Reklama

Reklama

Legenda o Janě

  • Německo Die Päpstin (více)

Obsahy(1)

9. století, Anglie. Mladou Janu čeká tradiční úděl žen tohoto věku - práce, rození dětí a smrt v mladém věku. Jana se však rozhodne jít jinou cestou. Cítí, že byla vyvolena pro jiný osud, a tak se rozhodne v převleku za muže nastoupit na dráhu teologie. Stoupá církevní hierarchií strmě vzhůru a riziko jejího odhalení je pořád větší... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (68)

Fr 

všechny recenze uživatele

...ale opravdu mají být stopy její existence zahlazeny? Opravdu má být vykázána z historie? Vždyť je to žena, která toho tolik dokázala..... Žena obdařená vrozenou moudrostí v časech, kdy ženy měly zakázáno číst a psát a byly podřízeny mužům, počátky křesťanství, kdy rouháním bylo všechno nové a moudrost byla vykoupena bolestí. Jak je psáno v názvu – JE TO LEGENDA! A jelikož cesty Boží jsou nevyzpytatelné, sleduji příběh o osudu, za který by se nemusela stydět ani Johanka z Arku. Drsné scény střídají ty jemně dojemné a 2 a půl hodiny poutavého vyprávění o dívce (ženě), kterou chtěl Bůh vytrhnout z bídného života tím, že ji dal dar, uteče jak voda. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nevím co je Liber Pontificalis. 2.) Kandiduji za KDU-ČSL (kamkoliv). 3.) Jsem rozmazlená feministka. 4.) Jsem škaredá holka a chci bejt hezkej kluk. 5.) Zajímá mě, kterej rytíř souložil s papežem. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** Víte, že? Středověká legenda o papežce Janě má hluboké kořeny. Její obraz se objevuje poprvé již v roce 875 ve spise Anastazia Bibliothecaria, neúspěšného kandidáta na papeže. V 17. století byla pak Jana církví prohlášena za osobu smyšlenou. Podnět k této průpovídce mohla dát údajná velká mírnost až zženštilost papeže Jana VIII. (872–882) ()

Woody77 

všechny recenze uživatele

Fikcia alebo reálne žila? Podľa mňa na všetkom je zrnko pravdy a aj keď ju cirkev zaprela verím ,že tento príbeh sa ozaj mohol stať. Veď nakoniec pravda môže ležať vo Vatikáne a prečo potom vlastne vymysleli stoličku s otvorom?  Pokiaľ ide o pozadie filmu , exteriéry , interiéry a taktiež kostými až na malé odchýlky z historického hľadiska nie je čo vyčítať. Scénar poniektorí zvozili pod čiernu zem avšak také zlé to určite nie je . Tento film nebol nikdy reklamovaný ako veľkofilm o legende takže tu musíme čo sa týka kritiky trochu ubrať. Je to pekný historický film , kde pri sledovaní si človek dobre oddýchne a po skončení filmu si zapne počitač a začne hľadať fakty alebo zmienky o Jane na Wikipédii a iných serveroch. Herecké výkony boli v poriadku a určite tento film bol plný emócií. Takže suma sumárum kto ho nevidel nech si ho pozrie pretože sa to oplatí! ()

Reklama

PhillM. 

všechny recenze uživatele

No, na velkofilm v Emmerichově stylu je to malé. A přitom hyperstupidní scénář a herci narežírovaní do křečovitých postaviček tomu přirovnání nahrávají. Jako největší slabinu filmu vidím právě herecké výkony - s čestnou výjimkou Wokalek, totiž jen kvůli ní se to dá dokoukat. Jinak selhávají všichni, místy výkony připomínají besídku zvláštní školy, ani jinde aspoň sympatický Goodman není k vydržení (zřejmě má být vtipný). Faramir většinu času jen tupě civí. Herci okolo (např. scéna, kdy papež Goodman zakáže demolici chudobince) jsou jako z grotesky. Bohužel však nejsou němí. Suma sumárum, film s hloupým scénářem a lobotomizovanými herci. Jinak ale povinnost pro ty, kterým se líbí placaté Němky... Kolik takových ale je, že? ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Legenda o prelomení starých konvencií. Legenda o Jane je zaujímavo natočený film. Nečakajte žiadnu akciu striedajúcu akciu. Môžeme polemizovať o tom, či je film natočený na základe skutočnosti, alebo je to ozaj len legenda. Film ma celkom zaujal, aj keď sa radím skôr k odporcom náboženstva ako takého. Herci nijak extra neoslnili, a preto nemohli povzdvihnúť inak priemerný scenár do vyššieho raintingu. Z hercov môžem spomenúť jedine Johna Goodmana v síce menšej role starého pápeža. Inak film nič moc. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo...pohádky mám rád a proto jsem si i tuhle rád pusil. V 9 století neměli dámy na růžích ustláno a každá z nich byla tudíž jen lepší rohožkou na boty, navíc totiž zvládla zahřát i mužovo lože. Pějme chvalozpěvy dnešním emancipovaným ženštinám, leč tehdá by žádná z nich rána nedožila :-) Krásně odvyprávěný příběh, statečně obcházející žánr sci-fi, nicméně popustí li si divák značně svoji fantazii, tak jde o celkem poutavou pohádku, občas trošičku přetaženou. No a dámy, když už nám někde prezidentujete v kosmu jste jako doma, tak je na čase aby jste některá nabrala směr Roma a udělala tam v tom jejich Vatikánu trošku pořádek :-) ()

Galerie (30)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení probíhalo v Maroku a Německu. (Terva)
  • Film mal pôvodne režírovať Volker Schlöndorff, ale kvôli nešpecifikovaným rozdielom s produkčnou spoločnosťou sa spolupráca neuskutočnila. (misterz)
  • Film byl natočen na motivy stejnojmenné literární předlohy Donny Woolfolk Cross, která byla přeložena také do slovenštiny i češtiny. Na motivy románu Crossové vznikl také muzikál jménem "Papežka“. (samuelsson)

Reklama

Reklama