Reklama

Reklama

Botostroj

  • angličtina Giant Shoe-Factory
Československo, 1954, 101 min

Režie:

K. M. Walló

Předloha:

Svatopluk Turek (kniha)

Kamera:

Julius Vegricht

Hrají:

Vítězslav Vejražka, Vilém Besser, Eva Kubešová, Zdeněk Řehoř, Oldřich Vykypěl, Petr Skála, Ota Sklenčka, Marie Vášová, Rudolf Hrušínský, Božena Böhmová (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Umělecký film natočený podle stejnojmenného románu laureáta státní ceny T. Svatopluka.  Film nás uvádí do prostředí průmyslového města Botostroje v době krise v roce 1932. Ukazuje nám na příbězích hlavních hrdinů Josky, Pazdery, Nikodýma, Andrése, Marie, Antonína i jiných pravou tvář tohoto amerikánského města i způsobu vykořisťování. Odhaluje i postavu šéfa, vydávaného za „správného" podnikatele, který dovede dát lidem práci i výdělek, jako bezostyšného kapitalistu, jenž používá těch nejbrutálnějších method vykořisťování, aby dosáhl co nejvyššího zisku. Film je však současně věnován oněm hrdinům, kteří se přes všechnu persekuci nebáli illegálně proti šéfové moci bojovat, i jejich snaze sjednotit dělníky před nebezpečím fašismu u nás. (Filmový přehled)

(více)

Diskuze

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Bynk

Bynk (hodnocení, recenze)

Velmi aktuálny film, ak chcete vidieť ako funguje dnešný kapitalizmus stačí si pozrieť tento film a stratíte o nom všetky ilúzie. :-) 

patrikhm

patrikhm (hodnocení, recenze)

Celý film je jedna velká nechutná propaganda! Pan Baťa a hlavně jeho nevlastní bratr Jan Antonín Baťa byli jedni z největších čechů minulého století! Kéž by bylo více takových lidí v dnešní době, ubyla by nezaměstnanost. Bohužel komunistické škody během 40 let po válce nejdou jen tak napravit za čtvrt století. Komunismus je rakovina společnosti, jenž parazituje na lidské blbosti!

24online

24online (hodnocení, recenze)

To co bylo ve filmu ukazováno jako "nejbrutálnější methoda vykořisťování, aby kapitalista dosáhl co nejvyššího zisku",  je jen slabým odvarem toho, jak se chovají dnešní kapitalisté. Každopádně to co se děje dnes je dobře, neb takové zacházení zřejmě zaměstnanci potřebují jak koza drbání :)

Film je to velice zajímavý a doporučuji všem vidět.

ivonius

ivonius (hodnocení, recenze)

Souhlasím, byl to jeden z podnikatelů který měl na prvním místě sociální jistoty pro své zaměstnance.

na příspěvěk reagoval patrikhm

#47

#47 (hodnocení, recenze)

Pokud se chcete opravdu dozvědět jaký byl Baťa člověk a v čem byl úspěch jeho podnikání, doporučuji např. knihu od Jaroslava Pagáče "Tomáš Baťa a jeho 30 let podnikatelské praxe" z roku 1926. Podle všech dostupných faktů, které jsem měl možnost si přečíst si troufám říct, že Baťa byl dobrý člověk a dělníci v jeho fabrice se měli lépe, než kdekoliv jinde. Za 1. sv. války usilovně sháněl vládní zakázky, díky kterým dokázal řadu dělníků tzv. "vyreklamovat" a nemuseli tedy narukovat, dbal na to, aby měl každý dělník dobré pracovní i domácí prostředí, a to buď různými benefity, výstavbou domků, míst pro volný čas, škol apod., zastával tu filosofii, že nejlépe pracuje takový dělník, který je spokojený, tzn. i např. to, že každý byl přesně a spravedlivě odměňován podle výkonnosti. Mzdy v Baťových závodech byly tedy celorepublikově vysoko nad průměrem a o práci tam byl skutečně enormní zájem. Jeho zájmem nikdy nebylo hrabat hlavně co nejvíc pod sebe, drtivou většinu zisku firmy okamžitě použil na další investice do rozšiřování výroby a nových technologií. Díky stále se zvětšujícímu objemu výroby postupně vyráběl boty stále levněji, takže si je mohlo dovolit stále více a více lidí. Znal všechny činnosti ve fabrice do nejmenšího detailu a dokázal kdekoliv zaskočit či předvést jak se má na daném úseku pracovat. Byl to člověk s obrovským rozhledem, národohospodářským myšlením, smyslem pro morálku a vlastenectví a hlavně naprosto zapálený do práce. Nadělal si hodně nepřátel hlavně mezi konkurenty, kteří mu nemohli přijít na jméno, dále mezi komunisty, kteří se proti němu bouřili prostě proto, že "byl bohatý" a připadalo jim, že to je na úkor jich (jak potom dopadl podnik v jejich rukou víme dobře). Neměl rád flákače, hospodské vysedávání a ztrácení času bezobsažnými projevy, či slavením státních svátků, vedl všechny včetně vlastní rodiny k pracovitosti a vzdělání. Byl to prostě člověk, kterého byla nesmírná škoda, z mého pohledu jeden z největších Čechů 20. století.

