Reklama

Reklama

Každý den na svobodě znamená malý zázrak. Válečné drama o židovské partyzánské jednotce bratří Bielských... Když v červnu 1941 vtrhla německá armáda na území dnešního Běloruska, zvláštní komanda s místní policií pronásledovala židovské obyvatele a docházelo přitom k ničivým pogromům. Bratři Bielští dokázali zachránit více než dvanáct set Židů před deportací do koncentračních táborů. V hlubokých hvozdech Nalibockého pralesa poskytli pronásledovaným židovským uprchlíkům útočiště v lesní vesničce, které se přezdívalo lesní Jeruzalém a stalo se jediným svobodným místem na okupovaném území. V lesním táboře postupně vytvořili jednu z největších židovských partyzánských skupin, která dokázala úspěšně čelit nacistickým okupantům. Přirozeným vůdcem oddílu se stal Tuvia, jeho horkokrevný bratr Zuš se kvůli osobním sporům připojil k Rudé armádě. Do dějin druhé světové války se však zapsali jako hrdinové, jejichž příběh dokládá, že i Židé dokázali aktivně bojovat proti nacistům. V hlavních rolích sourozenců Bielských se představili hvězdní herci Daniel Craig (Tuvia), Liev Schreiber (Zuš) a Jamie Bell (Asael). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (738)

Falko 

všechny recenze uživatele

Ked vidim meno rezisera Edward Zwicka, hned si spomeniem na jeden z jeho vojnovych filmov, ktore natocil a tak premyslam, ci aj natocil nieco ine, ako vojnovy film, ale to nie je podstatne. Edward je majster rozpravania dramatickych pribehov podla skutocnosti a stale znovu a znovu nam ukazuje, aka je vojna svinstvo a ze sa dnes mame v podstate dobre v porovnani s ludmi v Bielorusku pocas 2. svetovej vojny, ktori boli stvancami v lese v minusovych teplotach a ani nevedeli, ci sa doziju dalsieho dna. Hudba bola emotivna, James Newton Howard je skuseny a taktiez vyber hercov bol dobry, takze som spokojny, ale nestacilo to na 5*. ________ Daniel Craig - (Tuvia Bielski) +++ Liev Schreiber - (Zuš Bielski) +++ Jamie Bell - (Azael Bielski) +++ Alexa Davalos - (Lilka Ticktin) +++ Allan Corduner - (Šimon Harec) +++ Mark Feuerstein - (Isaac Malbin) +++ Produkcia: Edward Zwick +++ ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Edward Zwick natočil kvalitní drama z období 2.světové války. Po dokonalém Krvavém diamantu přichází s Defiance, které zachycuje příběh bratrů Bielski, kteří ukrývají židy v lesích před Němci. Zwick dokonale zvládl svoji úlohu režiséra spolu s krásnou výpravou. Každý záběr je moc pěkně natočen a je na něm vidět opravdu hodně práce. Obsazení rovněž podává výborný výkon. Zajímalo mě, jak si agent James Bond povede v lese a musím říct, že Daniel Craig mě opět přesvečil, že dokáže zahrát naprosto cokoliv. Film v mých očích ztrácí hlavně kvůli zbytečným dialogům a možná příliš natažené stopáži. Od Defiance totiž nečekejte válečný film ale drama z 2. světové války. Během celého jsou asi 4 bojové scény z níž každá nemá víc jak 5 minut. Nudit se ale přesto nebudete. Defiance je nadprůměrné drama, které dokáže vtáhnout do děje a spolu s výborným obsazením a kamerou je v současnosti jeden z nejlepších válečných filmů. 90% ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Rozostřené scény nám dají vzpomenout na Legendu o vášni a Edward Zwick si dál jede svou filmovou brázdu. Trošku nečekaný příběh v době kdy se moc tyto válečné filmy nenosí a myslím že diváci o ně nemají moc zájem, přesto režisér natočil tento pravdivý příběh o třech židovských bratřích. Daniel Craig mě tentokráte moc neoslovil, jako tahouna filmu označuju Lieva Schreibera, který mě po Wolverinovi nepřestává překvapovat. Role nekompromisních zabijáků co se neptají mu sedí. 70% PS: Dost mě potěšila ruština ve filmu. Působí opravdu skvěle! Možná je škoda že jí není namluvený celý film. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Typický Zwick. V tomto případě bohužel. Hrdinná story o neskutečném partyzánském dobrodružství s biblickou paralelou v druhém plánu, vystavěná na několik let dávno obnošeném modelu ze sekáče ‚based on true story‘, totiž potřebovala pořádnou dávku syrovosti a nikoliv kýčovité obrázky běloruského lesa. Zwickovi unikají postavy, což za předpokladu, že na nich příběh stojí, je zásadní problém, ze kterého jej nevyhrabou ani špičkoví herci. Chybí tomu jakákoliv osudovost při těžkém rozhodování (a že jich scénář nabízí požehnaně), která je nahrazena skládáním klišovitého puzzle z dílků dávno ohmataných jinde. Že se tak (zřejmě) dělo doopravdy mi bylo jedno, protože je to servírováno formou standardního bijáku na ukojení sentimentálních diváků. První půlku mě to strašně sralo, v té druhé už mi to bylo úplně volné. Věřím ale, že v závěrečném zúčtování na louce museli někteří fandit ve stoje. Já chtěl Zwicka nakopat do koulí. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Válečné drama ze supermarketu aneb další Zwickův pokus o popcorn s přesahem. Jenže pro něj platí ty stejné výtky, jaké jsem měl vůči Krvavému diamantu: Totiž (zá)vážnost snímků je vázána výhradně na námět ukotvený v reálných událostech, ale sám režisér už do něčeho hlubšího jít nedokáže. Maximálně se pokouší trochu se krotit v akčních scénách a nepojímat je jako potěchu pro militantní oko, čímž nakonec stojí sám proti sobě, neboť utlumená akčnost ještě více zdůrazňuje šedivost a čirou řemeslnost celého snímku. Vždyť právě ta kratičká hrdinská scéna s útokem na tank patří mezi nejvýraznější a nejpovedenější úseky, jaké Defiance nabízí. Obávám se, že Zwickovi se podařilo natočit film, který si získá jen ty diváky, kterým se útrpné příběhy z druhé světové války nikdy neomrzí. Bráno dle ohlasů jich ovšem nebude málo. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (24)

  • Osobní zbraň, pistole, kterou nosil Tuvia Bielski (Daniel Craig) po většinu filmu a kterou dal na obranu Lilce Ticktin (Alexa Davalos), je Tokarev TT33 ráže 7.62mm. Stejnou zbraní popravoval ve filmu Zus Bielski (Liev Schreiber) německé vojáky. (c.tucker)
  • V závěrečném boji použil pro krytí bitevního pole Tuvia Bielski (Daniel Craig) německý lehký pěchotní kulomet MG-34 zvaný též Spandau, ráže 7.92x57 mm Mauser. Stejný typ byl lafetován i na veži německého tanku, který se této bitvy účastnil. (c.tucker)
  • Některé z místností musely být natřeny speciálním nátěrem na ochranu stěn před poškozením falešnou krví. (šerminator)

Související novinky

Neeson a Fiennes jsou bohové

Neeson a Fiennes jsou bohové

10.04.2009

Chris Columbus svou řeckými mýty inspirovanou fantasy Percy Jackson and the Lightning Thief natlakoval zvučnými jmény. Louis Leterrier nechce s remakem Souboje titánů zůstat pozadu. Na pozadí… (více)

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

04.03.2009

Edward Zwick je prostě smolař. Točí kvalitní filmy, které mají zároveň i značný divácký potenciál, ale přesto z různých důvodů (většinou mizerná propagace) nakonec propadnou. Krvavý diamant… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Reklama

Reklama