Reklama

Reklama

Volba povolání může člověka přivést do různých míst, třeba i do malebného belgického městečka. Po nepodařené akci v Londýně jsou zabijáci Ray a Ken „uklizeni“ svým šéfem Harrym na pár týdnů do Brugg, aby si trochu zchladili hlavy. A tak se z těchto dvou svérázných Irů ve městě gotické architektury a vodních kanálů stanou turisté. Ray, který se nemůže vzpamatovat z krveprolití v Londýně, Bruggy nesnáší, ale Ken je z jejich středověké krásy unesený. Čím déle čekají na Harryho telefonát, tím bizarnější setkání zažívají. Když jim šéf konečně zavolá, jejich dovolená se změní v boj o přežití... Britský dramatik Martin McDonagh pojal svůj autorský celovečerní debut jako gangsterku plnou černého humoru a absurdity. Vytvořil stylovou a politicky nekorektní podívanou, úchvatně balancující mezi tragikou a komedií. Ve scénáři jsou patrné divadelní vlivy, zejména v proměnách postav, které si i přes svoji pokřivenou morálku získávají sympatie. Komornímu ladění snímku odpovídá atmosféra města, jehož genius loci má pro jeho vyznění stěžejní význam. Zvláštní ponurá atmosféra linoucí se z každého kouta jeho uliček a kanálů přidává nepředvídatelnému ději nádech tajemnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 650)

Filmpub.cz (Daniel Žák)

"Geniálně napsané, výtečně zrežírované a parádně zahrané drama, u kterého se člověk občas zadusí smíchy, často se mu rozbuší srdce a do krve se napumpuje velká dávka adrenalinu. Výtečný snímek na probíhající jaro."

Filmweb.cz (Aleš Smutný)

"Právě děj je ovšem velmi vtipnou snůškou anglického (irského?) humoru, skrytých osobních démonů a žánrových klišé, která většinou McDonagh nakousne a následně je s potutelným úsměvem obrátí vzhůru nohama. V tom všem zcela zřetelně uvidíte jeho divadelní kořeny, občas získáte dojem, že vlastně…" více

MovieZone.cz (Helena Zikmundová)

"Právě proto asi působí V Bruggách tak neotřele. Kulisy, pomalé tempo, tlumené tónování obrazu a hlavně přítomnost úvah o životě a smrti, to všechno skvěle vyvolává náladu některého ze smrtelně vážných artových psychologických dramat. Jeho antihrdinové ale tentokrát pocházejí ze světa svižných…" více

Premiere.cz (Ilona Francková)

"McDonagh ale přece jenom nezapře dramatika: neobešel se bez dlouhých povídavých pasáží, kdy ve vás začne hlodat myšlenka, že už by se to mělo trochu rozhýbat. Když se ale příběh rozeběhne do ulic nebo se rozjedou slovní výměny mezi zabijáky, upovídanost filmu rádi odpustíte. Jen škoda, že Ralph…" více

Tiscali.cz (Linda Winsh-Bolard)

"Martin McDonagh je autorem divadelních her, které se úspěšně objevily i na Broadwayi a ve West Endu. Je to znát v použití jazyka, opakování frází a využíváni akcentu. Bruggy jsou jeho prvním celovečerním filmem. Film vypráví příběhy jinak než divadlo, zápletka je pro filmového diváka často…"

Související novinky

Co chystá režisér V Bruggách?

Co chystá režisér V Bruggách?

16.06.2021

Britský režisér Martin McDonagh byl díky Třem billboardům kousek za Ebbingem blízko Oscarovi, nakonec si ho ale odnesli pouze Frances McDormand a Sam Rockwell. To ale nic nemění na tom, že jeho… (více)

Hvězdy jako psychopati?

Hvězdy jako psychopati?

11.11.2011

Režisér příjemného překvapení V Brugách Martin McDonagh (foto) začne příští týden v Los Angeles natáčet novinku Seven Psychopaths. Sehnal do ní spoustu zvučných jmen, ale neobešlo se to bez problémů.… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama