Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film dánské režisérky Susanne Bier (Bratři) byl nominován na Oscara za nejlepší cizojazyčný film a patří k tomu nejlepšímu, co nám současná skandinávská kinematografie může nabídnout. Hrdinou filmu je charismatický a talentovaný dánský herec Mads Mikkelsen (Casino Royal) pracující v indickém sirotčinci, který zoufale potřebuje finanční prostředky. Ty se nabízejí z rodného Dánska, země, kterou nechal daleko za sebou. Životní situace, které ho tam čekají, změní obchodní cestu v dramatickou, bolestnou zkoušku pro všechny zúčastněné. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (276)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Tak tu opět máme kontrast světů a hodnot, tentokrát na dánský způsob... a opět se manipuluje s city. Zlověstná mračna se stahují nad velkolepým sídlem Jørgenových, a přesto, že cosi nevysloveného kalí idylu úspěšných, napravený indický samaritán zde morálně ční jako káravě zdvižený prst až do doby, než bude přinucen pohrabat se v minulosti a aplikovat ji na budoucnost... Tak nevím, nějak na mě neplatily vypočítavé oční detaily, dramatické záběry vycpanin a vystouplé Mikkelsenovy lícní kosti, a nevím přesně, zda za tímto neúspěchem stojí pouze tyto výše zmíněné podpůrné prostředky, nebo i spolupracující faleš dialogů či telenovelový námět. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Další z těch severských filmových skvostů, které mě ze začátku neskutečně uhranuli. Hlavně právě samotným začátkem a pohledem na Indské ulice a v pozadí hrající hudba od Sigur Rós...Potenciál se nádherně využil. To všecko je značně depresivní a ukazuje bídu, se kterou tam děti a jejich rodiče žijí. Jenže po návratu se rozjíždí skutečné dráma, které má spád od začátku příjezdu do konce. Já jsem ten film prožíval. Na to, že se mi to jen tak nestává, že většinou takové filmy projedu a nijak mě nezasáhnou, tak u toho jsem měl skutečně dost. Celý ten námět je hodně zajímavý a hlavně neskutečně citový, že nejde nezasáhnout. K tomu je solidně natočen a celkem svižně ubíhá. Abych pravdu řekl, tak nejvíc se mi líbil právě začátek a konec filmu. Kdo uvidí, tak mi musí dát za pravdu. Po svatbě je zajímavý film. Pohrává si se samotnou myšlenkou z filmu tak dobře, že naše Vékávéčka jsou o vztazích pouhá balada oproti této pohádce. Vztahy tu totiž vzkvetou až do absolutní absurdnosti a já jsem prostě měl od začátku do konce nutkání přemýšlet, co bych tak nějak udělal já. A rozhodně by to nebylo nic jednoduchého. Ještě, že scénáristi s filmy mohou dělat co chtějí a nutno dodat, že na tomto se skutečně vyřádili na stodvacet procent. ()

Reklama

Philippa 

všechny recenze uživatele

Susanne Bier je má oblíbená dánská režisérka a musím říct, že ani tentokrát mne nezklamala. Sice film na mne nepůsobil tak silně jako kdysi Otevřená srdce, ale své kouzlo měl. Prožila jsem si krásný příběh, téměř červená knihovna, natočený však bez velkého růžového závoje. Bohužel, nemohla jsem mu uvěřit na 100%, proto jedna hvězda dolů. Mads Mikkelsen je skutečně velmi charismatický.....velmi :-). ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nultá léta byla nejsilnější v kariéře Susanne Bier. Všechno do puntíku promyšlené, perfektní obsazení i vedení herců. Jasně, tady jsem si po chvíli říkal, že je to jak z argentinské telenovely, ale uvědomoval jsem si, čí je to film, takže jsem okamžitě dospěl k názoru, že jediné logické vysvětlení té neuvěřitelné náhody je, že to náhoda vůbec není. A začalo mě zajímat, o co tu jde. A tak nějak mě to nepustilo, až do závěrečných titulků (90%). ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Další severská lahůdka. Mikkelsen je borec. Přesvědčil mně o tom již mnohokrát ve skvostech jako byl například Hon... Zde si střihl roli muže, který se v Indii snaží pro děti z ulice zajistit léky, vzdělání, šatstvo a ubytování v děstkém domově. Jenže je na to se svým zápalem sám a neustále bojuje s nedostatkem financí. Rozčiluje ho když vidí na ulici umírat děti s banálními nemocemi jen proto, že nesehnal více peněz. Uvědomuje si, že nemůže zachránit každého, ale jen zlomek procenta všech dětí ulice... Když už situace s financemi je tak špatná, že hrozí zavření dětského domova přijde jako dar z nebes nabídka od bohatého obchodníka z Dánska, který by přispěl několika miliony dolarů na chod domova a další projekty. Má všakm jednu podmínku, chce se s Mikkelsenem osobně setkat v Dánsku. Tomu se z Indie kde jsou na něm deti z domova závislé moc odjíždět nechce, ale vidina zajištěné budoucnosti je příliš lákavá. V Dánsku se s obchodníkem skutečně setká. Ten mu sdělí, že se rozhoduje mezi podporou jednoho ze tří různých charitativních projektů a ještě stále není rozhodnut zda si vybere projekt Mikkelsena. Bere si čas na rozmyšlenou a zve jej zatím na velkolepou svatbu svojí dcery. Na svatbě Mikkelsen zjišťuje, že manželka obchodníka není nikdo jiný než jeho bývalá láska, se kterou se rozešel a díky po rozchodu s ní na léta zmizel v Indii... Začíná pojímat podezření, že uvažovaná finanční podpora jeho dětského domova v Indii a setkání se svojí bývalou partnerkou není jen obrovská náhoda, ale podivný záměr jejího muže... A podivností se začne dít mnohem více.... Dál jako vždy nebudu vykecávat děj. Film je parádní záležitost a já jej rozhodně doporučuji ke shlédnutí !!!! 5 morfiových tabletek. * * * * * ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Jacob (Mads Mikkelsen) na konci filmu prišiel do Indie a pred vchodom do centra nemal na hlave šiltovku. Pri stretnutí s malým chlapcom, svojím obľúbencom, už ju mal a dal mu ju na hlavu. (GabrielGabko)
  • Nominace na Oscara za nejlepší zahraniční film. (mahler)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v Dánsku a v indickom veľkomeste Bombaj. (MikaelSVK)

Související novinky

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

18.01.2007

Americká filmová akademie už oznámila užší výběr pro nominace na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Z šedesáti tří filmů vybrala devět titulů, které se ještě poperou o místo v nominační… (více)

Reklama

Reklama