues z roku 1957. (Siriuss)
  • Děj celého filmu je soustředěn do jediného dne. (hippyman)

Související novinky

Pohádky Jana Svěráka

Pohádky Jana Svěráka

09.05.2007

O úspěchu Vratných lahvích už nemůže snad nikdo pochybovat. Před několika dny uvítaly svého sedmsettisícího diváka, už dva měsíce se drží na špičce žebříčku návštěvnosti českých kin a dokonce se… (více)

Reklama

Reklama