Jak vycvičit draka
Chris Sanders, Dean DeBloisPředloha:
Cressida Cowell (kniha)Scénář:
William Davies, Dean DeBlois, Chris SandersHudba:
John Powell, Jo BlankenburgHrají:
Jay Baruchel, Gerard Butler, Craig Ferguson, America Ferrera, Jonah Hill, Christopher Mintz-Plasse, T.J. Miller, Kristen Wiig, Robin Atkin Downes, Ashley Jensen, David Tennant, Kieron Elliott, Angela BartysPlakáty
Viděli jste už trojrozměrného draka? A Vikinga? Pokud ne, budete mít příležitost v animované komedii Jak vycvičit draka od studia DreamWorks. Rodičové chlupaté Kung Fu Pandy a zeleného zlobráka Shreka se tentokrát rozhodli pro podívanou, která je ve všech ohledech poněkud drsnější. Jejich nejnovější dobrodružství se odehrává na drsném Severu, který obývají ještě drsnější Vikingové a spolu s nimi i draci. Ti jsou jednoznačně nejdrsnější.
Jediný, kdo není drsný ani trochu, je hlavní hrdina Škyťák. Vikinský teenager nějak nemůže zapadnout mezi ostatní obyvatele rodného ostrova Blpu, protože na rozdíl od nich spíš než svaly (kterých má pomálu), používá hlavu. Asi by se to dalo přejít, kdyby Škyťák nebyl synem náčelníka vesnice, Kliďase Velikána. Taťka má syna rád, ale bohužel si uvědomuje jeho „nedostatečnost“. Zvlášť když se blíží Škyťákovo iniciační uvedení mezi dospělé Vikingy, které lze úspěšně absolvovat jediným způsobem – zabitím draka v souboji. Draci jsou totiž na Blpu jediným, zato permanentním problémem. Desítky druhů létajících ještěrů prakticky neustále útočí na vesnici, kradou domácí zvířata, spalují úrodu i hospodářská stavení, a tak je morální povinností každého Vikinga bojovat proti drakům, jak se dá. I Škyťák by samozřejmě rád nějakého toho Nodra smrťáka, Ohavného zipáka nebo Hrůzáka hrozivého skolil, jenže matička příroda ho na to opravdu vybavila nevalně. Nepomáhají ani užitečné lekce v Drakoškole místního samorosta, kováře Tlamouna. Škyťák je naštěstí hlava otevřená a tam, kde schází hrubá síla, pomůže hlava, díky níž zkonstruuje samostříl, kterým zaútočí na nejobávanějšího z draků, prakticky nepolapitelnou Noční fúrii. Jediný výstřel (velmi úspěšný) změní budoucnost soužití lidského a dračího plemene na ostrově Blpu. Když se totiž Škyťák vydá zraněného draka dorazit a stát se tak definitivně mužem, cosi se v něm při pohledu do jasných dračích očí zlomí. A ten zlom bude začátkem jednoho krásného přátelství. Teď už jen zbývá přesvědčit ostatní Vikingy, že skutečný nepřítel číhá jinde.(oficiální text distributora) - Na malom ostrovčeku Berk, ďaleko na severe, sa zbytočne s ničím a nikým neokolkuje. Nečudo, šialene silní Vikingovia, ktorí tu žijú, totiž musia svoje domovy denno-denne chrániť pred nájazdmi divokých a krvilačných drakov, ktorí im robia zo života peklo! Aj neduživý tínedžer Štikút je, pochopiteľne, obrovským fanúšikom lovcov drakov a jedného dňa by sa sám rád stal jedným z nich, no nanešťastie mu to so zbraňami veľmi nejde. Ehm, na rovinu – má v tomto smere obe ruky ľavé! No keďže jeho otec nie je nik iný, ako Chladnobrv obrovský, náčelník kmeňa Vikingov a známy drakobijca, musí sa Štikút bez debaty priučiť i drsnému umeniu boja Vikingov. Lenže skôr, než sa Štikút, ktorý je mimochodom tiež nadšený a všetkými masťami mazaný vynálezca, vôbec môže v tomto obávanom „študijnom odbore“ čo i len začať vzdelávať, zaútočí na jeho rodnú dedinu dračia armáda! Štikút v tom vidí jedinečnú šancu poraziť niektorého z drakov a zachrániť tak otcovu dobrú povesť a dorásť do jeho nekonečne veľkých šľapají. Vďaka veľkej odvahe a bystrej hlave sa mu skutočne podarí zostreliť jedného z nočných tieňov – azda najnebezpečnejšieho dračieho druhu. No namiesto toho, aby sa so svojím úctyhodným úlovkom pochválil otcovi, sa Štikút s nočným tieňom spriatelí. A toto priateľstvo obráti Štikútov svet hore nohami! Viking, ktorý má za kamaráta draka? Tým predsa hanobí vikinskú česť, ktorú si jeho otec cení nadovšetko...(TV Markíza)
Photo © DreamWorks SKG
- Když hlavní hrdina narazí v rokli na bezzubku, udělá nákres draka a záhy mu umaže jedno ze zadních křídel. Při příchodu do knihovny a následném prohlížení knihy o dracích na konci vyndá svůj zápisník s drakem, který je zase v původním nákresu. (Jardaboss)
