Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Max Manus, Nórsky veterán z rusko-fínskej vojny sa vracia do vlasti okupovanej nacistami. Zapája sa do hnutia odboja, no je zatknutý za rozširovanie vlasteneckých plagátov. Podarí sa mu utiecť do Škótska, kde s ďalšími krajanmi obdrží špeciálny vojenský výcvik. Po jeho skončení je celá skupina poslaná späť do Nórska, aby tam pôsobili ako sabotéri. Keď sa im podarí potopiť niekoľko Nemeckých zásobovacích lodí, začne sa o Maxa zaujímať Gestapo... (Theatis)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (108)

lucascus 

všechny recenze uživatele

Příběh válečného Norska mi byl dosud poměrně neznámý, jakožto osudy celé Skandinávie za druhé světové války. Jsem rád, že tento film mi dokázal tuto mezeru částečně vyplnit. Tento solidní válečný snímek může směle konkurovat svým ostatním žánrovým kolegům - ať už se jedná o nizozemskou Černou knihu, německý Pád třetí říše, americký Pearl Harbor, polskou Katyň nebo české Lidice. K dokonalosti mi sice něco scházelo, ale to už je můj osobní problém. Po technické i herecké stránce se norští tvůrci rozhodně předvedli, a zaskočili tak zřejmě kinematografie celého světa. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Jistě se najde spousta škarohlídů, kteří budou tvrdit, že Skandinávie podlehla Německu příliš snadno nebo dokonce dobrovolně. Po pravdě. Na začátku války nebyla v Evropě síla, která by se mohla postavit Wehrmachtu s jeho moderní koncepcí bleskové války. To je třeba mít na paměti a nezlehčovat význam norského odboje. Max Manus je norským národním hrdinou, stejně jako u nás Kubiš s Gabčíkem. Byl to člověk, který věřil v porážku Německa a dělal pro ni maximum. Velmi dobře natočený film, který nezkresluje historický význam (snad jen krom finské anabáze). Herecký výkon Aksela Hennieho dává jeho postavě lidský rozměr, který jednoznačně překračuje standart historického životopisného filmu. 70% ()

Reklama

slovan1 

všechny recenze uživatele

Trocha norské historie... Pro mě neznámá oblast. Max Manus je pro svou zemi hrdina a v tomle filmu se dovídáme proč. Jeho činy byly opravdu odvážné. Správný záškodník. Nadprůměrné životopisné drama. Aksel Hennie, do teď pro mě absolutně neznámý týpek, zde podává skvělý výkon. Dobře natočený film s padnoucí hudbou. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

"Když Norsko nemá armádu, vybudujeme si svojí...!" pravil Maximo G. Manus a s partou kámošů se vrhnul do odboje, aby se posléze stal norským válečným hrdinou. A o pár let později natočili Norové příběh o hrdinství, přátelství a umírání za 2. sv. války. Film má ve chvílích boje relativně svižné tempo, akčním scénám nelze upřít napínavost, jenže pak je tu taky dost vatoidních řečí a nudnějších pasáží z "obyčejného" života, které srážejí body z celkového hodnocení. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Životopisná vojnová dráma od ktorej som čakal trocha viac. Problém nevidím ani tak vo forme a natočení, filmárske remeslo tu bolo zvládnuté veľmi dobre, konieckoncov tak ako som u severanov zvyknutý, skôr ma nenadchol obsah. Niežeby záškodnícka činnosť Maxa Manusa nebola dostatočne zaujímavá, ale v konečnom dôsledku neišlo ani o žiadne terno, aj keď to určite bola hrdinská a dôležitá osoba čo sa týka nórskeho odboja. Miestami sa mi však ich akcie zdali mierne infantilné a protiopatrenia okupantov zase okato nedôsledné. Zišlo by sa tiež viac napätia a hlavne snímok vylepšiť po dramatickej a emotívnej stránke. Silný priemer. 65/100 Videné počas Challenge Tour 2015: 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (12)

  • Na filmu pracovalo 2 tisíce lidí a 1 800 komparzistů. (morgos)
  • Slavnostní premiéry se zůčastnil i norský král Harald V. (morgos)
  • Ve scéně kdy Max (Aksel Hennie) a Gregers (Nicolai Cleve Broch) dostávají od krále Haakona (Stig Hoffmeyer) vyznamenání, je muž předávající vyznamenání do rukou krále Espen Sandberg, jeden z režisérů filmu. (Adrai)

Reklama

Reklama