Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Andrew Beckett je právník. Mladý, brilantní právník. Homosexuál, infikovaný virem HIV. Svou nemoc dlouho tají, přesvědčen o tom, že s jeho službou klientům nesouvisí. A pak je jednoho dne propuštěn, údajně pro pracovní neschopnost. Ale Andy ví, proč přišel o místo. Připravily ho o ní předsudky, strach, panika a odpor. Diskriminace. Ví, že jeho čas je sečten, ale nevzdává se. Hledá právníka, který by mu pomohl v procesu s jeho mateřskou firmou - a nachází. Černý Joe Miller není tak úspěšný, jako býval Andy, ale jeho vytrvalá víra v právo z něj činí ideálního spojence. Přesto se však zdráhá přijmout Beckettův případ. Stejně jako obžalovaní, jako porota, jako všichni ostatní, i on nemá rád homosexuály, oškliví si je a štítí se AIDS. A snad právě pro svůj odpor nakonec přijímá, přesvědčen o tom, že ve městě, kde byla vyhlášena americká ústava, zaručují rovnost všech, nelze tento boj vzdát. Soudní spor začíná... Inspiraci k natočení filmu bylo údajně onemocnění blízkého přítele režiséra J. Demmeho na AIDS. (Guild)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (630)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Skvělý film s geniálním výkonem Toma Hankse, který naprosto poprávu obdržel Oscara za hlavní mužský herecký výkon. Denzel Washington se role právníka, hájícího práva Toma Hankse, zhostil také velmi dobře, ale přeci jenom Hanksova role přímo předurčuje pro nadprůměrný výkon. Oscar pro píseň Streets of Philadelphia od Bruce Springsteena je zasloužená a dodnes mezi mé nejoblíbenější. Na konci jsem byl opravdu silně dojmutý, nechybělo moc a nějaká kapička málem ukápla. Společně s Mlčení jehňátek nejlepší film Jonathana Demma, který se kvalitativně k těmto dvěma skvostům už nikdy nepřiblížil........ ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

O tom, že filmy ze soudního prostředí nemusí být vždy jen hromady nudných keců jsem se už několikrát přesvědčil a díky Philadelphii jsem na právnické filmy změnil názor úplně. Boj proti demagogii a za svobodu práv je zde brilantním způsobem znázorněn v souladu se sociálním/emotivním cítěním. Míra emocí je tu naprosto přesně vyměřena, takže o nějaký obyčejný doják se nejedná ani náhodou. Soudní líčení jsou působivá a výkony ústředního dua fantastické ( i když tak trochu zastávám názor, že Hanksův Oscar za Gumpa byl zaslouženější ). Úvodní píseň od mistra Springsteena poslouchám téměř každý den a závěrečná skladba Neila Younga působí jako balzám na duši. Není to film pro všechny, ale já jsem na výsost spokojen. 90% ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Chudackovi homousovi ublizili a udelal se z toho film o diskriminaci. Coz je opruz, ale nastesti tenhle film je zpracovanej tak vyborne, ze to vubec nevadi. Samozrejme to je cely velky klise, vsichni sou zly, jen Hanks je ten spravnej, vyhraje soud a nakonec dojemny video z detstvi, ale plne to vynahrazujou herecke vykony, hudba a (celkem predvidatelnej, ale promakanej) scenar. Akorat nechapu za co Hanks dostal oskara, hral vyborne, nalicenej byl uzasne, ale prislo mi, ze ma furt jeden ublizenej vyraz. Antonio Banderas se do filmu vubec nehodil, ale predved celkem solidni vykon. A Denzel Washington byl jako vzdy skvelej. Sice to cely utoci desne na city, ale je to proste vyborne natocenej film, kterej i pres svou dylku vubec nenudi. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jalu má pravdu. Už jsem Philadelphii viděl i v náladě kdy mě točil celej svět a mě už to nebavilo. Tenkrát mě to opravdu nedojímalo a viděl jsem v tom super promyšlenej kalkul. Jenže Philadelphii jsem viděl i jindy, a tehdy to byl skvělý film. Mluvil o naší zaslepenosti, bezdůvodné zlobě a pokrytectví (ave Christi), a taky o síle člověka i o tom na co už nestačí. Mohlo by se zdát, že film už ztratil na aktuálnosti, ale je to jinak...sice jsme navenek mnohem tolerantnější společnost, která rozhodně nediskriminuje, to ne, probůh jen to ne. Vždyť politická korektnost vládne světem. Ale pravda je taková, že se jen vymyslela spousta kliček, zneužívaná oběma stranami těchto "sporů". Toto si skutočně treba pozrieť. A poslechnout, protože kromě dnes už klasického songu Božského Bruce vám tu zahraje i Howard Shore, po kterém tenkrát moc psů neštěklo. Dávám 80%. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Po špičkovém jehňátkovém krimi natočil Jonathan Demme vynikající drama o diskriminaci homosexuálů v řadách soukromé právnické firmy. Netajím se obdivem k Tomu Hanksovi, ale to co předvedl v tomto filmu je opravdu mimořádný výkon, který ocenili snad všichni, kteří film viděli. Závěrečná scéna při které zní pouze úžasná stejnojmenná skladba Neila Younga mě vždycky totálně dostane. Také si dodnes pamatuju předávání Oscarů a účast obou nominovaných za píseň (Young a Springsteen). Spontánní potlesk ve stoje všech hvězd při příchodu Springsteena v džínách na podium, to byla chvilka na kterou se nezapomíná. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (39)

  • Film takmer nevznikol, keď Orion Studios vyhlásilo bankrot v decembri 1991. Producent Edward Saxon sa musel postaviť pred konkurzný súd, aby ho presvedčil, že práva na film by nemali byť zhabané ako aktívum v prípade bankrotu štúdia. Súd rozhodol v jeho prospech. (Arsenal83)
  • Všetky scény natáčané v byte Andrewa Becketta (Tom Hanks) sa nakrúcali v noci. Svetlá spôsobili, že scény nasnímané cez deň vyzerali ako denné svetlo. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Stmívání nad Hamletem

Stmívání nad Hamletem

08.06.2009

Ultimátní zmodernizovanou verzi Shakespearovy klasiky předvedl Arnold v Posledním akčním hrdinovi, ale brzy se dočkáme další. Catherine „vykopli mě od Stmívání“ Hardwicke je teď spojována s mnoha… (více)

Reklama

Reklama