Reklama

Reklama

Každý den na svobodě znamená malý zázrak. Válečné drama o židovské partyzánské jednotce bratří Bielských... Když v červnu 1941 vtrhla německá armáda na území dnešního Běloruska, zvláštní komanda s místní policií pronásledovala židovské obyvatele a docházelo přitom k ničivým pogromům. Bratři Bielští dokázali zachránit více než dvanáct set Židů před deportací do koncentračních táborů. V hlubokých hvozdech Nalibockého pralesa poskytli pronásledovaným židovským uprchlíkům útočiště v lesní vesničce, které se přezdívalo lesní Jeruzalém a stalo se jediným svobodným místem na okupovaném území. V lesním táboře postupně vytvořili jednu z největších židovských partyzánských skupin, která dokázala úspěšně čelit nacistickým okupantům. Přirozeným vůdcem oddílu se stal Tuvia, jeho horkokrevný bratr Zuš se kvůli osobním sporům připojil k Rudé armádě. Do dějin druhé světové války se však zapsali jako hrdinové, jejichž příběh dokládá, že i Židé dokázali aktivně bojovat proti nacistům. V hlavních rolích sourozenců Bielských se představili hvězdní herci Daniel Craig (Tuvia), Liev Schreiber (Zuš) a Jamie Bell (Asael). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (738)

lesumir 

všechny recenze uživatele

Pár věcí je jasných! Že zítra nebudu chtít vstávat. Že jednou umřu. Ale co je v tomhle případě hlavní, že pokud Zwick bude točit briskní dramata s apelací na emoce s nádechem akčnosti, bude u mě mít vždycky náruč otevřenou. Po výborném Krvavém diamantu - na který jsem hodně dlouho vzpomínal - přichází partyzánská sugestivní podívaná, ve které výborný Daniel Craig (ukazující, že Jamesem Bondem to všechno nekončí, jako u ostatních) a jeho bratři Bielski bojují podle "true story" proti celé Německé armádě a s pomocí Mojžíše se jim jakš takš daří. ___ Z novodobých režisérů je Zwick jeden z mála, který má tak nezaměnitelný styl. Jeho stopa je vidět na každém kroku a ta kamera... To je vizuální orgie! Ten look je vážně brilantní. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Odpor sice možná není ten nejlepší a nejsilnější válečný film, jaký byl kdy natočen, ale díky výbornému scénáři a zejména excelentnímu ústřednímu triu se pro mě rozhodně řadí mezi zapamatovatelné a kvalitní válečné kousky. Hoši Daniel Craig, Liev Schreiber a také, na trochu vedlejší kolej "odsunutý" Jamie Bell, jsou spolu fenomenální a chemie mezi nimi je patřičná a silně fungující:) Z vedlejších rolí mě opět potěšil Tomas Arana, jehož jsem si zvykla vídat téměř vždy pouze v menších a vedlejších rolích a také Mia Wasikowska. Scéna, kdy se po válečné vřavě oba bratři Tuvia a Zus opět setkají, ve mě spolehlivě dokázala vyvolat slzy. "Vůbec ji neznám." - "Seděl jsi s ní tři dny ve sklepě, jak bys ji chtěl poznat víc?" :) ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Pekný a dobrý film, ale mohol byť aj krásny a výborný. Podobnej látke holt nesvedčí natoľko zjednodušený americký pohľad na dobrých a zlých, a veľkú záchranu v poslednej chvíli. To, čím si ma Edward Zwick získal v "rozprávkovom" Poslednom samurajovi, nemôže fungovať v dráme o prenásledovaných Židoch. Ďalšia režisérova snaha zavďačiť sa Akademikom. Herci a James Newton Howard, hoci vykrádajúci svoju The Village, za jedna. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Po V Bruggách další příjemné překvapení. I přesto že se pravděpodobně jedná o ještě větší finanční neúspěch než Krvavý diamant, tak mě ty pohyblivé obrázky z "běloruských" lesů vtáhly dovnitř a já se během sledování cítil jako v sedmém nebi. Tentokrát se nestali herci, ani režie ba ani hudba mou nejoblíbenější složkou, tentokrát to vyhrálo prostředí, ve kterém se celý film odehrává. Hluboké hvozdy, které ještě nestihly zničit výdobytky lidské civilizace, vrzání smrkových větví a šumění stromů, přesně takhle to vypadá v lesích v místě, kde jsem vyrůstal. Ale zpět k filmu, Edward Zwick si opět bere na svá bedra látku, která už jen na papíře chytne za srdce a rozehrává před očima diváka divadlo na city plné sentimentu. U Edwarda mi to narozdíl od jiných režisérů nevadí, i když nám schéma Defiance říká: teď přijde romantická scéna, teď přijde akční scéna, teď na poslední chvíli přiběhne záchrana..., tak i přesto jsem oči z obrazovky nespustil (také zčásti díky výborné kameře). Já byl spokojen jako už dlouho ne, jen více takovýchto filmů. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Utrpení židovské komunity za druhé světové války, tentokrát pod taktovkou Edwarda Zwicka dopadlo přesně podle očekávání. Nulové výchylky od stylu pro amerického diváka, to je hlavní kámen úrazu. I samotný režisér tentokrát povolil a atmosféra už není tak intenzivní jak tomu bylo v předešlém Krvavém diamantu. Na druhou stranu hlavní protagonisté se snaží ze všech sil, hudba je také velmi povedená a skromné finále neurazí, naopak potěší. Krásná ukázka tříhvězdového filmu. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (24)

  • Během svatby ve filmu stojí ženich na pravé straně nevěsty, zatímco na židovské svatbě ženich stojí vždy na levé straně. (šerminator)
  • Nejčastěji použité opakovací pušky (ručně natahované) ve filmu byly německé KAR-98 ráže 7.92x57 mm Mauser a sovětské Mosin Nagant Model 1891/30 ráže 7.62 mm x 54R. (c.tucker)
  • Ještě než se rozhodlo, že natáčet se bude v Litvě, uvažovalo se nad Polskem nebo Rumunskem. (HellFire)

Související novinky

Neeson a Fiennes jsou bohové

Neeson a Fiennes jsou bohové

10.04.2009

Chris Columbus svou řeckými mýty inspirovanou fantasy Percy Jackson and the Lightning Thief natlakoval zvučnými jmény. Louis Leterrier nechce s remakem Souboje titánů zůstat pozadu. Na pozadí… (více)

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

04.03.2009

Edward Zwick je prostě smolař. Točí kvalitní filmy, které mají zároveň i značný divácký potenciál, ale přesto z různých důvodů (většinou mizerná propagace) nakonec propadnou. Krvavý diamant… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Reklama

Reklama