Reklama

Reklama

Code Geass: Hangjaku no Lelouch

(seriál)
  • Japonsko コードギアス 反逆のルルーシュ (více)
Trailer 2
Animovaný / Akční / Drama / Fantasy / Psychologický / Sci-Fi
Japonsko, (2006–2008), 20 h (Minutáž: 24 min)

Série(2) / Epizody(50)

  • Season 1 (2006) - 25 epizod

  • R2 (2008) - 25 epizod

Středoškolák se schopností okamžitě všechny přinutit, aby ho poslouchali, si nasadí masku a postaví se do čela povstání Japonců proti vetřelcům z Británie. (Netflix)

Recenze uživatele kirmakX6on k tomuto seriálu (2)

Code Geass: Hangjaku no Lelouch (2006) 

podle anime-planet.com bylo »Code Geass: Hangyaku no Lelouch« třetím nejlepším psychologickým anime seriálem, lepším než např. Death Note nebo Welcome to the NHK!, jejichž sledování pro mě byla opravdu silnými zážitky. Má očekávání tedy byla vysoká, bohužel anime je plně uspokojit nedokázalo. Především jsem chtěl o něco více vymakanější, náročnější, obtížněji stravitelnější, hlubší a překvapivější děj. Trochu mi také vadilo, že seriál je taková všehochuť. Od mocenských a politických bojů, přes válečnou strategii se přeneseme až do školních lavic a sledujeme intimní vztahy mezi středoškoláky...trochu psychologické, trochu akční, trochu mysteriózní, trochu detektivní, trochu filosofické, trochu romantické...ale k zlosti je, že nic z toho není uděláno pořádně!! Kromě těchto "systémových chyb" mě štvaly určité detaily. Tak třeba - hlavního hrdiny vůbec nezajímá, kdo je ona záhadná C.C. s nadpřirozenými schopnostmi, která mu poskytla Geass a s kterou uzavřel "smlouvu", jejíž podmínky jsou ale neznámé. Jeho nezájem je prostě neuvěřitelný. Stejně tak je obtížně uvěřitelné, aby 17letý kluk nemající ukončenou SŠ mohl pilotovat nejmodernější vojenskou techniku. Nebo jiná věc: jak to, že z celého Japonska si skoro všichni hlavní hrdinové vybrali tu samou střední školu? Přitom by stačilo, aby hrdinům nebylo 17, ale 20 a mohli se setkat na vyhlášené soukromé vysoké škole (a každý studovat něco jiného), to by tak nebilo do očí svou neuvěřitelností, neboť je představitelné, že vyhlášených vysokých škol bude v zemi málo. Nejhorší je ale na seriálu konec. Hlavní hrdina způsobí, byť neúmyslně, fatální nehodu, tu však přejde jako by mu to bylo uplně jedno; bez náznaku jakýchkoliv výčitek bezohledně využije situace a ještě ho to náramně baví. Takovým chováním alespoň v mých očích zcela pohřbil své dřívější vzletné snažení, smysl pro spravedlnost i projevovaný soucit s nevinnými... To se mi fakt nelíbilo. Celkově 70% (pozn.: přímo navazující pokračování Hangyaku no Lelouch R2 je na 85%, mnoho postav a událostí známých z prvního dílu v něm dostává nový, hlubší rozměr...) ()

R2 (2008) (S02) 

O hvězdičku lepší než předcházející série. V této ubyde romantiky a dětinskostí, nejsou zde skoro žádné výplňové díly, v kterých se nestane nic podstatného (seriál má tedy větší spád), taktiky Leloucha jsou sice zhruba na stejné úrovni promyšlenosti jako v první sérii, celkově jsou ale díly znatelně napínavější, neboť Lelouch čelí větším hrozbám než v prvním díle. Kladně hodnotím, že nepřibyly téměř žádné nové postavy, obsah se soustředí více na psychologii postav - konečně jsou rozpleteny a logicky objasněny jejich motivy...zvláště tedy v závěrečných dílech (poslední 4 díly jsou na 95%). V podstatě má seriál jen tři chyby: 1. svou první sérii, která kazí celkový dojem, 2. nevyužitý potenciál k poněkud hlubším konteplacím nad podstatou vztahu státu a občanů a zvláště nad tím, do jaké míry účel světí prostředky, 3. neskončil uplně nejlíp, jak mohl. Druhou sérii celkově hodnotím na 85%. ()

Reklama

Reklama