Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný detektiv Sherlock Holmes je proslulý tím, že využívá svůj pozorovací talent, geniální schopnost dedukce, ale i hrubou sílu svých pěstí. S věrným přítelem Dr. Watsonem dokáže vyřešit i ten nejkomplikovanější případ. Jenže nyní je Londýn v ohrožení a náhlá hrozba je děsivější, než cokoli dříve. Po sérii brutálních rituálních vražd přijíždí Holmes s Watsonem právě včas, aby zachránili před smrtí další oběť a odhalili nebezpečného vraha, zatvrzelého Lorda Blackwooda. Předtím, než je oběšen, varuje Blackwood Holmese, že smrt nad ním nemá žádnou moc. Blackwoodovo slibované zmrtvýchvstání, ke kterému došlo, pochopitelně vyděsí celý Londýn. Pro Sherlocka Holmese je to ale pouhý začátek jedné velké hry. Ponoří se do světa černé magie a ohromujících nových technologií, kde je logika pořád jednou z nejlepších zbraní proti boji se zločinem... (TV Nova)

(více)

Videa (23)

Trailer 1

Recenze (2 273)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Typický moderní vysokorozpočtový blockbuster s promakaným vizuálem a hvězdným obsazením, který asi pobouří tradiční fanoušky britského detektiva, kteří ctí klasickou představu detektiva tak, jak jim ji pan Doyle kdysi naservíroval. Sherlock Holmes podle Guye Ritchieho upozadil, ostatně podle očekávání, logické dedukce proti dynamické akci. Jeho Sherlock Holmes je akční hrdina, který úspěšně zápasí v ringu a pěsti nebo nejrůznější arzenál zbraní používá častěji než hlubokomyslné úvahy. Jeho průvodce Watson se emancipoval a je rovnocenným spoluhráčem, který navíc díky střízlivějšímu přístupu nejednou svému kolegovi zachrání krk. Film je natočený s lehkou nadsázkou a vyplněný neustálým špičkováním obou detektivů i jejich okolí. Robert Downey Jr. a Jude Law dostávají své pověsti hereckých hvězd a odvádějí špičkový výkon, Rachel McAdams je sice půvabná, ale její femme fatale nemá až takový prostor, aby se mohla stát ženskou protiváhou ústřední dvojice. Slušný rozpočet umožnil vyřádit se především na velkolepém dobovém obrazu Londýna, kdy zejména pohled na londýnské loděnice (natáčené v Kentu) skýtají úžasný pohled na dobový industriál a režisér nám poněkud megalomansky umožní po napínavém souboji poslat ke dnu téměř dokončenou loď. Osobně nejsem velkým příznivcem snobského britského detektiva a tahle moderní rozverná adaptace mi přišla nadmíru zábavná. Celkový dojem: 80 %. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Jak sám řekl Downey při přebírání Zlatého globu, bez něho by film neměl šanci. Snímek přichází s vynikající ústřední dvojicí Holmes-Watson (nečekaně přesný a charismatickýJude Law), jejichž interakce je radost sledovat. Škoda, že většinu filmu zabírají nudné peckovačky, nezáživné vyšetřování již od začátku absurdního případu a tuna ničím neozvláštněných klišé. Opakovaně se potvrdilo, že Ritchieho filmy stojí na obsazení postav, přičemž příběh samotný a všelijaké kudrlinky ve vyprávění jsou na první pohled možná hezké, ale napodruhé už vyvolávají akorát znuděné zívnutí. Kdyby film byl pojatý jako sitcom z domácnosti Holmese a Watsona, byla by to grandiózní zábava, takto film zůstává béčkovým brakem se skvělými postavami a hromadou nevyužitého potenciálu (konflikt racionality a pověr, Teslovsky fantastické aparáty i samotný akčně směřovaný detektivní rámec). ()

Reklama

Nathalie 

všechny recenze uživatele

You know my methods. Apply them. Trochu Brokeback Baker Street. Doyleovské přízraky staré dobré Anglie. Známé a účinné detektivní pasti. Špetka robustního, zpomaleného Rockyho. Subtilní humor a povinné holmesovské propriety. Londýn v mlze. Dedukce, obstrukce, rekonstrukce. A zpovykané charisma toho zatraceného Downeyho, který ve mně zašlapal nesmělé výtky oddaného holmesologa. S Judem Lawem mají mezi sebou tolik náboje, jako kdyby stáli uprostřed Menlo Parku. A ačkoli zasloužilý čtenář vidí od počátku onu krimitrojčlenku jak na papíře, napětí to Ritchieho akční verzi muže s houslemi nijak neubírá. Logika je totiž neobyčejně dobrodružství. Coby čtenář klobouk dolů, coby dívka ruce nahoru:) 90 procent. P.S. My zasloužilí doyleovci víme, že obecná představa Sherlocka coby páprdy s lulkou je ACD předloze vzdálená rozhodně víc než zemitě chlapská Ritchieho reinkarnace, a v podstatě si myslím, že jde o nejvěrnější adaptaci vůbec. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Naprosto excelentní!!! Čekal jsem hodně, ale dostal ještě o mnoho víc ... Čert vem původní předlohu a postavu Sherlocka Holmese, zde tato postava spolu s přítelem Watsonem slouží jen jako podklad pro naprosto dokonalou a přitom šíílenou komixově laděnou jízdu ... Dokonalost samotná je herecké podání a vykreslení Sherlockovy postavy Robertem Downeyem Jr., který se zde před kamerou naprosto vyřádil a roli si užívá jako žádnou jinou ... více než v Iron Manovi a to je co říct ... Superinteligentní asociál a kokainista ("Víte Holmesi, že to co zde celý den pijete se používá jako anestetikum pro operaci oka?" - /kokain/ ... :-)) ), fyzicky zdatný, ale mnohem více zdatnější svým důvtipem, génius, kterému to evidentně chybí někde jinde - v podstatě ne tolik neuvěřitelná postava ... sympaťák a jeden z nejlepších anti-hrdinů, jaké jsem na plátně viděl. Jude Law sice vypadá vzhledově jako Watson divně, ale pojetí jeho postavy opět dokonalé ... Vyjádření jejich bizardního pseudopřátelství naprosto ukázkové, opět tvrdím, že ne tolik nereálné ... Jeden závislý na druhém, ale oba moc velcí kohouti, aby si to někdy přiznali ... Perfektní příběh, úúúžasný look temné Anglie, skutečně záhadný hlavní nepřítel plus jako bonus špičková akce a souboje. Souboje vycházející z martial arts filmů a "zdrojů" jsou super, nejvíc musím ocenit zejména souboj "double vs jeden", tedy Holmes+Watson vs "obr", za použití stylu jiu-jitsu obr rozlámán a uspán (Watson:"Žádný strach, jsem doktor ..."). Tento film jsem si zamiloval od prvních minut a je to pro mne jeden z nejlepších filmů poslední doby ... Všem příznivcům skutečného Sherlocka Holmese (řadím se mezi ně!!) doporučuji přivřít oči a nechat se raději strhnout tou excelentní komixovou jízdou a Douwneyho herectvím ... ;-)) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jaký je Sherlock Holmes model 2009? Není to jenom nový facelift... Guy Ritchie udělal ze Sherlocka Holmese doktora House zkříženého se Seagalem a jeho adaptace legendárních předloh se odvíjí jen tak ,,volně na motivy" s příklonem k estetice jakési prebondovky, pročež to nejpodstatnější, duch literárního díla Arthura Conana Doyla, je bohužel nenávratně pryč. Sám Sherlock už není vyzáblý, misogynní, mírně autistický, trochu podivínský tvor, zmizelo i jeho tradiční oblečení, tedy tradiční rozpoznávací znaky, ale stal se z něho atlet, štramák, milovník a extrémní podivín. Uťáplý doktor Watson zase nelogicky přerostl svého kriminalistického učitele a dokonale se emancipoval, ba dokonce občas Holmese nevybíravě políčkuje! Vše je převráceno na hlavu. Což o to, spektákl je to pěkný, herecké výkony na úrovni, Robert Downey Jr. k okoukání, Londýn konce 19. století občas bere dech (i když digitální animace místy ruší), ale co je to platné, když to vše nese trademark, který má daleko větší cenu než celý tenhle hollywoodský velkofilm. Nudit se nebudete, ale přemýšlet také ne. A Sherlock Holmes byl vždy méně o tom prvním, než o tom druhém. Guy Ritchie možná přišel v adaptování téhle látky s revolucí. Co by na to však nejspíš řekl sám velký detektiv? Je mi líto, milý Watsone (rozuměj Ritchie), ale většina vašich úsudků byla mylná... ()

Galerie (82)

Zajímavosti (55)

Související novinky

Emily Blunt jako první skutečná detektivka

Emily Blunt jako první skutečná detektivka

19.10.2023

Režisér Jaume Collet-Serra (Mělčiny, Black Adam) si již poněkolikáté zopákne spolupráci s produkční společností Seven Bucks Dwaynea Johnsona a pro studio MGM nyní natočí snímek Kate Warne. Hlavní… (více)

Třetí Sherlock je nyní prioritou

Třetí Sherlock je nyní prioritou

22.04.2023

Dlouhé roky fanoušci čekali, kdy a jestli vůbec se rozjede produkce na třetím Sherlocku Holmesovi s Downeym, Lawem a Ritchiem. Poslední zmiňovaný mezitím od projektu odešel, jelikož měl v poslední… (více)

Sherlock Holmes se dočká spin-offů

Sherlock Holmes se dočká spin-offů

06.04.2022

Streamovací služba HBO Max do toho v posledních týdnech šlape a objednává jeden nový seriál za druhým. Nyní tak s posvěcením od studia Warner Bros. přichází zpráva, že se populární filmová série… (více)

Hugh Grant a Guy Ritchie opět spolu

Hugh Grant a Guy Ritchie opět spolu

23.01.2021

Herec Hugh Grant (Mělas to vědět, Gentlemani) si nejspíš zopakuje spolupráci se slavným režisérem známých gangsterek Guyem Ritchiem (Podfu(c)k, Sherlock Holmes). Natočit by spolu pak měli akční… (více)

Reklama

Reklama