Reklama

Reklama

Plamen a Citron

  • Dánsko Flammen & Citronen (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Kodaň, 1944. Dánsko je okupováno nacistickým Německem. Plamen a Citrón jsou dva bojovníci hnutí odporu pověření likvidací dánských informátorů Gestapa. Později přijímají rozkaz od svého velitele zabíjet také Němce. Ale když je Plamen pověřen zabít svou milenku Ketty, záhadnou stockholmskou kurýrku, začíná pochybovat o svém úkolu a snaží se zjistit, kdo Ketty ve skutečnosti je. V boji za svobodu jsou najednou všechny strany šedé a pomalu přestává být jasné, kdo je přítel a kdo protivník. Natočeno podle pravdivých událostí. (lenuse)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (122)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Vyprávění o odboji zase trochu jinak než byla před pár lety Černá kniha od Verhoevena. Tentokrát vážně, bez nadsázky, drama. A dobré. Dva kamarádi-odbojáři typu Butch Cassidy a Sundance Kid bojují proti fašismu, zamotávají se ale do politiky před koncem války, ta už hledí kupředu zpátky ni krok, na pěšáky v odboji nekouká, nepohodlné likviduje. A na konci války už je jedno jestli padouch nebo hrdina, hlavně že jsme živí a můžeme vesele kšeftovat dál. A tak gestapo ruku v ruce s budoucí restaurovanou vládou v klidu připravuje nové přerozdělení moci, nemá zájem na komplikacích způsobených neuváženými odbojovými akcemi. Velmi povedený film dokonale ilustrující atmosféru konce války, něco podobného probíhalo ve všech zemích, zajímavý výlet do Dánska. 75% ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Kronika dánských odbojářů natočená v ČR. Mikkelsen je naprosto nekompromisní a film je prostě jeho. Příběh je zajímavý, zábavný a spletitý, výprava poctivá a kamera dynamická. Akční scény jsou přehledné a mají koule. Ole s producenty jakoby se báli střihat a tak tato přehlídka jednotlivých akcí moc lineárně nesedí, gradace je vždy v rámci epizody, nikoliv celku a ač je občas používána skvěle postmodrní zkratka, často se buď zbytečně popisně vysvětluje, nebo jsou tu vysloveně zbytečné scény. Mít to 100 minut a silnější linearitu a gradaci děje, máme evropský velkofilm se vším všudy:-( Plamen a Citron zabíjejí nácky v Kodani a okolí tak dlouho, až zjistí, že se nejen ucho utrhává, ale že si ani nemůžou být jisti, že vždy byli na té správné straně... 70% ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Při sledování tohoto filmu jsem si vzpomněla na vynikající český film Smrt si říká Engelchen. Také ukazuje temnou stránku odboje. Plamen a Citron je hlavně o zneužívání odhodlaných odbojářů politiky a vysokými šaržemi. K vyřizování vlastních účtů a vlastního špatného svědomí. Plamen a Citron je velmi dobrý film, divák je často na vážkách, co je ještě dobro a co už zlo. Nejvíce mě zaujal můj oblíbený herec Christian Berkel, alias velitel Gestapa. Měl opravdu velké charisma a jeho proslovy by zlomily i ostřílenějšího bojovníka, než byl 23letý kluk (Plamen). Navíc byla jeho role sympatičtější, než velitelé dánského, anglického a kdo ví jakého odboje. Všem, kdo mají rádi válečné filmy, nad kterými je třeba trochu přemýšlet, doporučuji. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Oproti nedávno viděnému norskému filmu Max Manus přistupuje Plamen a Citron k tématice odboje dost odlišně. Cílem odboje tu totiž nejsou v první řadě okupanti, ale vlastní lidé, skuteční či údajní kolaboranti. Film je spíše psychodrama než klasický odbojářský film, řeší se tu svědomí, oprávněnost akcí, odpovědnost za protiopatření nepřítele a tak dále. Záměr potud výborný. Bohužel se film nevyhnul určité zmatečnosti, kdy jsem měl občas trochu problém se v těch plánech a protiplánech orientovat, stejně tak jako v cílech některých operací. Opět tu navíc práce Němců a Gestapa vyznívá trochu naivně, když např. hrdinové z léček a pastí unikají podezřele snadno (nezapomeňme ostatně, že je to jen "na motivy" skutečných událostí, ne rekonstrukce). Navíc je film i trochu zdlouhavý. Ve výsledku mírný nadprůměr. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Druhá světová válka, odboj, otázky viny a neviny, kolaborace a hrdinství a především tenká hranice, která je odděluje... Tentokrát v dánském vydání, které nabízí zajímavé herce, dobové reálie, ale bohužel také nezáživné a zdlouhavé podání samotného příběhu...Nabízí se srovnání zejména s Verhoevenem a jeho Černou knihou, která však byla mnohem vydařenější a podmanivější... ()

Galerie (28)

Zajímavosti (9)

  • Námět filmu je založen na skutečných událostech, které se staly v Dánsku během druhé světové války. (akisha)
  • Prevažná časť natáčania prebiehala v Dánsku, ale taktiež aj v Nemecku a Českej republike. (MikaelSVK)
  • Hlavní postava se jmenuje Flame (plamen). Je tomu tak kvůli jeho zrzavým vlasům. Jeho přítel Citrón získal svoji přezdívku díky tomu, že pracoval v automobilce Citröen, kde prováděl sabotáže na německých automobilech. (Othello)

Související novinky

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno