Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Napínavý thriller zaoberajúci sa komplikovanou politikou americkej vlády týkajúcej sa tzv. "mimoriadneho vydávania podozrivých" – extraordinary rendition - globálneho tajného systému prepravy, väznenia a vypočúvania, ktorý bol zriadený po útokoch z 11. septembra 2001 a nepodlieha súdnej kontrole ani požiadavkám extradície. Rendition sa zameriava na životy Douglasa Freemana (Jake Gyllenhaal) – analytika CIA, ktorý začne pochybovať o svojom povolaní po tom, čo bol svedkom brutálneho a nekonvenčného vypočúvania Američana egyptského pôvodu tajnou severoafrickou políciou; Anwara El Ibrahimiho (Omar Metwally) – egyptského chemického inžiniera, ktorý ešte ako chlapec spolu s rodinou emigroval do Spojených štátov, a ktorý je teraz podozrivý z teroristickej činnosti; jeho tehotnej ženy Isabelly El-Ibrahimi (Reese Witherspoon) snažiacej sa nájsť svojho manžela, ktorý údajne zmizol počas letu z Cape Townu do Washingtonu; Alana Smitha (Peter Sarsgaard) – poradcu senátora Hawkinsa (Alan Arkin), ktorý odhalí, že Anwara na príkaz šéfky CIA v boji proti terorizmu (Meryl Streep) odtransportovali do krajiny tretieho sveta, kde ho vypočúvajú; a Abasi Fawala (Igal Naor) – šéfa tajného väzenia, ktorý má svoje vlastné osobné problémy s rebelantskou dcérou Fatimou (Zineb Oukach) a jej priateľom – islamským fundamentalistom Khalidom (Moa Khouas). Rendition trúfalo skúma šedú oblasť medzi správnym a nesprávnym, medzi vpravo a vľavo a odpovede, ktoré nachádza, nie sú jednoduché... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (267)

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Politicko-náboženský thriller zasazen do americko-afrického prostředí poukazuje na někdy až bezohlednou tvrdošíjnost lidí ve významných funkcích, kteří odmítají nahlédnout pod povrch trvalých teroristických hrozeb a neústupně trvají na procesech a pravidlech neumožňujících žádnou jinou volbu. Snadno se tak dostane do spárů tajných vyšetřovacích služeb člověk, který již od počátku nevypadá na zločince, a kterého i přes nepříjemný výslech čeká mnohem horší peklo. Příběh je nastíněn, kostky jsou vrženy, výbuch zabíjí nevinné. Ten je ostatně klíčovým momentem celého snímku a prolíná najednou několik příběhů – zdánlivě nesouvisejících, ale v konečných minutách filmu až mrazivě spojujících se. Chvíli mi tedy trvalo, než mi došla pointa. Díky položeným otázkám jsem se s příběhem dostala o úroveň výše a absurdita celého koloběhu výslechů a ponížení ještě více posílila. V tomto příběhu ani tak nejde o silné herecké role, které i přesto obsadily výrazné tváře filmového showbyznysu (Za zmínku stojí Omar Metwally a jeho role mučeného zajatce, Jake Gyllenhaal v roli začínajícího zahraničního experta přihlížejícího nesmyslnému mučení člověka, nebo taková Reese Witherspoon, která se představila jako těhotná (a velmi oddaná) manželka uneseného muže a Meryl Streep jde hraní bezcitných nadřízených jak jinak než na výbornou.), ale spíše o samotný koncept a postupně odkrývané poselství divákovi. To je v konečném důsledku stejně to nejdůležitější a nic moc na tom nemění ani fakt, že některé scény by potřebovaly lépe domyslet (abychom si je nemuseli my diváci za pochodu domýšlet sami), vypilovat a některé bych možná i úplně (pro zachování napětí a kontinuity) vypustila. I přesto, že politické snímky moc nemusím, nelituji ani jedné minuty, kterou jsem strávila ve společnosti tohoto snímku. ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Nezda se to, ale na konci film nadherne prekvapi a krasne cely kruh uzavre. Za videni to rozhodne stoji. Trosku jsem se zamyslela nad tim, ze CR je obcas desnej Kašpárkov, kde vsichni by nejradeji vsechno nejak obesli a zaroven nas vsechny sere, jak tu nic nefunguje, jak by melo... a jak na vsechno nadavame, jak je to v haji, ale prece jenom lepsi nez zit nekde v islamsky zemi ci spojenejch statech, protoze obcane obou zemi se porad musi pred zbytem sveta obhajovat, ze oni nejsou ti zli. A jeste poznamka, nechapu, jak se Jake s Reese mohli dat pri nataceni dohromady, kdyz spolu nemaji jedinou scenu. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Odvlečený má své lepší okamžiky (výslech), ale i horší (veškeré scény s Reese Witherspoon). Jake Gyllenhaal tady nehraje ještě takového bouráka jako jej mám zaškatulkovaného z poslední doby, spíše bych řekl že pouze lehce výraznější. Režie velmi fádní a J.K. Simmons zoufale nevyužitý. Zkrátka hodně postav, málo napětí, hodně keců. Téma terorismu jde natočit mnohem líp. 60% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Námět není v Odvlečeném nic neobvyklého, hlavním tahounem dle mého chtějí být herci, ale když mě nebaví film, marně se snažim alespoň držet toho, že tam ti herci jsou a prostě jen koukám, ačkoliv je to na nic. Každopádně Witherspoonové a Gyllenhalla jsem si všímat musel, protože ty dva osobně mám vcelku rád. Jenže k filmu samotnému moc co dodat není. Akce se tam příliš nenaděje, spíše se kecá, a to kecání mi nepřišlo bůhví jak brilantní, stejně jako film, takže jestli můžu hodit hodnocení na svoje triko, pro mě to jsou dvě hodiny naprosto zbytečně ztrávené u něčeho, co jsem si myslel, že bude trošku akčnější a svižnější, a ne jenom dlouho tahající a kecající o ničem, dlouho o ničem, jako je zrovna tento film. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Možná že režie nebyla dokonalá, že scénář neměl tu správnou hloubku a že Meryl Streep si tuhle hereckou kreaci za rámeček nedá, ale ten příběh měl v sobě tolik opravdovosti, že mi ty nedostatky ani tolik nevadily. Navíc, jak už zde bylo napsáno, mile překvapili mě neznámí etno herci, takže čtyři hvězdy jsou tak akorát. ()

Galerie (136)

Zajímavosti (6)

  • Film je natočen podle skutečného příběhu Khalida El-Masriho, německého občana, který byl zaměnen za Khalida al-Masriho, který se měl údajně podílet na teroristických útocích z 11. září 2001. V roce 2004 byl El-Masri zatčen a přemístěn na neznámé místo v Afghánistánu, kde byl vyslýchán, mučen a sexuálně zneužíván po dobu pěti měsíců, než ho CIA propustila. Později tajná služba přiznala, že jeho zajetí a mučení bylo velkou chybou. (jezurka42)

Související novinky

Místo Avataru Noc v muzeu 2

Místo Avataru Noc v muzeu 2

20.12.2007

Pravá blondýnka Reese Witherspoon se po těžkotonážním dramatu Odvlečen vrací k lehčím žánrům. Režisér Seth Gordon už brzy odstartuje natáčení komedie Four Christmases, námětem vzdáleně připomínajícím… (více)

Reklama

Reklama