Reklama

Reklama

Legenda o Janě

  • Německo Die Päpstin (více)

Obsahy(1)

9. století, Anglie. Mladou Janu čeká tradiční úděl žen tohoto věku - práce, rození dětí a smrt v mladém věku. Jana se však rozhodne jít jinou cestou. Cítí, že byla vyvolena pro jiný osud, a tak se rozhodne v převleku za muže nastoupit na dráhu teologie. Stoupá církevní hierarchií strmě vzhůru a riziko jejího odhalení je pořád větší... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (68)

ondrula 

všechny recenze uživatele

Pro mě dost velké překvapení, protože tenhle film je prakticky úplně neznámej (asi proto že je německej) a já se k němu dostal přes slídění po rolích Johna Goodmana (kterej tu hraje papeže a je výtečnej) a byl jsem překvapen velmi příjemně. Ten film přináší takřka dokonalou atmosféru, kterou bych chtěl mít v historickém filmu. A je velmi pozoruhodné, že se někdo rozhodl zpracovat téma, které se odehrává v době raného středověku, protože tato doba je dost obtížně uchopitelná a historiograficky nedostatečně zmapovaná. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo...pohádky mám rád a proto jsem si i tuhle rád pusil. V 9 století neměli dámy na růžích ustláno a každá z nich byla tudíž jen lepší rohožkou na boty, navíc totiž zvládla zahřát i mužovo lože. Pějme chvalozpěvy dnešním emancipovaným ženštinám, leč tehdá by žádná z nich rána nedožila :-) Krásně odvyprávěný příběh, statečně obcházející žánr sci-fi, nicméně popustí li si divák značně svoji fantazii, tak jde o celkem poutavou pohádku, občas trošičku přetaženou. No a dámy, když už nám někde prezidentujete v kosmu jste jako doma, tak je na čase aby jste některá nabrala směr Roma a udělala tam v tom jejich Vatikánu trošku pořádek :-) ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Ako film poukazujúci na čas z 9. storočia je to presvedčivé, dosť ma to zaujalo, no o legende ťažko špekulovať. Na jednej strane by sa tam dostala klamstvom a nebola by až tak čistá, na druhej strane by si ju podľa našej viery svojim spôsobom vyvolil Boh a ja nechápem, čo by bolo zlé na tom, keby mohla byť žena tou prvou pozemskou osobou v cirkvi. Pápeži dávali vraždiť, mnohí z nich boli hanbou, mali sme dokonca viac pápežov, takže mňa by už asi žiaden škandál neprekvapil, otázne však je, ako je to potom s tým, čo je v Biblii a ako by to malo byť. Taktiež prečo je vo Vatikáne stolička s otvorom, ktorá mala údajne slúžiť pre potvrdenie mužstva pápeža, prečo je niekde socha, prečo Hus spomínal túto vec v Kostnici, či prečo nakoniec zaviedli celibát a podobne. V prvom rade by som však chcel vedieť základné podrobnosti ohľadom mojej viery, keby sa už konečne niekde konfrontovali, našli dôkazy a zistilo čo s tými, ktorí o tom potom nevedeli, pretože som síce veriaci, no mám stále viac otázok než odpovedí a som občas rád aj za kontroverzné diela ako toto, či Sedem životov, Jan Hus, Jan Žižka a iné, ktoré sa nesnažia byť neúctivé, ale len zobrazujú rôzne legendy. Film je sám o sebe dosť šokujúci aj v iných momentoch, ktoré sa mohli a môžu hocikedy, hoci aj inak stať. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

...ale opravdu mají být stopy její existence zahlazeny? Opravdu má být vykázána z historie? Vždyť je to žena, která toho tolik dokázala..... Žena obdařená vrozenou moudrostí v časech, kdy ženy měly zakázáno číst a psát a byly podřízeny mužům, počátky křesťanství, kdy rouháním bylo všechno nové a moudrost byla vykoupena bolestí. Jak je psáno v názvu – JE TO LEGENDA! A jelikož cesty Boží jsou nevyzpytatelné, sleduji příběh o osudu, za který by se nemusela stydět ani Johanka z Arku. Drsné scény střídají ty jemně dojemné a 2 a půl hodiny poutavého vyprávění o dívce (ženě), kterou chtěl Bůh vytrhnout z bídného života tím, že ji dal dar, uteče jak voda. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nevím co je Liber Pontificalis. 2.) Kandiduji za KDU-ČSL (kamkoliv). 3.) Jsem rozmazlená feministka. 4.) Jsem škaredá holka a chci bejt hezkej kluk. 5.) Zajímá mě, kterej rytíř souložil s papežem. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** Víte, že? Středověká legenda o papežce Janě má hluboké kořeny. Její obraz se objevuje poprvé již v roce 875 ve spise Anastazia Bibliothecaria, neúspěšného kandidáta na papeže. V 17. století byla pak Jana církví prohlášena za osobu smyšlenou. Podnět k této průpovídce mohla dát údajná velká mírnost až zženštilost papeže Jana VIII. (872–882) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dost mě překvapilo, že film vypráví příběh z období 9. století. Takových filmů člověk v životě příliš nepotká. O to zajímavější je, že film se snaží věrně přepsat legendu, která se mohla, ale i nemusela stát. Se všemi odpornostmi, ale i fakty, které s tehdejší dobou souvisí. Legenda o Janě je z takovýho pohledu naprosto suprovej film. Rozhodně se s takovým nesetkáte každý den. Druhá věc je ale fakt, jak je schopný tento mýtus vůbec divák schopný brát a zdali bude vůbec schopný zkousnout, že do docela dobrého námětu vpravili pár typických aspektů libivýho filmu. Láska, zrada, oběť a podobný bláboly...ale bez takovejch bodů se už dneska obejde málokterej film, takže je to vlastně jedno a nemám důvod to v rámci tohodle filmu kritizovat. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (7)

  • Film mal pôvodne režírovať Volker Schlöndorff, ale kvôli nešpecifikovaným rozdielom s produkčnou spoločnosťou sa spolupráca neuskutočnila. (misterz)
  • První pokusy o natočení snímku proběhly už v roce 1999. Objevily se však komplikace, a tak byl film natočen až v roce 2008. (Terva)
  • Esther Walz soutěžila o německou filmovou cenu Gold v kategorii nejlepší kostýmy. (Terva)

Reklama

Reklama