Reklama

Reklama

VOD (1)

Při otevírání nové budovy, základní školy Willima Dawese v roce 1959, jsou žáci požádáni, aby pro budoucí žáky nakreslili, jak si představují budoucnost za padesát let, kdy bude časová schránka otevřena. Všichni žáci malují obrázky, jen dívka Lucinda popíše svůj list papíru čísly. Učitelka, slečna Taylorová, jí vezme papír dříve, než čísla dopíše. Lucinda slyší šeptající hlasy, které jí čísla diktují, a když je časová schránka vkládána do skrýše, Lucinda zmizí. Učitelka najde Lucindu v suterénu školy, s krvácejícími prsty od škrábání čísel do dveří... O padesát let později je časová schránka vyndána a každý žák dostává jednu obálku. Caleb Koestler dostane vzkaz s čísly od Lucindy, který neodevzdá ve škole, ale vezme si ho domů. Calebův otec John je astrofyzik a ve vzkazu objeví reálná data. John celou noc přepisuje čísla na tabuli, vyhledává na internetu data a je vyděšený z toho, co vidí... Každé datum označuje den nějakého neštěstí, za datem je uveden počet obětí a následují další čísla, která John nedokáže zařadit. Přeskočí je, čímž dostane další datum neštěstí s počtem obětí. Všechna neštěstí se stala po uložení vzkazu do časové schránky... John jede pro Caleba do školy, ale uvízne v zácpě. Na navigaci uvidí souřadnice, které se shodují s číslem, jež je uvedeno za datem a počtem obětí. Johnovi dojde, že je na místě, kde má dojít k dalšímu neštěstí; podle Lucindy tu má zemřít 81 lidí. John vystoupí z vozu a hned nato kousek od něj havaruje letadlo. John už má jistotu, co která čísla znamenají, a snaží se vyhledat Lucindinu rodinu. Johnovi se podaří najít její dceru Dianu, která má již také dceru Abby. John Dianu osloví, a když se zeptá na Lucindu, na její proroctví a řekne, že má druhý den dojít k dalšímu neštěstí, Diana uteče... Diana se vrátí poté, co k prorokovanému neštěstí skutečně dojde. Vysvětlí pak Johnovi, že poslední datum na vzkazu má být datum její smrti. John s Dianou zjistí, že katastrofa se má týkat všech lidí a jedná se o velký žár. Rozhodnou se odjet do hlubokých jeskyní, ale John chce zjistit souřadnice poslední katastrofy: ze dveří, které Lucinda tenkrát poškrábala, sundává lak. John však netuší, že Abby i Caleb stejně jako Lucinda slyší šeptající hlasy, které jim říkají, co se stane... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 542)

