Reklama

Reklama

Posledních dvě stě let je útočištěm lidské rasy podzemní gigantické město Ember. Nyní však stojí na pokraji zániku. Generátor, poskytující jeho obyvatelům energii, která zajišťuje světlo, teplo a vzduch, dosluhuje a začíná selhávat. Obrovské sklady potravin jsou již téměř prázdné a komplikují se i dodávky vody. Klesá morálka přeživších. A nikdo neví, co nastane, až se celé město ocitne v temnotě. Lina (Saoirse Ronan) a její kamarád Doon (Harry Treadaway) právě dokončili školu a dospěli ke Dni rozřazení: Lina byla přidělena mezi poslíčky a Doon se stal opravářem potrubí. Oba si začínají uvědomovat, že město Ember se blíží k svému zániku. Jediný způsob, jak přežít, je odtud utéct. Jenže kudy a kam? Všude okolo panuje temnota a stavitelé města důmyslně zabezpečili všechny cesty na povrch. Shodou náhod Lina nachází starodávnou schránku s tajemnými dokumenty. Jde o zašifrované pokyny, které popisují cestu ven z města. Lina a Doon se podle nich vydávají na dobrodružnou výpravu, při které hraje podstatnou roli vyluštění útržků tohoto dávného dokumentu. Ale to je teprve začátek. V cestě jim totiž stojí nejen skryté stopy, šifry a tajenky, ale především mocný, zkorumpovaný a bezohledný starosta Cole (Bill Murray), který je ochoten zabránit změnám za každou cenu. Linu a Doona čekají temné časy… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (459)

Shit 

všechny recenze uživatele

Jen průměrný fantasy, který boduje pěkně vyobrazeným městem pod povrchem země a hlavně sympatickým obsazením dětských rolí, ono je to v podstatě skoro zázrak, že sem tam tentokrát nepřisral žádnej malej namachrovanej vopruz, kterej by všechno věděl a pobíhal tam s mečem, takže se na to hned líp dívalo a mělo se komu fandit, nicméně děj neni moc strhující, ani nepínavej, ani nijak zvlášť dobrodružnej, takže to v podstatě působí celou dobu děsně průměrně a tak nějak nechytlavě, ale díky krátký stopáži to ani nestihlo nudit ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Docela příjemná fantasy na jedno podívání. Ze začátku je to sice trochu nuda a malinko se to vleče, potom se to ale naštěstí změní a ke konci to bylo i celkem napínavý. Dětští herci jsou překvapivě výborní a Bill Murray s Timem Robbinsem si tady na chleba vydělávají také celkem slušně. Škoda, že příběh není ještě o trochu lepší a odfláklých triků. Jako taková příjemná jednohubka to ale bohatě stačí. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

To vypuklé brucho Billa Murraya som si všimol ihneď, ale netušil som, že to hrá vo filme dôležitú úlohu. Ronanová je veľký talent a hlavne kvôli nej som dal filmu šancu, aj keď som presne nevedel do čoho idem. Napriek tomu ma film milo prekvapil, dej bol zaujímavý, príbeh temný a túžba po slnečných lúčoch a dennom svetle obrovská. Zaujalo ma to, ale vadilo mi trochu to podanie,akoby sa režisér rozhodol premietať film iba deťom do 12 rokov. Chýbala mi tam tá dospelácka vážnosť a hmatateľnejšia reálnosť, inak by som hviezdu pridal. Pre deti od 6 do 14 rokov ideálny film. 60%. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Pěkny film z postapokalyptickým námětem, ač se to tak zprvu nezdá. Příjemné mladé obsazení a velmi hezké prostředí, které mne zaujalo. Mám rád tenhle styl vcelku nepochopených fantasy se stempunkovým nádechem. Nejedná se tu o nic jiného, než o hledání pravdy, minulosti, vysvobození a nového začátku. 80% ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Pětapadesát milionů na tuhle jednohubku? Vzhledem k tomu jak rutinérsky a ne zrovna originálně co do děje to celé působí, je jedině dobře, že to byl naprostý finanční propadák. Netuším, jestli knižní předloha náhodou není mnohovrstevnatá napínárna se zajímavými postavami (navíc je možná rozvíjená v existujících pokračováních), film je ale v každém případě jen zvláštní směska Cesty Do Středu Země (akorát naruby), Sirotků Oblohy (akorát ne tak depresivní), a třidé horské dráhy, která nemá absolutně žádné opodstatnění (akorát tahat z kapes rodičů peníze;)). Robbins a Landau mají stěží víc než camea, Bill Murray není špatný, Saoirse je tu ještě těsně ve svém dětském období (ne že by měla co hrát), jejího parťáka si absolutně nepamatuju, a ta malá holčička mi ze všeho nejvíc připomínala postavičky z Grinche... Jako adventura by mě to ale pravděpodobně dost zaujalo, mělo to přece jen dost společného třeba s Death Gate (od Falloutu, na který poukazují někteří uživatelé, je to IMHO už dost daleko), a vizuální stránka je to, co první dvě třetiny tohohle filmu zdobí nejvíc. Pak nastane ta nepochopitelná horská dráha... Hudba je adekvátní a dobře navozuje nálady, ale taky nejde o žádné novum sršící originalitou. Takže ne že by to bylo celkově nějak špatné nebo urážející, a pokud máte děti, které se zatím nepotkaly s ničím námětově podobným, klidně je k tomu posaďte... ale pro dospělé publikum je to v podstatě ztráta času. Slušně řemeslně vybavený lehký nadprůměr, 60%. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (7)

  • Filmovanie sa začalo v lete 2007 a skončilo v októbri. (Greenpeacak)
  • Filmové zpracování City of Ember o společnosti závislé na jednom generátoru bylo silnou inspirací pro vývojáře hry „Frostpunk“. (UncleMorty)
  • Producenti zo spoločnosti Playtone, Tom Hanks a Gary Goetzman získali práva na natočenie filmu podľa románu Jeanne DuPrau "Mesto Ember" v októbri 2004. (Greenpeacak)

Související novinky

A „půvabné kosti“ získává...

A „půvabné kosti“ získává...

18.07.2007

Zapomeňte na Dakotu Fanning stejně to pro spoustu z vás bude úleva ;-). Nejzářivější dětskou (nebo spíš teen, je jí 13 a roste jako z vody) hvězdou budoucnosti bude irská dívenka jménem Saoirse… (více)

Reklama

Reklama