Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své poslední roli bezcitného gangstera se Jamesi Cagneymu podaří životní útěk z vězení.  James Cagney září v roli neurotického a emocionálně vyšinutého gangstera, který trpí padoucnicí a který se po smrti matky, na jejíž chvále je úporně závislý, rozhodne pomstít jejímu vrahovi. Působivý snímek, v němž se odráží atmosféra studené války, a jehož závěr je považován ze jeden z nejvíce strhujících ve filmové historii. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (90)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Cagneyho pošahaný, prohnaný mamánkovský zločinec + “můstek mezi 1930s klasickou gangsterkou a noir filmy”. White Heat, ač místy nechtěně úsměvná a teatrální, se i dnes drží jako solidní a zábavná krimi s porcí akce, humoru a násilí, navíc poměrně nevypočitatelná a rozmanitá ve svých třech fázích děje - útěk, vězení, finální heist. #Noirvember ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Ještě dnes je tahle klasika napínavá jako ďas, ve čtyřicátých letech u toho museli lidi v kinech kvičet strachem. Za zmínku stojí především James Cagney jako archetypální záporák - hypochondr, asociál a psychopat s úžasným oidipákem. Honičky, gadgety, střílečky, břitké dialogy plus nekompromisní, výbušné finále. I love it. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nevidel som iný film Raoula Walsha, ale ak je tempo Bielej žiary jeho typická filmová reč, jedná sa o jedného z najoriginálnejších tvorcov svojej doby. Film si to švihá 45 stupňovým svahom na navoskovaných lyžiach do priepasti, kde to na konci bude všetko pekne vybuchovať. Mám na mysli predovšetkým strih, kde sa za minútu dostaneme cez toľko udalostí, ako inde za 20 minút. Pre mňa plus, niekomu to môže pripadať dosť divné. Cagney je jeden z najlepších gangstrov polovice minulého storočia. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Raoul Walsh natocil krasny a nadcasovy noir film, ktoremu nic na krase neubralo ani 65 rokov. Z kazdeho zaberu a sceny sala na divaka vyborna rezia a precizna praca. Pre mna je White Heat nielen skvostny film- noir, ale hlavne skvostna gangsterka, ktora si kludne vytiera prdel s dnesnymi radoby kul gangsterkami /Gangster Squad -Lovci Mafie/ asi tak ako si ja vytieram prdel letakmi z Kauflandu a Lidla, ked mi dojde Harmassan. To som vsa odbocil. Pre mna je White Heat jeden z najlepsich film noirov a podla mna aj to najlepsie, co natocil Raoul Walsh, lebo ten svoje najlepsie filmy tocil v rokoch 1935 - 1950. Filmu suverenne vladne vyborny James Cagney /Oklahoma Kid, Angels with Dirty Faces/ v roli zaporackeho psychopata s pomaly az oidipovskym komplexom. Spomenut vsak treba aj Edmonda OˇBriena /noir Killers a neskor aj Peckinpahov Wild Bunch/. Dalej pozorny divak si urcite vsimne vo filme aj filmarske odkazy na nastup Studenej Vojny, tie odkazy sa len tazko daju prehliadat. Zaverecna akcna scena je ciry masaker, ktory si budem pamatat este sakramentsky dlhu dobu. Mnohe neskor natocene akcnaky nesu odkaz tohoto kultu. 100 % ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že originalita snímku sa dnes stráca, keďže sme už nasiaknutí rôznymi snímkami podobného rázu, ktoré sa v mnohom (a je to citeľné) inšpirovali takýmito predchodcami. Svoju silnú stránku a pútavosť si však stále drží a z tempa napoľavuje aj keď som to často čakal. Ten starý, prehrávaný štýl herectva vo filmoch podobného žánrového razenia trošku ruší, hlavne, keď je na scéne žena. Tie sa tu ale chvalabohu objavujú len sporadicky, takže ani to ma tak nerušilo. Vlastne musím povedať, že je to skoro perfektný film, na svoju dobu až s nevídane akčným razením, so skvelým Cagneym, hustou a drsnou atmosférou, hudbou a príbehom samotným. 85%. ()

Galerie (113)

Zajímavosti (16)

  • Veškeré, i na dnešní dobu moderní metody používané policií ve filmu - spektrograf, radio lokace, telefony (vysílačky) v autě atd., jsou reálné a odpovídají skutečnosti roku natočení. (Toneil)
  • Vlaková loupež byla filmována u bývalého železničního tunelu městečka Chatsworth v Kalifornii. Trať je nyní ve vlastnictví společnosti Union Pacific a je místem tragické srážky vlaků z roku 2008, při které zemřelo 25 lidí. (mi-ib)
  • V roce 2008 snímek obsadil 4. příčku v žebříčku nejlepších gangsterských filmů, který byl sestaven Americkým filmovým institutem. (mi-ib)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno