Reklama

Reklama

Jak vycvičit draka

  • USA How to Train Your Dragon (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Tato dobrodružná fantasy komedie se odehrává v mytickém světě drsných Vikingů a divokých, oheň chrlících draků. Vypráví příběh vikingského mladíka jménem Škyťák, který žije na ostrově, kde je boj s draky součástí života. Škyťákovy dosti pokrokové názory a neobvyklý smysl pro humor nenachází příliš pochopení v jeho kmeni ani u jeho náčelníka, což je shodou okolností ... Škyťákův otec. Když je mládenec společně s ostatními teenagery zařazen do drakobijské školy, bere to jako svou šanci dokázat, že umí být bojovníkem. Pak se však setká, a posléze spřátelí, s poraněným drakem, což obrátí jeho svět vzhůru nohama. Co začalo jako jeden ze Škyťákových pokusů ukázat co v něm je, se mění v šanci ukázat nový směr budoucnosti celého kmene. (HBO Europe)

(více)

Videa (29)

Trailer 1

Recenze (1 771)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Will Davies, Dean DeBlois, Chris Sanders | Hudba: How to Train Your Dragon by Cressida Cowell | Produkcia: Bonnie Arnold | Distribúcia: Paramount Pictures | Štúdio: Dreamworks Animation, Pacific Data Images | Rozpočet: 165 miliónov $ | Tržby: 494,878,759 $ || Studňou úspechu u akéhokoľvek filmového diela je tematická a typová súrodnosť s divákom, a samozrejme prítomnosť banálne zábavných postavičiek. How to train your dragon obsahuje všetko z hore uvedených, a je tak predurčený k úspechu - dokonca by sa mohlo povedať, že u všetkých vekových kategórií vĎaka síce všeobecným, ale inteligentne príjemným psychologickým pasážam medzi otcom a synom, a hlavne s časťami o zodpovednosti k rodnému kmeňu, ich očakávaniami a predsudkami a z toho vyplývajúcimi činmi, či už racionálnymi, alebo prevažne emočnými. Animačná stránka diela je bez pochýb na najvyššej úrovni čo sa mimiky postáv týka, ich gestikulácia je najviac trafná k tomu, čo v živote môže človek odpozorovať v spoločnosti a prírode. Vzľadom k tomu, že drakov odpozorovať v prírode nemohli ani samotní tvorcovia, pričleňujú drakom už overene fungujúce ľucké gestá a mimické prejavy od ľudí. A to je ten faktor, ktorý robí How to train your dragon v mojich očiach nesmrteľným kusom v radách animákov - nikde som totiž nevidel nič tak krásne-zábavné, ako oči Nočnej fúrie. Celé je to samozrejme umocnené Powellovými epickými, no pritom rozprávkovými harmóniami. To nevysvetlitené plus k dokonalému zážitku však i tentoraz chýba, no i tak je to film s ratingom Must see! ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Tvojmu otcovi neprekáža, ako vyzeráš, ale to, aký si.“ – „Aha. To mi pomohlo.“ Páčilo sa mi záverečné posolstvo o tom, že vždy sa dá spolu žiť, ak obe strany urobia pár ústupkov. Páčilo sa mi, ako to vo finále deti natreli svojim zastaraným tatkom. Páčila sa mi záverečná noha, čo je na rodinný animovaný film nečakaný ťah, ukazujúci detskému divákovi, že dobrodružstvá so sebou prinášajú aj riziko. Páčil sa mi záverečný let v ústrety novým dobrodružstvám (čím nechcem povedať, že chcem dvojku). Bohužiaľ, dovtedy to ale bolo „len“ adekvátne – parádny dizajn jednotlivých drakov, miestami veľmi pekná prevažne lesná výprava a milý humor, nenáročný ale ani nie vyložene hlúpy. Scenár je síce plný klišé, ale povedal by som, že toto je druh filmu, kde s ním inteligentní tvorcovia vedia dobre pracovať vo svoj (a divákov) prospech. Ale proste ako celok ma to nijako extra, mimoriadne nezaujalo. ()

Reklama

Ainy 

všechny recenze uživatele

Velmi vtipné, napínavé a dojemné :-) Krásný počátek budoucího přátelství draka Bezzubky a vychrtlého Škyťáka, syna náčelníka Vikingů, který jako jediný nechtěl draky zabíjet, ale poznávat je. Zjistil, že to nejsou krvelačné bestie, nýbrž stvoření, se kterými se dá společně žít na jednom ostrově v přátelství a pohodě. Už se těším na pokračování! :-) ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

I když jsem seděla v tom kině mezi samýma prckama (popřípadě jejich rodičema), užila jsem si to a vůbec mi nepřišlo divný, že věkový průměr byl kolem 12, protože tenhle film je pro úplně všechny a stačí se jen trochu uvolnit a užijete si ho. Velký plus je, že mě nepřestal bavit, ani když mě bolela hlava a znáte to, jak je to s pozorností, když někoho něco bolí... :-) Legrace, kawai drak (který má inteligenci, chování kočky i psa a vypadá jako žabrovník) a obešlo se bez sáhodlouhých proslovů, kde se apeluje na přátelství, pochopení a já nevim na co všechno. Prostě bez patetična a to, když není v USA filmu, je prostě nářez... X-D 4+ určitě a bez váhání. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Pořád jsem si říkal, proč všichni o tom blábolí, to je to opravdu tak dobrý? A přátelé, ruku na srdce, ono to bylo opravdu tak dobrý. Jsme zvědavej, jaké jsou hranice animovaného filmu, kam až se může zajít. Jak vycvičit draka je samozřejmě skvělý příběh, člověk se ani na okamžik nenudí a pořád a pořád se nechá překvapovat. Animace je pochopitelně dokonalá. Těším se, až moje dvouměsíční holčička trochu povyroste, abych ji to hned mohl pustit a zakořenit v ní cit pro krásu. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (31)

  • Toothless (Bezzubka) měl být původně vymodelován podle stavby těla a hlavy vlka. Animátoři však následně zvolili jako předlohu černého pantera, někdy chybně označovaného jako černou pumu. (Miro_CZ)
  • Při hledání sestřeleného draka uhodí hlavní hrdina do větve, ta se vymrští a udeří ho do obličeje. V dalším, vzdálenějším a čelním záběru však tato větev chybí. (Mr.Hudson)
  • Když jde Škyťák ochočit zbytek draků pro záchranu otce, Snotlout zmíní film Smrtonosná past 2 (1990). (griph)

Související novinky

Hraný remake Jak vycvičit draka má obsazení

Hraný remake Jak vycvičit draka má obsazení

31.05.2023

Hraná adaptace animovaného hitu studia DreamWorks Animation Jak vycvičit draka konečně našla své lidské představitele. Oba herci pak údajně byli vybráni i proto, že by se mohli v sérii zdržet i na… (více)

Jak vycvičit draka se dočká hraného remaku

Jak vycvičit draka se dočká hraného remaku

16.02.2023

Je veškerá fantazie v Hollywoodu definitivně mrtvá? Možná. Následující oznámení ale rozhodně nepomáhá přesvědčit veřejnost o opaku, studio Universal Pictures totiž oznámilo, že chystá hraný remake… (více)

Třetí drak letí k rekordním ziskům

Třetí drak letí k rekordním ziskům

25.02.2019

Třetí a závěrečný snímek trilogie Jak vycvičit draka o minulém víkendu konečně přistál v kinech a jak už je nyní jasné, bude z toho rekordní rozlučka. Jak vycvičit draka 3 totiž za víkend v Americe… (více)

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Reklama

Reklama