Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V tmavej uličke chudobnej štvrte je zavraždený policajt a páchateľovi sa podarí ujsť. Nasleduje policajná razia, kde zadržia každého z okolia, kto má nejaký policajný záznam. Medzi nimi je aj Nick Romano (John Derek), proti ktorému sa objaví viacero svedkov. Nickovou jedinou šancou je starý známy, advokát Andrew Morton (Humphrey Bogart), ktorého prehovorí, aby ho obhajoval. A tak sa Morton púšťa do súboja s odhodlaným prokurátorom, aby zachránil život mladého Nicka, keď pred rokmi nedokázal zachrániť život jeho otcovi, ktorý zomrel vo väzení. Práve smrť otca zmenila na ruby Nickov život a kvôli chudobe a zločineckým kamarátom sa dal aj on na cestu zločinu, za čo sa cíti zodpovedný aj Morton. (Dale)

(více)

Recenze (8)

Kenneth 

všechny recenze uživatele

Přehnaně patetické proslovy. Životní příběh obviněného vypráví jeho obhájce u soudu, což nedává moc smysl, jedině že by se snažil ovlivnit porotu v případě, že bude na vážkách. Některé další pokusy o ovlivnění poroty mně přišly otravné. Pokus o apel na společnost je sice pěkný, ale je to jak kdyby někdo přesvědčoval skupinku zlodějů, aby nekradli, nebo čtenáře bulváru aby to nečetli, protože se tím podílí na neštěstí, které bulvár způsobuje. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Príbeh, akých boli natočené stovky a ktorý nemá veľmi čím zaujať. Navyše spôsob vyrozprávania životného príbehu obvineného chlapca, keď ho obhajca rozpráva v súdnej sieni, nebol práve najšťastnejší. Na normálnom procese, by ho už dávno sudca alebo prokurátor zastavil, životopisy tam nemajú čo robiť a potom každý zločinec by sa dal obhajovať tým, že on nie je zlý, len vyrastal v zlom prostredí. Súdnych drám bolo natočených veľa a kvalitnejších, ale poteší celkom prekvapivý záver. Inak Bogie aj Derek celkom obstojní, aj keď Bogieho som si vždy viac užíval, keď bol na tej nesprávnej strane. ()

Reklama

worm14 

všechny recenze uživatele

Tenhle film by se dal spíš označit za soudní drama. A především sociální drama. Prakticky celý scénář dýchá sociálním podtextem a tak trochu viní celou společnost. Přesně tak jak to známe z desítek jiných podobných filmů 30. a 40. let. Bogart si tady střihnul roli právníka. Obhajuje chudého mladíka obviněného z vraždy, který pochází z neúplné rodiny a "nejhorší čtvrti, která kdy zostudila moderní město" když si dovolím citovat. Film postupně trošku ztrácí tempo, ale finále je opravdu strhující. Po shlédnutí tohoto filmu si určitě každý bude klást spoustu otázek. Každopádně Vás to donutí zamyslet se nad tématem. A toje vždycky dobře. Mimochodem Bogart je tu v nejlepší formě a myslím, že tahle role patří minimálně k jeho lepšímu průměru. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Spíš vlažný mix soudního a sociálního dramatu, kterému chybí větší naléhavost. Producenti cpali dopředu Bogarta, o kterém film být neměl, stejně tak rozhodnutí natáčet ve studiu nebylo nejšťastnější. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Příběh kluka, co měl těžkej život a skončil u soudu a na vině je kdo? Společnost. Něco na tom bude, ale to nic nemění na tom, že hošík byl pořádně nesympatickej a dělal kraviny, i když nemusel. Celé to táhne nahoru Bogart, kterej je úplně super. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (6)

  • Kritik Thom Andersen označil tento film ako "film gris", ide o navrhovanú podkategóriu filmu noir, ktorá má ľavicový podtext. (Dale)
  • Keď sa Humphrey Bogart dozvedel, že režisér Nicholas Ray chce natočiť celú scénu "záverečnej reči obhajoby" na jeden záber, bol z toho znepokojený, lebo nikdy netočil takú dlhú scénu bez strihov a bál sa, že to nezvládne. Ray ale Bogarta upokojil, navrhol mu niekoľko skúšok a na Bogartove prekvapenie natočil Ray počas nich väčšinu z toho, čo sa stalo slávnou a dobre zahranou záverečnou rečou. (Dale)
  • Natáčelo se v Lake Arrowhead, San Bernardino National Forest (Kalifornie, USA). (ČSFD)

Reklama

Reklama