- Bezzubka byl vymodelován podle postavy Stitche z filmu Lilo & Stitch (2002). (HellFire)
- Film obsahuje celkem 1 630 záběrů, což je v historii filmů produkovaných studiem DreamWorks zatím nejvíce. (Geriel)
Mládeži přístupný
02.07.2011 Magic Box |
14.03.2012 Magic Box |
03.04.2019 Magic Box |
Související
- Dračí záchranáři: Tajemství křídlozpěvů (2020)
- Dračí záchranáři: Svátky ve Stokučí (2020)
- Dračí záchranáři: Hon za zlatou dračicí (2020)
- Jak vycvičit draka: Návrat (TV film) (2019)
- Dračí záchranáři (TV seriál) (2019)
- Jak vycvičit draka 3 (2019)
- Jak vycvičit draky: Závod na hřeben (2015)
- Dragons: Dawn of the Dragon Racers (2014)
- Jak vycvičit draka 2 (2014)
- Jak vycvičit draky (TV seriál) (2012)
- Book of Dragons (2011)
- Dragons: Gift of the Night Fury (2011)
- Legend of the Boneknapper Dragon (2010)
Isherwood
Po skončení jsem si musel zkontrolovat rodný list, abych se ubezpečil o tom, že je mi tolik, kolik mi je, neb jsem se utvrdil v tom, že jsem evidentně lehce zesenilněl, když jsem s dojatou slzou na krajíčku toužil také opatřit si svého vlastního černého draka, který plive navlas stejnou kanonádu jako ‚plazma gun‘ z Dooma III, a má vyrenderované tak smutné oči, že mě to bralo za srdce celou stopáž. Nemá to úplně dokonalou animaci, ani příběhovou linku, ba co víc, ve dvojrozměrném světě to příliš táhne oči tam, kde si diváci v kině s brýlemi blaženě vzdychali, ale sakra… má to momenty, které děti nepoberou, vtipu přehršel, parádní Powellovu hudbu, a apokalyptické finále jak z lepšího RPG-čka. 4 a ½.(14.10.2010)
Radek99
Ryzí entertainment ve 3D balení. Za poslední dobu jeden z těch výrazně lepších animáků, co jsem viděl, který dokazuje, že Pixar již nemá tak neochvějné postavení v dané kategorii filmových děl, studio Dreamworks Stevena Spielberga se touhle povedenou pohádkovou fantasy snímkům Pixaru minimálně vyrovná. Škoda jen, že tvůrci animovaného světa Vikingů a jejich úhlavních dračích přátel/nepřátel rezignovali na funkci uměleckou a preferovali pouze rozměr zábavný, kdyby měl příběh ještě navíc nějakou hloubku a přesah, jak to u dobrých fantasy syžetů bývá zvykem, natočili by film nezapomenutelný a přelomový. Takhle je Jak vycvičit draka jen animákem zábavným a jedním z mnoha (dobrých)...(1.5.2010)
tron
„Tvojmu otcovi neprekáža, ako vyzeráš, ale to, aký si.“ – „Aha. To mi pomohlo.“ Páčilo sa mi záverečné posolstvo o tom, že vždy sa dá spolu žiť, ak obe strany urobia pár ústupkov. Páčilo sa mi, ako to vo finále deti natreli svojim zastaraným tatkom. Páčila sa mi záverečná noha, čo je na rodinný animovaný film nečakaný ťah, ukazujúci detskému divákovi, že dobrodružstvá so sebou prinášajú aj riziko. Páčil sa mi záverečný let v ústrety novým dobrodružstvám (čím nechcem povedať, že chcem dvojku). Bohužiaľ, dovtedy to ale bolo „len“ adekvátne – parádny dizajn jednotlivých drakov, miestami veľmi pekná prevažne lesná výprava a milý humor, nenáročný ale ani nie vyložene hlúpy. Scenár je síce plný klišé, ale povedal by som, že toto je druh filmu, kde s ním inteligentní tvorcovia vedia dobre pracovať vo svoj (a divákov) prospech. Ale proste ako celok ma to nijako extra, mimoriadne nezaujalo.(28.5.2011)
D.Moore
Z Jak vycvičit draka jsem měl původně trochu strach - na fotografiích se mi totiž draci vůbec nelíbili. A to včetně hlavního hrdiny Bezzubky. Jakmile se ale ve filmu poprvé objevil a já viděl jeho pohyby a výrazy, zamiloval jsem si ho. A ostatní draky s ním. Čili to bylo první velké plus. Mezi další patří úžasné letecké scény, Powellova hudba, humor... Prostě skoro všechno. Že je to celé klišé jako hrom? No a?(19.2.2011)
Hellboy
Jak vycvičit draka není zas tak originální snímek, ale disponuje neuvěřitelnou svěžestí, a je tedy přesně tím, čím chtěl být Avatar a nebyl. Jednoduché poselství je zabaleno do přitažlivého vizuálního hávu, ale film má především dobře vystavěný příběh. A na tom, že je to tak jednoduché, aby to pochopily děti, vůbec nezáleží, vždyť takový byl i ten Avatar:) PS: Jsem jediný, komu Noční běs připomínal Stitche z debutu pánů režisérů?(26.3.2010)