Reklama

Reklama

Legenda o Janě

  • Německo Die Päpstin (více)

Obsahy(1)

9. století, Anglie. Mladou Janu čeká tradiční úděl žen tohoto věku - práce, rození dětí a smrt v mladém věku. Jana se však rozhodne jít jinou cestou. Cítí, že byla vyvolena pro jiný osud, a tak se rozhodne v převleku za muže nastoupit na dráhu teologie. Stoupá církevní hierarchií strmě vzhůru a riziko jejího odhalení je pořád větší... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (68)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

http://druidova.mysteria.cz/TAJEMNO/Papezka_Jana.htm -něco polopravd a legend. I Jan Hus prý o ní věděl. A já do dneška nic. Už jsem si to ale našel a nestačím se divit, jak zásadní to byla legenda ve středověku a renesanci. Velice slušný film, závěr trošku pokulhal, ale nakonec dávám čistých 85%, a to jen proto, že kostýmy a stavby jsou z 11-14. století. Chápu ale, že staveb z 9. století v Evropě už moc nestojí a skoro nikdo to nepozná. Jde přece jen o myšlenku a ta je v pohodě.... ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Die Päpstin je jedna z nejlepších knížek, které se mi za poslední roky dostaly do rukou. Proto jsem byla opravdu zvědavá na filmové zpracování a o to více zklamaná, když jsem se dozvěděla, kdo bude hrát hlavní roli. Johanna Wokalek je sice uznávaná německá herečka, ale mně zkrátka nesedí. Zhlédnutí mé zklamání bohužel potvrdilo a to nejen kvůli ústřední hrdince, ale i celkovému provedení. Vynikající předloha, ale jen průměrný film. Škoda. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

...ale opravdu mají být stopy její existence zahlazeny? Opravdu má být vykázána z historie? Vždyť je to žena, která toho tolik dokázala..... Žena obdařená vrozenou moudrostí v časech, kdy ženy měly zakázáno číst a psát a byly podřízeny mužům, počátky křesťanství, kdy rouháním bylo všechno nové a moudrost byla vykoupena bolestí. Jak je psáno v názvu – JE TO LEGENDA! A jelikož cesty Boží jsou nevyzpytatelné, sleduji příběh o osudu, za který by se nemusela stydět ani Johanka z Arku. Drsné scény střídají ty jemně dojemné a 2 a půl hodiny poutavého vyprávění o dívce (ženě), kterou chtěl Bůh vytrhnout z bídného života tím, že ji dal dar, uteče jak voda. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nevím co je Liber Pontificalis. 2.) Kandiduji za KDU-ČSL (kamkoliv). 3.) Jsem rozmazlená feministka. 4.) Jsem škaredá holka a chci bejt hezkej kluk. 5.) Zajímá mě, kterej rytíř souložil s papežem. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** Víte, že? Středověká legenda o papežce Janě má hluboké kořeny. Její obraz se objevuje poprvé již v roce 875 ve spise Anastazia Bibliothecaria, neúspěšného kandidáta na papeže. V 17. století byla pak Jana církví prohlášena za osobu smyšlenou. Podnět k této průpovídce mohla dát údajná velká mírnost až zženštilost papeže Jana VIII. (872–882) ()

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Cílevědomá Jana, která již od útlého dětství ví, co chce. A ví, že nechce zůstat doma a sdílet stejný osud jako všechny ženy v 9. století našeho letopočtu. V té době bylo dívkám vzdělání striktně zakázáno a tak nezbývá chytré Janě nic jiného, než se stát mužem. No, vcelku pěkné historické povídání, které je více fikce, než něco jiného. Trošku mě děsí, že Jana vyroste v dospělou ženu zázračným tempem, narozdíl od ostatních postav, které zůstávají stejné. To se nevychytalo. Taky to mohlo být mnohem mnohem kratší, přes dvě hodiny vyprávěný příběh už ke konci nudí. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Pro mě dost velké překvapení, protože tenhle film je prakticky úplně neznámej (asi proto že je německej) a já se k němu dostal přes slídění po rolích Johna Goodmana (kterej tu hraje papeže a je výtečnej) a byl jsem překvapen velmi příjemně. Ten film přináší takřka dokonalou atmosféru, kterou bych chtěl mít v historickém filmu. A je velmi pozoruhodné, že se někdo rozhodl zpracovat téma, které se odehrává v době raného středověku, protože tato doba je dost obtížně uchopitelná a historiograficky nedostatečně zmapovaná. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (7)

  • Film byl natočen na motivy stejnojmenné literární předlohy Donny Woolfolk Cross, která byla přeložena také do slovenštiny i češtiny. Na motivy románu Crossové vznikl také muzikál jménem "Papežka“. (samuelsson)
  • Marcel Barsotti soutěžil o cenu Německých filmových kritiků v kategorii nejlepší hudba. (Terva)

Reklama

Reklama