Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do ospalého zapadákova přijíždí nový strážce pořádku, což se sice zamlouvá starousedlíkům, ale ne muži, který zde doposud platil za hlavní autoritu. Premisa jak vystřižená z klasického westernu; jen tentokrát není dějištěm historická usedlost v Americe, nýbrž současná dánská vesnice v Jutsku obklopená močály. Sem je za trest převelen kodaňský policista Robert, jehož příchod je vítán podivně uspokojeným výrazem místních obyvatel. Konstábl, jehož chování „podle příručky“ je záhy konfrontováno s lokálními zvyklostmi, začíná tušit, že za fasádou zdánlivě obyčejného maloměstského života se skrývají zneklidňující tajemství. Groteskně laděné drama se žánrovými odbočkami ke krimi, westernu či hororu, natočené podle románu Erlinga Jepsena (autora předlohy úspěšného Umění plakat), vyniká originální stylizací a poutavým vykreslením temné atmosféry obestírající podivně vyšinutou komunitu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (211)

zuzinka2 

všechny recenze uživatele

Po Lovci hlav další skandinávský film a opět příjemná podívaná. A i tentokrát se jedná o zajímavý mix žánrů, ale v tomto případě se na rozdíl od prvního filmu, který byl spíše akčního ražení, jedná o pomalejší záležitost s velmi černým humorem. Musím přiznat, že jsem si při jeho sledování také vzpomněla na filmy bratrů Coenů a L. von Triera (hlavně na Dogville). Jednotlivé postavy jsou zajímavé, stejně jako samotné městečko, které je obklopeno bažinami, ve kterých se snadno ztrácejí nepohodlné věci. Plus výborná atmosféra, která vás nenechá se od filmu zvednou a vynikající závěr, který celý film krásně uzavírá. 80% a musím si dát pozor na další skandinávské filmy. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nesmírně pomalý rozjezd mě málem ukolébal k spánku, ale nedala jsem se a statečně proti němu zabojovala. Vyplatilo se. Z filmu se vyklubala parádní atmosférovka s naprosto bizarním dějem. Dumám nad tím, jestli zapomenout na nezáživnou první třetinu a upnout se jen ke zbytku filmu, ale vůči ostatním snímkům by to bylo nečestné a nesportovní. Takže za 4, ale jen za to, že mi chvíli trvalo, než jsem pronikla do močálu atmosféry. ()

Reklama

Naslund 

všechny recenze uživatele

Film je to pěkný, ale svou konkurenci ve Varech určitě nepřevyšoval, aby si zasloužil Křišťálový glóbus. Osobně jsem měl problém s postavami, protože všichni jsou zkažení do morku kosti a nikdo z nich není ani ukrutně zábavný. V tomto případě nepomůže ani to, jak dobře jsou zahrány. Navíc prostředí Dánska nepatří mezi ty, kam by se kdokoli rád vypravil. Nekonečné pláně a močály lákadlem pro turisty zrovna nejsou. Očekával jsem daleko mysterióznější podívanou na způsob Království, které mělo podobný chytlavý úvod. Čím převyšuje jiné filmy je dusná atmosféra, která je však pouze zlomkem té z Království. ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Ukrutně šťastni je zajímavý film, který je možno doporučit ke shlédnutí, ale obávám se, že výše hodnocení je přímo úměrná množství viděných severských (a hlavně dánských) filmů. I přesto, že se Genz snaží od svých kořenů svým způsobem odpoutat, ať už tím, že se film vlastně nebere moc vážně či, že to rozhodně není Dogma s digikamerou a navíc je to western (prvky westernu jistě možno najít už v Dear Wendy), ale stejně to svůj původ nezapře. A jako příspěvek z těchto luhů a hájů, navíc od autora pro mě osobně výborného Číňana, si víc jak průměrné hodnocení nezaslouží. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Fargo sa presunulo do Dánska a cestou postrácalo nejaké kúsky ako krabica Lega doručovaná Slovenskou poštou. Podivná atmosféra, kde od obyvateľov mestečka možno čakať čokoľvek. Satanský kult, kanibalizmus, vraždenie okoloidúcich. A ono nič. Len sú proste buransky rázovitý a zastávajú staré "dobré" rodinné hodnoty. Vždy keď som mal pocit, že sa dej konečne začne hýbať, tak sa Lego stavitelia zasa len ožrali. Miestami dosť nuda, a pritom som mal byť pri sledovaní ukrutně šťastný. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (2)

  • Snímek se žánrovými odbočkami ke krimi, westernu či hororu byl natočen podle románu Erlinga Jepsena (autora předlohy úspěšného UMĚNÍ PLAKAT). [Zdroj: CinemArt] (POMO)
  • Film dánského režiséra H. R. Genze získal hlavní cenu Křišťálový globus na 43. ročníku MFF Karlovy. Genz se českým divákům představil už v roce 2005 svým filmem ČÍŇAN, který získal Cenu FIPRESCI a Cenu Ekumenické poroty na 40. MFF Karlovy Vary. [Zdroj: CinemArt] (POMO)

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama