Reklama

Reklama

Legenda o Janě

  • Německo Die Päpstin (více)

Obsahy(1)

9. století, Anglie. Mladou Janu čeká tradiční úděl žen tohoto věku - práce, rození dětí a smrt v mladém věku. Jana se však rozhodne jít jinou cestou. Cítí, že byla vyvolena pro jiný osud, a tak se rozhodne v převleku za muže nastoupit na dráhu teologie. Stoupá církevní hierarchií strmě vzhůru a riziko jejího odhalení je pořád větší... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (68)

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Těžce nedoceněný snímek, který v našich končinách nebyl ani v kinech uveden, což vzhledem k jeho kvalitám považuji za ostudnost. Komu vadí, že se autoři rýpají v mýtech a historické reálie hrají jen druhé housle? Vždyť je to film, ne hodina dějepisu, nejen že jsou nesravnalosti přijatelné, leckdy se, troufám si tvrdit, dokonce očekávají! Proto všichni, kdož mají v oblibě historické filmy, které jsou velkolepé a šokující, nemohou tento snímek zkrátka vynechat. A jelikož jsem jedním z takovýchto lidí, uděluji pět hvězdiček a odcházím si přečíst knihu. ()

Woody77 

všechny recenze uživatele

Fikcia alebo reálne žila? Podľa mňa na všetkom je zrnko pravdy a aj keď ju cirkev zaprela verím ,že tento príbeh sa ozaj mohol stať. Veď nakoniec pravda môže ležať vo Vatikáne a prečo potom vlastne vymysleli stoličku s otvorom?  Pokiaľ ide o pozadie filmu , exteriéry , interiéry a taktiež kostými až na malé odchýlky z historického hľadiska nie je čo vyčítať. Scénar poniektorí zvozili pod čiernu zem avšak také zlé to určite nie je . Tento film nebol nikdy reklamovaný ako veľkofilm o legende takže tu musíme čo sa týka kritiky trochu ubrať. Je to pekný historický film , kde pri sledovaní si človek dobre oddýchne a po skončení filmu si zapne počitač a začne hľadať fakty alebo zmienky o Jane na Wikipédii a iných serveroch. Herecké výkony boli v poriadku a určite tento film bol plný emócií. Takže suma sumárum kto ho nevidel nech si ho pozrie pretože sa to oplatí! ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Ako film poukazujúci na čas z 9. storočia je to presvedčivé, dosť ma to zaujalo, no o legende ťažko špekulovať. Na jednej strane by sa tam dostala klamstvom a nebola by až tak čistá, na druhej strane by si ju podľa našej viery svojim spôsobom vyvolil Boh a ja nechápem, čo by bolo zlé na tom, keby mohla byť žena tou prvou pozemskou osobou v cirkvi. Pápeži dávali vraždiť, mnohí z nich boli hanbou, mali sme dokonca viac pápežov, takže mňa by už asi žiaden škandál neprekvapil, otázne však je, ako je to potom s tým, čo je v Biblii a ako by to malo byť. Taktiež prečo je vo Vatikáne stolička s otvorom, ktorá mala údajne slúžiť pre potvrdenie mužstva pápeža, prečo je niekde socha, prečo Hus spomínal túto vec v Kostnici, či prečo nakoniec zaviedli celibát a podobne. V prvom rade by som však chcel vedieť základné podrobnosti ohľadom mojej viery, keby sa už konečne niekde konfrontovali, našli dôkazy a zistilo čo s tými, ktorí o tom potom nevedeli, pretože som síce veriaci, no mám stále viac otázok než odpovedí a som občas rád aj za kontroverzné diela ako toto, či Sedem životov, Jan Hus, Jan Žižka a iné, ktoré sa nesnažia byť neúctivé, ale len zobrazujú rôzne legendy. Film je sám o sebe dosť šokujúci aj v iných momentoch, ktoré sa mohli a môžu hocikedy, hoci aj inak stať. ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Poutavých a dějově strhujících filmů, místy až drsnějších a navíc zobrazujících příběhy z dávné minulosti (9. století n. l.) není mnoho. Tyto aspekty mě přilákaly ke shlédnutí tohoto filmu a mohu s klidným svědomím prohlásit, že čas, který jsem shlédnutí filmu věnoval v žádném případě nepovažuji za promrhaný. Průběh filmu je po celou dobu velmi poutavý a přibližuje divákovi přetěžké doby předcházejících generací lidstva. Jde jistě o smyšlený děj, ovšem natolik důvěryhodný, že by se zdálo, jako by se jednalo o pravdivý historický film, který je založen na skutečných událostech. Pravda bude asi jiná. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Ó jak jsme se mýlili my, co si dosud mysleli, že vrchol militantního feminismu je hornice nebo slévačka! Když se chce, může být kikina klidně i Oberkudlanka! Tahle středověká Jáňa sice musela zapřít kundu, nicméně jak každá správná kudlanka potvrdí, "u včel svědí prostředky". A to kdyby si nenechala, kráva, vykropit Faramirem hrobku, mohla se klidně zapsat do historie jako Pyjus I.! Pokud je to vše pravda, je to stejně velký skandál jako kdyby se provalilo, že Herr Ratzinger chodí po večerech tančit u tyče do nejprofláklejšího vatikánského baru "U zprzněného ministranta". Takže pro holky, co močí ve stoje a hochy, co močí v sedě povinnost, no a pro nás ostatní kulantní zábava v poměrně rozmáchlé evropské koprodukci.. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (7)

  • Marcel Barsotti soutěžil o cenu Německých filmových kritiků v kategorii nejlepší hudba. (Terva)
  • Film byl natočen na motivy stejnojmenné literární předlohy Donny Woolfolk Cross, která byla přeložena také do slovenštiny i češtiny. Na motivy románu Crossové vznikl také muzikál jménem "Papežka“. (samuelsson)
  • Natáčení probíhalo v Maroku a Německu. (Terva)

Reklama

Reklama