Reklama

Reklama

Volba povolání může člověka přivést do různých míst, třeba i do malebného belgického městečka. Po nepodařené akci v Londýně jsou zabijáci Ray a Ken „uklizeni“ svým šéfem Harrym na pár týdnů do Brugg, aby si trochu zchladili hlavy. A tak se z těchto dvou svérázných Irů ve městě gotické architektury a vodních kanálů stanou turisté. Ray, který se nemůže vzpamatovat z krveprolití v Londýně, Bruggy nesnáší, ale Ken je z jejich středověké krásy unesený. Čím déle čekají na Harryho telefonát, tím bizarnější setkání zažívají. Když jim šéf konečně zavolá, jejich dovolená se změní v boj o přežití... Britský dramatik Martin McDonagh pojal svůj autorský celovečerní debut jako gangsterku plnou černého humoru a absurdity. Vytvořil stylovou a politicky nekorektní podívanou, úchvatně balancující mezi tragikou a komedií. Ve scénáři jsou patrné divadelní vlivy, zejména v proměnách postav, které si i přes svoji pokřivenou morálku získávají sympatie. Komornímu ladění snímku odpovídá atmosféra města, jehož genius loci má pro jeho vyznění stěžejní význam. Zvláštní ponurá atmosféra linoucí se z každého kouta jeho uliček a kanálů přidává nepředvídatelnému ději nádech tajemnosti. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 650)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Místy až hypnotický a setsakra hláškařský mix psychologického dramatu a klasické gangsterské komedie. Veškerou pozornost na sebe strhávají herci, škoda ale, že Ralph Fiennes se dostane k lizu až ve finále, které již bohužel nedovede držet s nabušenm zbytkem krok a chtě nechtě film brzdí. Clémence Poésy je SEXY!! ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Velmi mi to připomnělo Američana s Georgem Clooneym v hlavní roli. Výrazově podobně strohé, chladné. Pomalý komorní film s velkým množstvím dialogů, s důrazem na krásnou lokalitu (tentokrát Bruggy, vydudané do posledního možného záběru). Farrell a Gleeson hrají zajímavé charaktery a chcete je na plátně vidět co možná nejvíce, přičemž ve finále celému představení kraluje Ralph Fiennes. Je to možná lehce artově tahající za uši, kde narozdíl od Američana, nebo Drive tvůrci přece jen více kříčí do světa "podívejte jak to máme vytuněné a uvědomělé", ale pořád platí to, že je V Bruggách neokoukaný a hlavně syrový, opravdový snímek, který baví a zároveň je dostatečně na úrovni. Určitě na to divák jentak nezapomene. Je tam mnoho fantastických scén a momentek. ()

Reklama

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

No panečku Colin umí i hrát. Nikdy jsem ho jako herce nebrala vážně. V Phone Booth mi poprví a asi naposled připadal, že nějakej talent má, ale on se kluk jeden ušatej nezdá :-D Nejlepší jeho role co jsem viděla. Jak už jsem několikrát v kometářích říkala, černej humor je moje gusto :) Pár let zpátky bych tento snímek zkritizovala, protože jsem nepovažovala za umění, když v jedné scéně zazní minimálně 10x fucking, ale teď už mi to připadá jako účelný prostředek jak diváka z drzostí pobavit :) Nádech ironie, překvapivé přátelství, zajímavá láska a trpaslík.. oh.. pardon lilipután s koňským sedativem. No sakra, ono to nějak funguje :) Fucking bruges vůbec není fucking ;) ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Výrazně autorský a "literární" snímek, plný nádherného černého humoru a absurdity, kterou běžně zažívá každý z nás, akorát se jí možná neumí zasmát tak bezstarostně jako, když se s ní setká na filmovém plátně. Martin McDonagh přesne ukázal, co mají film a divadlo společného i v čem se liší, ovšem výsledný produkt o vzájemné přínosnosti a inspirativnosti obou těchto umění vypovídá opravdu hodně. Scénář je vypilovaný do posledního detailu, snímek není "samoúčelně" absurdní. Nese jistou tezi, samozřejmě v Rayově postavě a v jeho vývoji, zcela nenásilně, ale organicky poskládanou z přihrávek vedlejších postav i toho, co čteme mezi řádky zdánlivě efektních "hlášek." Jenomže - pozor na to - tohle nejsou hlášky v onom popcornovém stylu, ačkoliv se proti nim nechci nijak absolutně vymezovat, Martin McDonagh je někde úplně jinde, je to literát, život má odpozorovaný, ať už v rovině prožívání, tak v rovině jeho odrazu především ve filmovém umění. To je vidět, a to je obrovské plus snímku, což vyvažuje jeho jisté formálně filmařské nedostatky. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Celosvětově divácky úspěšný film. Příběh party nájemných vrahů má černý, ale přesto jemný humor, spousty hlášek, perfektní herectví výjimečného Colina Farrella, vypointovaný scénář a k tomu historické Bruggy. Poněkud mi to provedením i atmosférou připomínalo Pulp Fiction, což je pro film V Bruggách asi nejlepší pochvala. A užíval jsem si i zajímavé "politicky nekorektní" výroky směrem k trpaslíkům, teploušům, čenochům, Vietnamcům a především Američanům. Fuck(t) jo. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=KoE9edjEDCI ()

Galerie (46)

Zajímavosti (46)

  • Scéna, ve které jsou Ray (Colin Farrell) s Kenem (Brendan Gleeson) uvnitř Baziliky svaté Krve, je ve skutečnosti natočena v Jeruzalémském kostele v Bruggách, ačkoli pověst o relikvii je přesná. (Nancy...)
  • Ve scéně, kdy Ray (Colin Farrell) sedí s Chloe (Clémence Poésy) u stolku na zahrádce před restaurací, spatří přicházejícího Harryho (Ralph Fiennes) a zvážní. V dalším záběru je vidět Harry přicházející ke stolku s Rayem a Chloe, Ray pije pivo a když si všimne Harryho, položí sklenici. Ray si tak všímá Harryho pokaždé při jiné činnosti. (jujec)
  • Šlo o zdaleka největší filmový projekt, jaký se kdy v městečku Bruggy natáčel. Stovky obyvatel se zúčastnily coby komparz. (don corleone)

Související novinky

Co chystá režisér V Bruggách?

Co chystá režisér V Bruggách?

16.06.2021

Britský režisér Martin McDonagh byl díky Třem billboardům kousek za Ebbingem blízko Oscarovi, nakonec si ho ale odnesli pouze Frances McDormand a Sam Rockwell. To ale nic nemění na tom, že jeho… (více)

Hvězdy jako psychopati?

Hvězdy jako psychopati?

11.11.2011

Režisér příjemného překvapení V Brugách Martin McDonagh (foto) začne příští týden v Los Angeles natáčet novinku Seven Psychopaths. Sehnal do ní spoustu zvučných jmen, ale neobešlo se to bez problémů.… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama