Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krajinou zdevastovanou zuřící třicetiletou válkou prchá potulný Vogel (O. Sharif). V zapomenutém cípu bavorských Alp nachází vesnici nedotčenou válečnou vřavou. Záhy se však zjevuje malý vojenský oddíl vedený Kapitánem (M. Caine), místo obvyklého drancování se však bitvami zocelený muž rozhodne strávit zde poklidnou zimu a nabrat síly před dalším tažením. Ve vesnici tak panuje křehké příměří - jak vojáci tak místní obyvatelé se musí navzájem respektovat, protože obě strany se paradoxně potřebují. Skrytě však dochází k vyhrocování vztahů, které vede po odchodu vojáků k boji o moc a nejen symbolické vyřizování účtů - ať už v rovině mezilidských či církevních vztahů. (Robbi)

(více)

Recenze (169)

raffspIn 

všechny recenze uživatele

I když se Poslední údolí snaží zachitit reálie dějin hodně věrně, je dle mého názoru na prostředí vesnice přeci jen idealizované, nepůsobí věrohodně čistota, vzhled a život celkově. To je ten malá niance která dělí film od pěti hvězdiček. Obsahově je však povedený. PS: Dabing televize Premiera je tragický. ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Neskutečný film, který jsem bohužel viděla jen jednou kdysi dávno, ale zato s otevřenou pusou a dodnes si ho pamatuju. Určitě bych ho chtěla nejen vidět znovu, ale hlavně si ho pořídit na furt. A tak čekám a čekám....Jupíííí!Už jsem se dočkala, bude příští týden, to si pošušňám! ----Tak jsem si pošušňala, jsem ráda, že mě film nezklamal, naopak mě nadchl ještě víc, protože teď jsem byla schopná vidět i další věci než jenom "jak to proboha dopadne?" ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Boh nie je a nikdy nebol !" M. Caine ako múdry, ale nemilosrdný kapitán to vie, no často Boha využíva vo svoj prospech. Boli to časy, keď bojoval každý proti každému, ľudia trpeli a Bohu to bolo jedno...Už asi dva roky som mal v merku tento film a som rád, že vďaka čt2 som ho mohol vidieť. Tušil som, že mi sadne. Po dlhšej dobe som mal pocit, že som videl film o niečom. Film napriek rokom, ktoré mu pribudli pôsobí živím dojmom a naozaj veľmi nezostarol. Možno by bolo zaujímavé vidieť dnešný remake, ale mám pocit, že niet veľmi čo zlepšovať. Atmosféra strachu, chudoby a všadeprítomného moru je perfektná, hudba rovnako tak a herci Caine a Sharif, to je lahôdka. Akčné scény hlavne v úvode sú účinné aj po rokoch, ale všetko korunuje krásne údolie obklopené horami a príbeh v ňom. .."Aspoň na chvíľu som zažil pocit mieru"...90%. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Posraná 30-tiletá válka a jedno ztracené zaslíbené horské údolí, kde se setkají vojáci a jejich Kapitán (Michael Caine), moudrý Učitel Vogel na útěku (Omar Sharif) a vůdce nevypleněné vesnice Gruber. Nouze a pragmatismus je donutí v době moru, hladu, drancování, vraždění a náboženského šílenství spolupracovat a udržet příměří. "There is no God." K tomu je zde i nevídaná plejáda skvěle vykreslených vedlejších postav - sexuální Erika, nevinná Inge, fanatický katolický páter, nebo vojenský rebel Hansen. Dobrý film - a to já historické filmy nerad... Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=w-Eh6pJD9zg ()

prkalil 

všechny recenze uživatele

Když jsem Poslední údolí viděla poprvé - to mi bylo nějakých -náct, naprosto mě nadchlo. Dlouho jsem na něj vzpomínala a úpěnlivě si přála vidět ho znovu. Tenkrát to ovšem bylo poněkud problematičtější, než teď.. Po letech, mnoha letech, se mi moje přání konečně splnilo! A byla to nečekaná rána - svůj dojem bych tentokrát popsala slovy "hmmm... - nic moc". Takže jaké z toho plyne poučení? Některé filmy bychom neměli chtít vidět znovu, některá přání bychom si měli nechat nesplněná... ()

Galerie (9)

Zajímavosti (8)

  • Úlohu Gnarleda Peasanta mal pôvodne stelesniť Martin Miller, ale tesne pred prvou klapkou ho postihol masívny infarkt a zomrel. Na jeho miesto nastúpil Edward Underdown. (classic)
  • Veľké ocenenie si odniesol i autor melódie k Jamesovi Bondovi John Barry. Hudba k Poslednému údoliu je stále považovaná za jeho najlepší počin, bohužiaľ pôvodné záznamy boli stratené alebo zničené - prišlo sa na to pri zámere vydať na CD soundtrack k filmu. (classic)
  • Natáčení probíhalo zejména v údolí Gschnitztal v rakouském Tyrolsku. (Marek#33)

Související novinky

Omar Sharif 1932 – 2015

Omar Sharif 1932 – 2015

11.07.2015

Ve věku 83 let nás dnes opustil egyptský herec Omar Sharif. Charismatická legenda zemřela na infarkt v nemocnici v Káhiře a zanechala po sobě nejen syna Tareka, ale také šedesátiletou kariéru… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno