Reklama

Reklama

Valčík s Bašírem

  • Izrael Vals Im Bashir (více)
Trailer 2
Izrael / Francie / Německo / USA / Finsko / Švýcarsko / Belgie / Austrálie, 2008, 90 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Autobiografický hrdina Ari se vydává za dávnými známými i dalšími lidmi, kteří mu mohou prozradit, jestli kdysi byl při krutých masakrech v palestinských uprchlických táborech Sabra a Šatíla. Netradiční dokument je po snímku Persepolis další animovaný film o nedávných dějinách Blízkého východu – stejně poutavý, dojemný i hrůzný. [43. MFFKV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

enk

enk (hodnocení, recenze)

TOHLE SE JAKO VAZNE STALO??? TOHLE PRECE NEMOHL UDELAT HOMO SAPIENS ...

 (hodnocení, recenze)

ke konci az tuhne krev v zilach..hdone poutavi animak

SoHai

SoHai (hodnocení, recenze)

Citace Izraelce, který válčil v Lebanonu: "Když točíš válečný film, můžeš ho orientovat politickým směrem, jako třeba olověná vesta, nebo "akčně" jako třeba Rambo. Pokud chceš točit válečný film v Izraeli, vždycky bude politicky zaměřen, protože naše války jsou "čerstvé". Téměř každá rodina má příbuzného, který někde bojoval a mnoho z nich je ztratilo, proto, i když proti příběhu nic nemám - jedná se pouze o osobní příběhy lidí, kteří sloužili v Lebanonu - nemohu ignorovat, že tento film nám předhazuje politické ideály se kterým nesouhlasím. Vím, že by nikdo nezaplatil za to, aby se natočil film o tom, co jsem dělal v armádě já, protože to není z politického hlediska zajímavé. Není to pouze o masakru. Tak například:Ve filmu jhsou scény, kde vojáci zastřelí dítě s RPG, kde rozstřílejí civilní auto, kde sniper mine a trefí muže na oslu, kde bomba zničí všechno v dosahu, kvůli jednomu autu atd. Vojací jsou obvykle prezentováni jako "ubohé děti, které byly vyslány do války a které nevěděly, co tam mají dělat, střílely civilisty atd." A smasakrem jako by tohle "řvalo" ještě hlasitěji. Celá myšlenka je v tom, že všichni věděli o masakru a nikdo se neobtěžoval ho zastavit. Zlobím se, protože jsem se nikdy necítil jako vrah, nikdy jsem nezabil neozbrojeného člověka a já i celá moje jednotka, jsme cítili, že to co děláme zabezpečí životy v Izraeli, ale lidé, kteří pracují ve filmovém průmyslu chtějí vojenskou tragédii a zlo, protože se to prodává lépe a ukazuje to IDF ve špatném světle."

Croma

Croma (hodnocení, recenze)

Na tohle jsem se fakt těšil a naplnilo to mé očekávání. Je to moc dorý film

Dadel

Dadel (hodnocení, recenze)

Byl. Ve Varech. Klidně se podívej, že jsem to hodnotil už v červenci:)

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

Ach jo....Příběh Ariho není smyšlený, stejně jako nejsou smyšlené výpovědi ostatních lidí....Toliko k tvé první otázce, chceš-li znát erudovanou odpověď na tu druhou, obrať svůj zrak k odborné literatuře...   Každopádně potlačeny/zpřeházeny můžou být i vzpomínky na úplně normální věci... Určitě si sám nějakou věc z minulosti pamatuješ jinak, než jak se skutečně stala.

Gogen

Gogen (hodnocení, recenze)

Podle mě jde skutečně v závěrečných dokumetárních obrazech jen o vyjádření autentičnosti, protože samotný příběhe Ariho je smyšlený (nebo ne?) , ale fakt by mě zajímalo, jestli můžou negativní vzpomínky být tak silně potlačeny ???

Silas

Silas (hodnocení, recenze)

Jenom si to tak víceméně říkám, že to na mě zapůsobilo víc, než cokoliv před tím.

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

Silas: Milwa: A to na vás ty autentické záběry opravdu tak silně zapůsobily, nebo si víceméně jenom říkáte "ano, tohle byl silný moment"?

kiddo

kiddo (hodnocení, recenze)

Přestože je to animovaný takřka dokument a je tam každou chvíli nějaká mluvící hlava?

Silas

Silas (hodnocení, recenze)

Já to mám stejně jak Milwa. Pokud je to animovaný, tolik si nepřipouštím tu realističnost.

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

Jenže ta animovaná forma předtím rozhodně neměla nějaký zlehčující význam, spíš naopak.

Milwa

Milwa (hodnocení, recenze)

Právě ony závěrečné záběry byly to nej...sice už ověřená a použitá metoda, ale stále stejně platná se stejně silným účinkem. Prostě Vám dojde, že jde o realitu a né jen o nějaký kreslený film....

Davson

Davson (hodnocení, recenze)

Závěrečné vystřízlivění autentickými záběry je samozřejmě vrchol filmu, a kdo to nechápe, je ignorant :)

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

Milwa: (MAY CONTAIN SOME SPOILERS): Já samozřejmě vím, jakou scénu máš na mysli, ale nechápu, co se ti na ni nezdá. Ve filmu je před tím úplně jasně řečeno, že tábory vyvraždili falangisté, aniž by proti tomu izraelská armáda zasáhla. Ari na na místě samozřejmě byl, v osudnou noc seděl na střeše a spolu s ostatními vystřeloval světlice. Scéna o níž ti jde se odehrává až po masakru, když se do tábora vrátily ženy a děti (a s nimi přišli novináři). Onen dramatický nájezd na zěžka dýchajícího Ariho zesiluje emocionální napětí a směruje film k vrcholu (Ari si vzpomene na traumatizující žážitek, který patrně mohl za jeho výpadek paměti)....Škoda, že po něm nenásledovalo ticho a titulky, ale nadbytečné dokumentární záběry. (I když ty mohly právě značit to rozpomenutí a jakési probuzení ze (z)kreslených vzpomínek do kruté reality.)

Milwa

Milwa (hodnocení, recenze)

Niktorius: je to jednoduché, ve scéně po rozehnání vraždících vojáků se uprchlíci vracejí zpátky do tábora, sleduujeme plačící ženy, černé siluety a nakonec dojdou až k němu...tzn. on stojí uprostřed tábora, k němu z venčí přicházejí plačící ženy....nevím jestli ve zkutečnosti iraelské jednotky byly mimo hru, ale tento záběr může mít více význymů....já se jen ptám jeslti jste si toho taky všimli:D

Rob Roy

Rob Roy (hodnocení, recenze)

Milwa: Taky jsem o tom chvíli uvažoval, ta poslední (animovaná) jízda kamery k tomu docela vybízí. Ale pak jsem to zavrhl.

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

Izraelští vojáci (tedy ani Ari) se na onom masakru přímo nijak nepodíleli. Uprchlické tábory - jakožto odvetu za vraždu Bašíra -  vyvraždili bejrútští křesťané, které Izrael podporoval. Vtip byl právě v tom, že tomuto krveprolití izraelská armáda nezabránila, přestože o něm věděla, za což si to Ariel Šaron později pěkně slíznul :-) 

Nevím, jak jsi to sledovala, všechno tohle v tom filmu bylo řečeno :-) Scéna o které mluvíš, je úplně normální zachycení (Ariho) vzpomínek, stejně jako všechny scény před ní :-)

Milwa

Milwa (hodnocení, recenze)

Milí zlatí nemá cenu to zapírat, tohle bylo silné kafe. užila jsem si to od první minuty do poslední a jedno je mi jasné...chci tu hudbu:D jedna technická? SPOILER!! Jak jste pochopili konec? Já jsem to pochopila tak, že ty ženy mu běžely naproti protože on sám byl jedním z těch vojáků co se podíleli na masakru, byl v tom táboře....myslíte si to taky? jinak nevím komu prospějete když se tady budete hádat o blbostech a blbym způsobem...:D

lesumir

lesumir (hodnocení, recenze)

Vždyť má docela pravdu. Já bych akorát vynechal slovo židácký.

AnimeFan

AnimeFan (hodnocení, recenze)

Dokonalá vizuální a hudební stránka je vlastně jedinej důvod, proč sledovat tuhle hodinu a půl nesnesitelnýho židáckýho chrochtání...

kiddo

kiddo (hodnocení, recenze)

Kdybys hodil pohledem na ta správná místa, věděl bys, že v jejich nahotě to kouzlo nespočívá.

Silas

Silas (hodnocení, recenze)

3 obnažení muži a hned to je nejlepší scéna..je dobrá, ale extrémně výjimečná není.

kiddo

kiddo (hodnocení, recenze)

"Super Scene" je snad nejlepší surrealisticko/symbolistní scénou, jakou jsem za posledních pár let ve filmu viděla.

Dronte

Dronte (hodnocení, recenze)

Hele, taky vám ten Ari připadá strašně podobnej (minimálně v traileru) s Edem Nortonem???

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

No IMHO to mělo znamenat, že kvůli rodičům, kteří mu o svém pobytu v Osvětimi určitě mnohé vyprávěli v sobe nosil jakési trauma z táborů už od dětství...

molotov

molotov (hodnocení, recenze)

Niktorious: díky. Viděl jsem to v kině s českýma. Stejně mi ale nedochází ta poznámka o šesti letech. Evidentně v té době nebyl na světě, to tam byl jako v šesti na exkurzi? Nevím, víc už tam o tom nepadlo ani slovo.

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

Já to viděl s anglickými titulky a tam se praví toto:

- Your interest in those camps is actually about the "other" camps.Were your parents in camps?
- Yes.

- Auschwitz?
- Yes.

-So the massacre has been with you
since you were six. You lived through the massacre
and those camps.

Čili jsi to asi špatně pochopil a nebo někdo zmrvil český překlad.

Související novinky

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Zlaté glóby 2009 – nominace

Zlaté glóby 2009 – nominace

12.12.2008

Ti, pro které je vyhlašování prestižních cen Asociace hollywoodských zahraničních novinářů svátkem, se přiblížili k očekávanému večeru mílovým krokem. Včera totiž Asociace vyhlásila nominace za rok… (více)

Reklama

Reklama