Reklama

Reklama

Polská emigrantka Lena je uklízečkou na letišti Heathrow. Po jedné směně jí ujede autobus, ale kamarádka Birdie jí naštěstí velice ochotně nabídne přespání v rodinném domě nedaleko letiště. To ještě Lena netuší, že se dostane do rukou psychopatické mamky a taťky, kteří si přímo pod ranvejemi vytvořili vlastní svět, kde vládnou jejich pravidla a zákony. Snímek, který začíná jako sociální drama Mika Leigha, se velmi rychle zvrtne v krvavou a zvrhlou hru o přežití, v níž zpočátku nejistá Lena dokáže uhrát jisté body a získat pozornost a snad i důvěru mamky. Snímek se nebrání velmi černému humoru a svérázně paroduje životní styl a každodenní rituály britské rodiny. Režisér k filmu dodává: „Vyrostl jsem ve stínu letiště Heathrow a zvuky, které slyšíte v tomto filmu, jsou zvuky mého dětství.“ Snímek Mamka a taťka byl uveden ve Velké Británii v televizi o Vánocích a vzbudil velice kontroverzní reakce. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Mamka a taťka je film o né úplně tradiční rodince, která vyznává mírně odlišné rodinné hodnoty než bývá obvyklé. Jedinečnou možnost stát se na chvíli součástí této rodiny dostane jedna nesympatická, prý polská, emigrantka. Za období života s touto rodinkou nastřádá zážitky vkutku nezapomenutelné. Co je nutné ve filmu vyzvednout je samozřejmě solidní atmosféra, která navodila velmi příjemný pocit bezmocnosti. Film se táhne v mírně stereotypní duchu, ale vzhledem k tématu mi to příliš nevadilo. Razantní změna tempa nastává až v samotném závěru, který se mi příliš nezamlouval, neboť okolnosti vzaly příliš rychle za své. Ovšem závěrečná oslava Vánoc je tzv. filmařký ,,majstrštyk". O horor v pravém slova smyslu se nejedná, ale je to takové milé a trošku zvrhlé mučení a teror, a to já můžu. Uděluji horní hranici dvou hvězdiček. Možná, pokud kvůli tomuto hodnocení nebudu moci klidně spát, přidám i hvězdičku třetí. P.S. Úchylům, zvrhlíkům i ostatní perverzně orientované populaci film samozřejmě vřele doporučuji. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Sadisti a zvrhlíci byli, jsou a budou... A očividně je to asi i nakažlivé, obzvlášť pokud někdo v takovém prostředí vyrůstá. Přestože pro mě představují horor i večerní zprávy a celkově se hororům vyhýbám obloukem, tak tenhle film na mě silně zapůsobil. Rozhodně to není samoúčelně natočená úchylárna, ale herecky i filmařsky skvěle zvládnuté psychologické drama o jedné silně zvrácené rodince ()

Reklama

elanius 

všechny recenze uživatele

(117/2012, DVDRip) / Súhlas s Flipnicom, film dokázal v niektorých momentoch to čo sa nevidí len tak, napodobiť zvláštnu bizarnú atmosféru Hooperovho masakru. Plus je to natočené veľmi zručne, takže nič nedegraduje dobrý pocit z atmosféry. Angličania prekvapili. Pre exploitation fandou povinnosť, z posledných rokov je to snáď jediný zástupca žánru spĺňajúci vyššie požiadavky na kvalitu. Ehem, a ozaj, vďaka pár posledným scénam sa jedná o jeden z mála kúskov vhodných na vyšperkovanie vianočnej nálady :) (8/10) ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Přikloním se k většině, že tento explo patří spíše k těm více povedeným. Stejně ale musím dát jen průměrné hodnocení, protože řemeslně to trochu pokulhávalo a herecky taky. Mum & Dad napětí umělo vykouzlit velice zdatně a překvapující závěr se v klasických tyranských hororech taky už často neobjevuje, proto patří tento snímek do trochu jiného explo regálu, než jsme zvyklí. Neobjevuje se tu úplně čisté gore a všeho je tak akorát. I přesto nejsem britskému filmaření příliš nakloněna ( viz Little Deaths ) a i v tomto případě na mě doléhal takový ten amatérský odér, který já většinou odsuzuji. Na menší večerní jednohubku to ale nebylo špatné. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Další zvrhlá rodinka. Uklízečka na Heathrow je uvězněna v domku hned u letiště a tam jak fyzicky, tak hlavně psychicky mučena, svým dovým taťkou a mamkou. Toto britské exploitation mě ničím zvlášť nenadchlo. Pravda, je zde dobrý úchylák v roli hlavy rodiny, sympatická představitelka hlavní role, slušný závěr. Ale jinak to jaksi postrádá větší koule a i samotném prostředí a násilí se dalo ještě zapracovat. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Tvůrci měli na natáčení pouhé 3 týdny. (Matared)
  • Premiéra filmu byla 22. srpna 2008 během London FrightFest Film Festivalu. (Worry77)
  • Film byl ve Velké Británii uveden v televizi na Vánoce. S ohledem na název řada diváků očekávala rodinný film. Zhlédnutí se nevyhnulo ani několik dětí. (ČSFD)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno