Reklama

Reklama

Carrie

  • USA Carrie (více)
Trailer 2

Umí rozpoutat peklo a pomstít to, které ji obklopuje. Americký, dnes bezesporu kultovní hororový film, který podle románu známého spisovatele Stephena Kinga natočil režisér Brian De Palma. Jeho hrdinka Carrie Whiteová je terorizována pološílenou matkou, náboženskou fanatičkou. Pro nesmělost a své komplexy se navíc stává předmětem výsměchu spolužáků i některých učitelů. Jednoho dne v sobě Carrie objeví nadpřirozené telekinetické schopnosti. Její pohled může získat ničivou sílu, tryskající bez ohledu na možnost ji vůlí zastavit. Neustálé ponižování a pohrdání, jimiž je obklopena, stejně jako tlak způsobený osamělostí, vedou k tragédii, jež vyvrcholí, když je dívka zcela nečekaně pozvána nejhezčím chlapcem třídy na velký školní ples… Carrie režiséra Brian De Palmy, odsuzující úzkoprsou maloměstskou společnost a náboženský fanatismus, je považována za určitý mezník v žánru filmového hororu, inspirovala řadu dalších tvůrců, stejně jako vedla v roce 2002 k natočení stejnojmenného remaku Davida Carsona. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (526)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Zatím netuším jaké budou možnosti remaku, ale originál se mě moc líbil. Atmosféra je ukázková, příběh netradiční a herci skvěle padnoucí do svých rolí. Navíc De Palma není žádný amatér a již tady naznačil své možnosti. Zlomová scéna s kyblíkem trvá snad 10 minut, ale přitom ani na moment nenudí. Kamera střídavě snímá jak šťastný pár, tak spiklenecké duo pod jevištěm. Do poslední chvíle je divák držen v napětí. 75% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Režijně naprosto bravurní. De Palmův styl je maximálně progresivní a účelný. Člověk si tak připadá chvílemi doslova jak na horské dráze. Začne to fenomenálně natočenou scénou ve sprchách, pokračuje to několika hluchými scénami (pouze hudba, obraz) a končí to rozdělením obrazu na několik sektorů a zrychlené hlasy jednotlivých herců. Ulítlé, ovšem nesmírně odvážné. Několik scénáristických kliček je těžko pochopitelných (jestli vůbec), nicméně děj jako takový je poměrně jednoduchý. Na jeho relativní plochosti a přímočarosti však o to více vyniknou režijní schopnosti hlavního tvůrce. Sissy Spacek není nikterak hrůzostrašná a ani závěrečná scéna mě nepřiměla zakrýt si oči - i když působivá je, to bez debat. Existuje však několik výrazně lepších adaptací Kingových knih, které jen lehce nadprůměrnou Carrie bez problémů zastiňují. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Podľa výsledného percenta De Palmova 'Carrie' trošku zaostáva za klasickými staršími a kultovými horrorovými zážitkami, no pre mňa z nich všetkých zanechala poriadnu ryhu. Film predovšetkým hneď od začiatku netreba brať ako klasický bububu horror a čakať na perfektné ľakačky. Ide hlavne o asi najlepšiu drámu s posadnutosťou a podobnými vecami, akú som videl. Posledných dvadsať minút, keď už sa napätie začalo poriadne rozbiehať, tak niekto by povedal, že atmosféra bola taká hustá, že sa dala krájať. Ale tu bola taká husta, že by vám ten nôž zatupil! Sissy Spacek bol výber ako bič, nenormálne zahrané. Najprv to však muselo byť napísané a scenár zaslúži tiež nemalú pochvalu. K tomu skvostne šialená rola Carriinej matky, proste rodinka ako vyšitá. 90%. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Brian De Palma umí střídat nálady jakoby se nechumelilo. Chvíli jste celí vystresovaní z nepříčetné náboženské matky za doprovodu "psychovských" smyčců, jen abyste byli hned po tom téměř dojatí v idylické atmosféře plesu a byli šťastni za Carrie, že jí to tak sluší... King prostě nemá rád církevní pomatence, dokazuje to ve více svých dílech a i zde je matka prvočinitel, který spustí dominový efekt všeho zlého, co se ve filmu stane. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Carrie přináší pro americké studenty s nutkáním vybít spolužáky zajímavé ponaučení a sice, že mnohem lépe než poloautomatické zbraně se detektorem kovu u školního vchodu pronáší telekinetické schopnosti.. Co začne jako soft porno "Chlupaté klíny ve sprchách Bates High 3" pokračuje děním z Boty jménem Melichar a končí dotekem medúzy vydrážděné kbelíkem vepřové krve. Hodně zkratkovitý DePalma zapojil i smyčce z Psycha, ale o nějaké sugestivnosti krom výkonu Piper Laurie v roli hluboce věřící paní Whiteové (takové fanatičky by měly při otopu zastávat funkce briket) nemůže být ani řeč. Vůbec první filmová adaptace Kingovy novely tak dopadla jako potom drtivá většina ostatních - rozpačitě.. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (61)

  • Carrie obsahuje klíčová témata amerického hororu 70. let a zároveň předznamenala nástup několika pozdějších subžánrů - např. slasher a teenage hororů. (ClintEastwood)
  • Billy Nolan (John Travolta) jezdí červeným Chevroletem Chevelle SS 396 z roku 1967. (J.F.B.)

Související novinky

Fincher a nakažení teenageři

Fincher a nakažení teenageři

24.02.2008

V dobách, kdy hippies už byli trapní, ale David Bowie ještě všem připadal jako příliš velký pošuk\", tedy v polovině 70. let, se odehrává komiksová série Charlese Burnse Black Hole. Metafora na… (více)

Sissy zpět na místě činu

Sissy zpět na místě činu

21.02.2005

Doma ve vitríně se jí leskne jedna pozlacená soška Oscara. Sehrála řadu charakterních rolí, ale v současnosti znovu začíná koketovat s napínavými filmy. Řeč je o Sissy Spacekové, rodačce z Texasu.… (více)

Reklama

Reklama