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Blíží se rok 2012 a klidně může skončit nějak podobně....Celkem slibné téma (dobrý nápad) natočené tak, že to chvílemi není špatné (ale těch chvil není zas tak mnoho) daleko víc je takových, které diváka až urážejí... ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla jednoznačně ohromná katastrofická sci-fi pecka, která stála za to a kterou jsem si užíval od tajuplného začátku až do katastrofického a neodvratitelného konce. Ta hororová atmosféra, to bylo prostě něco úžasného, už záběry na malou Lucindu mě velmi děsily, pak se dostal papír s tajemnými čísly do rukou Nicolase Cage a co pak následovalo, to bylo něco úchvatného, co se jen velice těžko popisuje slovy. Taková horová a hlavně hodně tísnivá atmosféra se v jakémkoliv filmu vidí málokdy, a jak se hlavní hrdina v podání Nicolase Cage blíží stále blíže závěrečné hádance, tak atmosféra se stále stupňuje a nakonec graduje v okamžiku, kdy hlavní hrdina otočí spodem vzhůru postel, která je odshora dolů popsána šokujícími slovy "everyone else". Takhle poutavý film se vidí opravdu málokdy a já ho prostě nemůžu dostat z hlavy, a to od doby, co jsem ho zhlédl, už uplynulo nějakých 28 hodin, a já i přesto na něj musím velice často myslet a nedokážu ty stísněné pocity vytěsnit ze své hlavy. A závěr filmu už je pak jen jakousi hrozivou třešinkou na dortu, tvůrci celou katastrofu dovedli až do úplného konce, což filmu rozhodně pomohlo, a závěrečná parafráze na Adama a Evu sice po tom vypětí působila tak nějak zvláštně, ale nakonec si myslím, že to do filmu skvěle zapadlo. Tenhle film si ode mne nezaslouží nic jiného než jednoznačných pět hvězd, které si vysloužil zcela po právu a které mu tímto uděluji. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Z té plejády dalších jemu podobných, "Knowing" vystřelil do mezihvězdných výšin, jako "supernova" a ozářil nebeskou filmovou sféru na úrovni celosvětového měřítka a troufám si říct, že i když má bezpočet kritiků, tak jeho dráha na kterou se vydal bude jistě co nejtrvalejší a zářivý jas, kterým oslnil, jen tak lehce nevymizí. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Proyas prostě natočí zajímavej film ze všeho. To co se mohlo po trailerech jevit jako dalších podprůměrnej film s Nicolasem Cagem se v jeho režii změnilo v nabušenou katastrofickou jízdu s pořádně hutnou atmosférou. Navíc to má i docela dobrej scénář, takže jsem chvilkama fakt nevěděl co dalšího můžu čekat. A že to vygraduje až do výbornýho finále je už takový malý bonus. Nicolas Cage si navíc vzpomněl na svoje světlejší herecké chvilky a po dlouhé době, až na pár scén, neotravuje a hraje vážně dobře. Příjemné překvapení a doufám, že příště dostane Proyas ještě lepší látku a víc peněz.70% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Budu se sice opakovat, ale tohle se někomu povedlo, takže to klidně zopakuji: za tento nenápadný, o to údernější letní miniblockbuster by se nestyděli ani pánové jako Steven Spielberg, či Michael Bay (i když ten takovouhle "nudu" už asi nikdy nenatočí). Snímek jako celek funguje dost přesvědčivě, koukání na hodinky u něj také jistě nehrozí, a jediné, co mi drásalo nervy byly trapné, suché a neupřímné dialogy, které se ve dvouhodinové stopáži občas - vlastně dost často - mihly (nejvíce u "rodinných rozmluv"). Jinak první katastrofa ve mne zanechala zřejmě nejsilnější kinozážitek roku 2009, tak se těším na Avatara, protože ten tuhle scénu strčí do kapsy :-)... Nicolas Cage buď stárne anebo zapomíná přesvědčivě hrát, protože z jeho téměř-batmanovského huhlání mi sem tam cukalo v koutku úst. A to jsem si myslel, že takhle mluví jen Michael Scofield. Ale co... bavil jsem se, mrazilo mě, a poetický konec mne jako věrného fanouška sci-fi tak potěšil, že jsem to až nečekal. Nejkrásnější zakončení první půlky filmového léta, jaké si lze představit. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Po dlhom období prepadákov som si konečne po rokoch pozrel s N. Cageom niečo pozerateľné a mal som šťastie, že som v jeden týždeň pozrel hneď dva svetlejšie záblesky na lepšie časy a to konkrétne Herzogov Zlý policajt a Proroctvo. Hneď na úvod musím povedať, že aj keď to Cageovi vyšlo, viem si v jeho úlohe predstaviť prakticky kohokoľvek. Na rozdiel od výkonu vo filme Zlý policajt, je tu opäť klasický Cage... čo dodať. Prostredná časť filmu je to najlepšie, čo film ponúka, hlavne scény očakávaných nešťastí. Scéna s haváriou lietadla je veľmi dobrá, horiaci ľudia a chaos v daždi, dyme a ohni má niečo do seba, ale lepšie som si užil scénu z metra, ktorá bola natočená fakt fantasticky a pustil som si ju pár krát po sebe. Záver bol pre mňa miernym sklamaním, ale možno mi niečo ušlo. Prečo práve tieto deti, to bolo jasné, ale prečo ten zajac? A čo ostatné zvieratá? Film 70%, ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

"......zkoumá řádky zdánlivě náhodných čísel." První věta, která mě od filmu odrazovala. Vytanula mi vzpomínka na film Pí. Na film, který ze mě udělal matematickýho diletanta. Chtělo to Johnyho Nashe, chtělo to kýbl ledu. První je mrtvý, druhý nebyl k sehnání. Jenže Neil Gaiman napsal, že Nemáme propadat panice, a věřte lidi, co řekne Gaiman je svaté a nedotknutelné. Čekal jsem přídavná jména typu: cool, temné, hlava se Vám od samého děsu rozletí na cáry. Nebesa ne! Především je to "cageovské", což v přeneseném slova smyslu znamená: od Obchodníka se smrtí už kašlu na herecký drajv, od teď je můj herecký koncert omezen jen na změny intonace hlasu. V praxi to bohužel vypadá hůr než na papíře a jak si Nick předsevzal, tak udělal. Jeho John je učitel. Jenže není to ten typ učitele, kterého obdivujete za jeho styl přednesu, za to, že je svůj a nezaměnitelnej. Je to suchar, jen to křupnout a i když mi to přes jazyk jde horko těžko, tak Cage už lepší nikdy nebude. Potápí tím celé Knowing, které sice není žádná druhá Vrána, ale na druhou stranu, lidičky, viděl jsem Stalo se, takže misky vah jsou tentokráte na straně Proyasovo. Nemíním se dále rozepisovat co a jak, Vy se na Proroctví podíváte tak jako tak, takže pokud chcete radu na cestu, z níž není návratu, tak zde jí máš: 2566 08749 2 01 459 510 025 889 2 00 58 796 0 6 841 0059...... ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Bohužel musím konstatovat že Alex Proyas neudržel laťku nasazenou Vránou a Robotem. Ale na druhou stranu jeho Smrtihlav mi k srdci moc nepřirostl. Proroctví začíná přímo úžasně a postupně nás vtahuje do děje, kdy opravdu člověk tuší že tady se budou dít věci. Scéna s letadlem je naprosto úžasná a já nestačím koukat. Vrtím se v křesle a říkám si proč má film jen 69 %? Nicolas Cage dostal do ruky pořádnou roli a hraje ji velmi přesvědčivě, dokazuje že ještě není hercem na odpis. Zpátky k filmu. Proroctví dále těží ze všudy přítomného tajemna. Neznámé postavy kolem domu jsou velmi zneklidňující a tyto scény nemají daleko k bravůrnímu hororu. Celé to přeskočím a zastavím se rovnou u konce. Veliké zklamání alespoň pro mě. Čekal jsem něco uplně jiného. Osud Země se mi zdál být naprosto v pořádku, ale jako celek na mě závěrečné scény nevím proč ale vůbec nepůsobily. Navíc téma Noemovy Archy moc nemusím. 60% ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Scéna s lietadlom je famózna, Cage prekvapivo umiernený a Proyas v niektorých momentoch (inými slovami velice zriedkavo) hutnú atmosféru navodiť dokáže, ale na to aby sa to dalo nazývať "epickou víziou neodvratnej apokalypsy" je to z režisérskeho (nie tematického) hľadiska fakt málo epické a čo do scenára až moc nesúrodé a na efekt sa zavďačujúce. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Když postavíte nadějnou katastrofickou zápletku s nádherným mysteriózním podkladem, je škoda ji kazit hororovými vsuvkami s tajemnými postavami. O těch je tu totiž až příliš brzy známo, že jsou něčím "vyšším" a v mých očích tím pádem zručně podráží nohy ostatním dějovým rekvizitám. Jednoduše - spíše otravují, než budí zvědavost. Pointa a apokalyptické vyznění sice celkový dojem napravují, stejně jsem ale po některých sentimentálních chvílích před závěrem uvažoval o horším hodnocení... Okázalé scény katastrof si i přes okatou digitálnost uchovávají slušnou porci působivosti, především havárie letadla mi dokázala svým (zase digitálním) ohněm slušně pocuchat nervy, zato s absolutním závěrem už jsem takové souznění nenašel. -----SPOILER----- Ohnivá zkáza v posledních minutách trochu shazuje pocity z dobře myšlené kombinace biblických motivů a Clarkovské sci-fi, odhalené jen o několik momentů dříve... -----KONEC SPOILERU----- Cage mě ne a ne přesvědčit, zda se do své role vůbec hodí. Trochu škoda je, že nedořečených zůstalo několik vedlejších motivů, jakým je například konfrontace zlomeného muže s nadcházející zkázou, nebo odhalování spojitostí s jinou mocí. Rozporuplné, nicméně zábavné a ne hloupé. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Byla jsem si jistá, že mi "Proroctví" sedne navzdory slizounovi v hlavní roli. To přesvědčení mi vydrželo možná i několik desítek minut. Silný začátek se zakopáváním časové kapsle, zajímavé pátrání + místy poněkud "ehm-ehm" odhalování souvislostí (že to jeblo právě na ty přesné souřadnice, když jel Klec kolem, co?), no postupně mi začalo být jasné, že cosi nechutného bylo vtaženo a skřípá to v soukolí filmu. Je toho víc, v první řadě mi však skřípali ti zelení albínští mužíčci. Jo, bezva, umožnili pár scén s hezkými efekty, ale jinak mi jejich poslání a tím pádem celá zápletka přišla prudce imbecilní. Taky postrádám vysvětlení, proč pan Klec tolik spěchal hledat řešení nadcházejícího globálního problémku do příbytku "věštkyně", když se na to potom vysral. Ok, logika drhla ve více ohledech, tak proč pitvat zrovna tohle... V závěrečné sirupovité minutě jsem vypadala jak po vyválení v kopřivách - takové osypky se mi přihodily! Nicméně ty dvě minutky předtím mi udělaly zvrhlou radost a Proyas zabodoval, když se vyhnul emmerichovskému klišé. A nesmím zapomenout pochválit hudbu - hlavně Beethoven byl borec a nějaké jeho fláky si budu muset sosnout na MP3. Co dodat k "Proroctví"? Výsledným dojmem jsou rozpaky: byl to mix převážně dobrých, místy perfektních a občas grcoidně kýčovitých scén. 66% ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Nicolas Cage, je zářivým přípkladem upadající hvězdy. Kdysi nadějný a talentovaný herec se dnes utápí v komerčních slátaninách podružné kvality. A tak jsem rád, že se spojil s Alexem Proyasem, jehož Smrtihlava považuji za jedno z nejvíce neprávem opomíjené sci-fi. A výsledkem je koukatelný film, který má i přes všechna klišé a logické lapsy něco do sebe. Když už nic jiného, tak dobrou atmosféru a napětí. Srovnáme-li Knowing s neúnavným sci-fi katastrofistou Emmerichem, tak ve všech bodech musí jednoznačně vítězit Proyasův film. Není to sice žádný hlubokomyslný epos, ale rozhodně také neuráží podkuřováním amíkům a hloupostí. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Tak toto sci-fi mě velmi překvapilo. Možná v tom hraje roli to, že jsem film viděl ve skvělé kvalitě, ale i tak musím říct, že tenhle film je jednoznačně podhodnocený. Já jsem se u sledování nenudil ani minutu. Ve filmu mě nejvíce zaujal zajímavý příběh (50 let staré "proroctví" ukryté v číslech), perfektní efekty (letadlo, metro) a závěrečné rozuzlení. Právě konec, který zde hodně lidí komentuje negativně, se mě moc líbil. Skvěle vymyšleno, natočeno a zahráno, napínavý, originální sci-fi film s parádním zakončením. Nemůžu si snad na nic stěžovat. Bavil jsem se skvěle! 90% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Proroctví skvěle funguje a to nejen díky své místy mysteriózní atmosféře, ale také skrze herecké představení Nicolase Cage, jemuž svěřená úloha dobře sedla. Příběh je sám o sobě chytlavý, napínavý a občas mrazivý, což nadchne jistě každého diváka, jenž něco obdobného očekává a hledá. Chválím také závěr filmu, protože nesklouzl v americkém duchu k lacinému happy-endu, ba naopak silně zapůsobil. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Když se na to díváte poprvé, tak vás zarazí konec a né v dobrém smyslu. Je to jakoby se tím zkazil celý film, ale když se na to díváte podruhé a víte co vás čeká, tak je to už jakoby "v pohodě" a uvědomíte si, že jde opravdu o výborný počin s temnější atmosférou, s povedenými efekty a provedením u katastrof a to vás dokáže vtáhnout do děje a nepustí až do konce. ()

Související novinky

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

15.04.2012

Po rozsáhlých přípravách mu studio Warner na poslední chvíli zrušilo biblickou akční fantasy Paradise Lost. Tvůrce Vrány, Já, robot a Proroctví tudíž hledá náhradní projekt. Zřejmě se jím stane… (více)

Vlad Worthington?

Vlad Worthington?

27.01.2010

O projektu Dracula: Year Zero jsme poprvé psali snad před dvěma roky. Vypadalo to, že mezitím skončil někde v škarpě u cesty, ale studio Universal jej oprášilo a chce film natočit tak rychle, aby… (více)

Kytarista, Dracula a sportovní John Woo

Kytarista, Dracula a sportovní John Woo

31.08.2008

...aneb „Novinková smršť 2“. Tak co tady dnes pro vás máme? Brett Ratner je momentálně spojován s adaptací počítačové hry God of War, ale kromě této starořecké mytologické řežby pošilhává i po… (více)

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

23.08.2008

Tři značně odlišné projekty v dnešní novince spojuje fakt, že osobnosti, které za nimi stojí, nedávno spolupracovali na mysteriózním thrilleru Knowing. Především je tady režisér Alex Proyas, tvůrce… (více)

Reklama

Reklama