Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Člen klanu nás přívádí do společenství Ku Klux Klanu, který vládne v jižních státech USA neomezenou pravomocí. Pravomocí zvanou lynč. V oblastech, kde lynčování je nepsaným zákonem. V jednom městě vyvolá znásilnění bílé ženy vlnu hněvu a krveprolití. Příběh o tom, jak se život může změnit v krvavou bitvu. (oficiální text distributora)

Recenze (76)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jižanský shithole v Alabamě (točeno v Kalifornii) a v něm bílí křesťanští vlastenci (čti rasističtí burani), jeden poloburan se smyslem pro spravedlnost na pozici šerifa a lokální humanista-solitér, co má morál setrvat na skládce bílého odpadu až do samého konce. Rasová válka neštítící se exploitation prvků při znásilnění a zabíjení může začít, ale někdo to musí říct i režiséru Youngovi! Nevěrohodnost, podivný hudební podkres, spousta nedbalosti po technické stránce a závěr, který ukázal, že nemůžete být temný, když jste legrační. No nic, O.J. si alespoň natrénoval útěk před policií ve Fordu Bronco a Richard Burton předvedl, že i pod permanentním vlivem vodky stojí nad ostatními, i když nemůže stát. Teda s výjimkou rvačky na autobusovém nádraží.. Štěstí pro Bruce Leeho, že už byl rok na onom světě. Vidět tohle karate opilého mistra, zanevře na své kung-fu.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Když jsem se dozvěděl o vydání "Člena klanu" v ČR, neváhal jsem a pořídil si jej. A opravdu jsem neprohloupil. Opět se potvdilo, že když se řekne krimi ze 70. let, znamená to ve většině případů tvrdou a naturalistickou akci, spolu s pořádnou dávkou napětí a charismatických herců. Tato je navíc podpořena ukázkou moci zvané KKK na Americkém rasistickém Jihu. Film obsahuje několik skutečně brutálních scén (kastrace, znásilnění) a závěrečná přestřelka je dosti naturalistická a nepřikrášlená. Lee Marvin je v hlavní úloze dokonalý, přesně takový, jakého jsem si ho v jeho podání představoval. Zajímavou roli má rovněž Richard Burton, Cameron Mitchell v roli hlavního záporáka Budcuta rovněž září a velmi dobře se své role zhostil i O.J. Simpson. "Člen klanu" je velmi dobrá a hodně drsná kriminálka ze staré školy s dusivou atmosférou rasistického Amerického jižanského venkova a drsným (a nepříliš jednoznačným) koncem. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Starší snímok s vtedy hviezdnym L.Marvinom, R.Burtonom. Hnev Ku-klux-klanu prerastie do otvoreného boja, potom čo bolo biele dievča znásilnené černochom. Južné štáty vrátanie Alabami mali a ešte aj majú veľmi silné a početné hnutie Ku-klux-klan. Na tému rasizmu a Ku-klux-klanu tu bolo natočených mnoho filmov a ani tento nie je zlý, ale osobne za najvydarenejší považujem Parkerove Horiace Mississipy. Film 70%. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Na jihu bylo tehdá opravdu husto. Pokud člověk neměl tu správnou barvu pleti, mohla se mu stát osudnou i obyčejná procházka. Nic ale není pouze černobílé a násilí plodilo vždycky jenom další násilí. A protože né všichni barevní byli ovce s hlavou dolů, tak to v konfrontaci s ku-klux-klanem, byla leckdy vyložená válka. V tomto filmu člověk poznává i důsledky sympatizovaní, ze strany "normálních" lidí a bezmozkové snahy o lynčování takových sympatizantů. Příběh o odvaze a zásadách, zlobě a hlouposti. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ehh, z těch hvězd kolem a ovací na film se mi až zatočila hlava. A taky to byl důvod, proč jsem si jej na Hlavním nádraží koupil ve výprodeji za 5 Kč. Já tedy ale tak štědrý s hodnocením nebudu. I když lecos o rasismu v USA vím, připadalo mi to celé málo uvěřitelné. Tehdá v půlce osmdesátek to možná mělo s přihlédnutím k rasové problematice možná nějakou váhu, ale dnes film působí spíše úsměvně a opravdu ,,sedmdesátkovsky''. Já prostě tomu Marvinově ,,Tuctu ku klux buranů'' nevěřil. Že ještě zmlátí nějakého černocha, dokonce zabijí atd.. to bych v kontextu doby chápal. Ale že půjdou klucí v kápích někoho upálit či vystřílet barák bílejch sympatizantů s černým obyvatelstvem? A co ta bílá znásilněná vyhnaná z kostela? Tvůrci si asi neuvědomili, že se film neodehrává za občanské války nebo ve dvacátých létech dvacátého století.... Více než Marvim s rádoby charakterní rolí mně potěšil zestárlý Burton. Závěrečná kapslíková přestřelka byla srandovní stejně tak výbuchy aut při náhodné nehodě na pohřbu. Za mně je to tedy jen za tři hořící kříže. * * * ()

Galerie (8)

Zajímavosti (13)

  • Postava O. J. Simpsona se ve filmu ve snaze ujet policii zmocní bílého Fordu Bronco. Dvacet let po natočení filmu O. J. Simpson ve skutečnosti opravdu ujíždí policii ve svém bílém Fordu Bronco, čímž začíná slavný případ, kdy byl souzen za vraždu své bývalé ženy a jejího známého. (Untouchabl)
  • Richard Burton sa v roku 1977 v jednom interview priznal, že sa raz na istej party narazil na Lee Marvina a hostiteľ to okomentoval slovami: "Samozrejme, vy dvaja sa poznáte." Obaja však počas natáčania vo veľkom holdovali alkoholu a tak si zo svojej spolupráci nepamätali nič. (beso74)
  • Lee Marvin nebol s natočeným filmom vôbec spokojný a hanlivo ho nazýval "The Clownsman". (beso74)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Reklama

Reklama