Reklama

Reklama

Je to pták? Je to letadlo? Ne, mechanický kluk – Astro Boy. Byl stvořen pro napínavá dobrodružství, které může prožít jenom on. Jeho táta, slavný vědec Tenma, mu do vínku dal super sílu, rentgenové paprsky, rychlost a schopnost létat nad oblaky. Astro Boy poznává svět, učí se lidským emocím, když tu je jeho rodina a přátelé ocitnou v nouzi. Odvážný kluk se proto vrací do rodného Metro City, aby čelil možná dosud největší životní výzvě.

Astro Boy pochází z hlavy Osamu Tezuky, který je přezdíván Bůh mangy, tedy japonských komiksů. Příběhy malého chlapce začal vydávat počátkem padesátých let minulého století. Ty byly později přepracovány do televizního seriálu. Právě jeho podoba tehdy udala směr celé japonské animované produkci a dodnes je v ní patrný Tezukův vliv. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (158)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Navzdory technologicky zastaralému (ovšem na druhou stranu zcela přiznanému) technickému kabátku je Astro Boy až překvapivě sofitsikovaným mixem klasického retro anime (z dob, kdy ještě oči nebyly tak velké a hlavy tak hranaté) a superhrdinského filmu, navíc aplikující prvky sociální satiry (zjevné styčné body s anime Metropolis z roku 2000, jehož manga předlohu má, jen tak mimochodem, na svědomí právě Osamu Tezuka, autor Astro Boye) a ve finále se se vší vervou zvrtnuvší do vod japonským monster filmů. Akce je kulervoucí, Tobyho první let je zcela bez nadsázky spektakulární a to celé je proloženo nehoráznou náloží hlodů a hlášek. Zároveň se ale daří vyvážit správný poměr a film prokládat vážnými a seriózními momenty. Ve výsledku jedno z překvapení roku... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ako fanúšika Asimovovoiek ma film celkom zaujal, len je škoda, že je až tak prehnane mierený na detského diváka. Užiť sa ale v kľude dá. Všetko beží ako po masle, ak sa umiera, tak sa aj zázračne oživuje (že by tu niekto vážne pchal kresťanské odkazy?), akcia je síce prehľadná, ale nakrútená tak, aby boli kladné postavy stále vo výhode. Po 10 rokoch už aj tá animácia nepôsobí zrovna odzbrojujúco, určitú nesmelú štylizáciu tam však cítiť. Je ale zrejmé, že japonský originál musel ustúpiť potrebám hollywoodskej, resp. internacionálnej formy vo všetkých mysliteľných smeroch. ()

Reklama

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Geniální kluk Toby rád blbne okolo nových projektů svého geniálního táty v létajícím městě Metro city vznášejícím se nad zabordelařeným povrchem země a sice je to "západní" město stejně jako je západní celý film astro boy, ale hora Fudži tam stejně zůstala :). Jednoho dne se ale stane nehoda a vznikne roboToby, o kterém celý film je. Astroboy se rozjíždí zábavně udělanou reklamou na metro city a jejich roboty, která pak ale plynule přechází do normální podoby filmu, což je na Astroboyovi asi to, co na první pohled diváka může zklamat. Něco ve stylu té úvodní reklamy by tam mohlo být víckrát, ale i tak jsou roboti zábavní a super, jenže naproti tomu jsou lidské postavy hrozně suché a jen se tváří, že v jejich slovech a výrazech jsou nějaké emoce, protože krom Astro boye jsou všichni hrozně málo uvěřitelní a jejich animace je hrozně strohá oproti animacím robotů a hlavně oproti obličejovým animacím z jiných filmů. Tomuhle taky moc ani nepomáhá dabing a to obzvlášť pokud jde o Nicholase Cage, který spolu se strnulou animací své postavičky vypadá jak kdyby nevěděl, co to vůbec dabuje, a dál hlavní zloun prezident Stone, který občas ještě i trapně vtipkuje. Posledním problémem je ten fakt, že celý příběh vypadá jak úvodní epizoda seriálu o Astro boyovi, protože se toho vlastně moc nestane a dokonce i na závěr dostane divák návnadu na pokračování. Asi jako kdyby batman begins byla jen ta část, kdy se z Bruce Wayna stane Batman a to co pak dělá v Gothamu už by tam nebylo :). Na druhou stranu ale příběh pěkně plyne a nenudí, je to všechno pěkně barevné a hlavně to má ty vtipné roboty a pro děti je to fajn film, který by měl šanci dostat se aspoň na ****, ale s tím výše zmíněným to zvládne jen na tu slušnou ***. ()

Trustme 

všechny recenze uživatele

Fantastická podívaná v designu několika stylů - zachován původní manga a usměrněno pro západní svět. Přesto je tento film takřka uzemněn, odstrčen a cokoliv nevoní PIXARem či DreamWorksem je odsunuto na pouhý tuctový animák... Jako přední milovník rozpohybovaných obrázků jsem doslova nadšen tímhle kouskem a i když určitě nedosahuje ke špičce dvou výše zmiňovaným top studiím, jedná se o vynikající ukázku moderní animace s efekty a nápady, které ani na vteřinu nenudí. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Došla mě zásoba filmů a tak jsem šáhnul po tom posledním, co jsem měl doma. A byl to Astro boy. Dlouho jsem ho odkládal a bál se, že to bude tuctová záležitost. Ale nakonec jsem překvapen. Z Astro boye se vyklubala docela pěkně kreslená, dramatická, akční sci - fi z perfektním ozvučením a pěknou hudbou. ....stůj, máme zákony robotiky !!! Nesmíš ublížit člověku !!! To platí už 50 let. Jsem ze staré školy, odpovídá robot a šlápne...... Hudbu dělal John Ottman. Film je natočen podle Japonského manga " Astro ". ()

Galerie (53)

Zajímavosti (5)

  • Astro Boy a jeho tvorca sa v Japonsku stali natoľko populárnymi, že sa dostali aj na poštové známky a robotický chlapec sa v sieni slávy postavil vedľa takých postáv ako napr. robot C-3PO z Hviezdnych vojen. (rudess)
  • Režírovat měl původně Colin Brady, byl však nahrazen Davidem Bowersem. (D3VIL)
  • Postava Astro Boye se poprvé objevila v roce 1952 ve své první komiksové sérii. Úspěch byl obrovský, a tak v roce 1963 vznikl stejnojmenný televizní seriál. Na televizní obrazovce byl několikrát "znovuoživen", a to v roce 1963, posléze v roce 2003. (Tomihiro)

Reklama

Reklama