Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Narození Josefa Bárty provází věštba – zemře ve věku 29 let. A je mu právě tolik, když ho opustí žena i se synem, a jeho svět se hroutí. Podivné přátelství s nespoutaným Gabrielem vnáší do Josefova bytí nový impuls, zároveň ho však přivádí do stále větších problémů. Zdá se, že nově poznaná láska je nalezením smyslu jeho života, ale dramatický sled událostí vystaví Josefa zkouškám, které mu pomohou změnit sebe i svůj osud. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (40)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mám rád nadpřirozeno ve filmech. Ať už film provází sama smrt, nebo nějaký anděl či sám Satan. Nesmí však jít o nějaký dementní horor, ale o inteligentní věc jako například Jak přicházejí sny či seznamte se Joe Black... Film měl v tomto ohledu celkem slušný potenciál. Švehlík svého předčasně vyhořelého a zestárlého muže podal skvěle. Josef ztrácí vše co má a ke zbytku toho co mu ještě zbylo se přidá kupa smůly. Do toho všeho se blíží jeho narozeniny a v hlavě mu neustále hučí kdysi vzdálená věštba z karet... Pak ale potká podivné individum v bílé teplákovce s kapucí jménem Gabriel. Těm teologicky neznalým či nesečtělým připomenu, že archanděl Gabriel je mimo jiné vnímán jako Anděl smrti. Ti z diváků, kteří na něj od prvopočátku takto nahlížejí (k čemuž je navíc vede úvodní intro filmu) pak jen nevěřícně koukají na skutky Gabriela. Ty jsou totiž stejně nepochopitelné jako sám anděl. ---- Já jsem znal člověka co takhle o vše přišel, vím co se mu honilo hlavou a jak těžce ten svůj úděl nesl. A to ani neměl děti v daleké Barceloně. Přesto ač tíhou osudu ohnut statečně šel dál a nakonec nad tou nepřízní a snad i nespravedlivostí, která může potkat kohokoliv z nás vyšel jako vítěz. Proto jsem se s postavou Josefa uměl dobře ztotožnit. Jenže Gabriel se od prvopočátku chová podivně a nakonec i sám Josef. Do toho všeho velmi rušivé a film kazící jakési flashbacky...Pokud film měl nějakou hlubší myšlenku, tak mi v tom slepenci nesourodých epizodek unikla. Možná ji neměl a možná ji znají jen sami autoři... Přesto bych jej nerad shazoval, protože to je typ žánru, který se u nás hned tak nevidí a také proto, že to zkrátka bylo zajímavé. Ale než toto to raději něco na způsob Strachova Brainstormu. Dávám tedy za dvě elektronky do starého rádia. * * ()

TereziaCSR 

všechny recenze uživatele

Dala bych mu jen 4*, ale chci trochu pozvednout zdejší hodnocení, protože 44% si tento film opravdu nezaslouží. K samotnému filmu: to byl teda nářez. Film s tak obrovskou atmosférou se jen tak nevidí. Absolutně vás pohltí depresivní chmurná přispatá nálada tohoto filmu. Po skončení filmu byla diskuse s režisérem, který správně poznamenal, že Ocas ještěrky není pro každého a rozhodně ne výdělečný film. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Podivný filmík, či spíš haluška, o podivném chlapíkovi, kterému se dějí podivné věci, zejména mám na mysli zjevení Gabriela v bílém, ten byl nejpodivnější. Inu, jako artová výpověď o jedné velké životní křižovatce se to dá hodnotit kladně, zejména David Švehlík je ve svém osobním pekle beze sporu uvěřitelný. Chtěla jsem dát solidní tři, ale přihazuji čtvrtou, zas mám tendence dorovnávat zdejší smutné skóre.. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Kamera a hudba docela na úrovni, ale jinak je to jenom otravně chtěná, uspávající a klišovitá hra na evropský art. Těžko k tomu říct něco více, je to takový podivný "no reason" film s několika, na českou tvorbu, zajímavými nápady. Za postavu anděla, která odebírá filmu i poslední nepatrný dotyk reality, bych scénáristovi nasekal na holou. Proč proboha!? ()

Joeey 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že těch zvláštních podobenství je zde přespříliš a mně rovněž často unikal jejich význam. Chyby, které zmiňují recenzenti, tu prostě jsou a když k tomu připočítám depresivní atmosféru v příběhovém polotovaru tvořící zápletku celého filmu, musím dát jen tu jednu hvězdičku. A ještě něco... jestli tenhle film něčím opravdu není, tak filmem dramatickým. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Východiskem filmu, v němž si musí hrdina třikrát projít podobnou situací, byla svou strukturou povídka Boženy Němcové "Anděl strážce". (Magyar)
  • Inspirací pro název filmu se tvůrcům stala říkanka Jana Skácela "Tohle draci nedovedou", resp. symbol ještěrky a její schopnost sebeobnovy jako metafora ztráty a utrpení v důsledku vedoucí k pozitivnímu sebepoznání. (Magyar)

Reklama

Reklama