ivonius

ivonius (hodnocení, recenze)

waits: Koukám že jsi to vše zažil jak jsi stárý :) JEŠTĚ JEDNOU:Na osobnost Tomáše Bati byla házená špína polopravd, podobně jak na pana Procházku tím myslím Josefa I.Ale to je normál, vždy se musí najít to horší a na to lepší zapomenout.Každopádně nástup národních výborů, kradení majetků začal už rokem 1918

waits

waits (hodnocení, recenze)

to ivonius: Srovnání filmové produkce 1.republiky a socialismu prostě kulhá na obě nohy. Za socialismu se točilo jen za státní peníze, se státním cenzurou a pod státním dohledem, za 1.republiky se točilo za soukromé peníze,se státním dohledem (nesrovnatelné s komunistickou cenzurou), nikdo nevyhazoval režiséry z práce, nezakazoval nepohodlným  hercům jejich činnost atd. Zákaz monarchistické strany je nesrovnatelný se situací po válce, kdy byla zakotvena vláda jedné strany a povolena činnost pouze této strany a dalších čtyř stran, které ovšem plnily jen funkci nedustojného politického dolpnku. Za 1.republiky nebyl popraven žádný odpůrce režimu, nebyl vytvořen program k donucování k emigraci státní bezpečností, nikdo nebyl unesen zpět z emigrace, lidé nebyli houfně stříleni na hranicích při pokusu dostat se ze země. PS. Nemám rád týpky, co na mě dělají pšš. Na takovýhle bolševický způsoby diskutování jsem už trochu starej.

JIRKKA

JIRKKA (hodnocení, recenze)

asi takhle, za 20 let strávených v téhle parodii na demokracii, jsem zažil  spoustu arogantních parchantů - zaměstnavatelů, co si myslí, že pracovník má chodit ,,32,, dní v měsíci do práce, dělat na 150 procent a nejlépe, kdyby za to nic nechtěl. I teď, kde dělám, vynucování přesčasů, vyhrožování. Už se nechal ten jeden slyšet, že chtějí udělat co nejvíc práce s co nejmenším počtem lidí a kdo prý na to nestačí, může jít (oblíbená věta těhle hňupů) Fyzické a duševní limity je nezajímají. Že on sám má výkonost nulovou a že jeho práci by zvládl  absolvent základní, nebo střední školy, za čtvrtinu jeho platu, o tom si nikdo netroufne mluvit nahlas. Takovéhle typy postavit ke zdi a odprásknout, jak vzteklý psy. Díky takovým to komunisti vyhráli v osmačtyřicátém, díky takovým vzniká třídní nenávist, obrovské sociální rozdíly, extremismus....a takovéhle filmy. Takže, když jsem viděl Botostroj, tak mi jezdil mráz po zádech, jako kdybych viděl výjevy ode mně z práce......................................................................................Mimochodem, on asi není kapitalismus, jako kapitalismus. Moje sestra má za manžela jednoho z vrcholných manažerů firmy PHILIPS a je to inteligentní, slušný, skoro pokorný člověk. Seznámila se s ním tady v Čechách, když dělala v jejich továrně a říkala, že byl slušný i k pracovníkům. VˇČechách je problém, že kapitalismus dělají bývalí komunisti, estébáci a jejich dětičky, podle toho to vypadá.

waits

waits (hodnocení, recenze)

to Kamen: a co treba poslechnout si,. co si vetsina zamestnancu mysli o soukromych zamestnavatelich, popřípadě o svých nadřízených. Ono to totiž není o nad/podřízenosti. Pokud dje o Batu, lidulilem asi nebyl. Ale byl schopným podnikatelem a jeho zaměstnanci se měli v porovnání s průměrem velmi dobře. Chce snad někdo víc?

Kámen

Kámen (hodnocení, recenze)

Smutná zkušenost, botky za 2.600,- a kulový vydržely, nicméně po dokouknutí celýho filmu snižuji hodnocení, je to přeci jen příliš okatě tendenční a jednostranné. Baťa jistě nebyl takový lidumil, za jakého jej někteří mají, ale taková kreatura nejspíš taky ne. Ovšem co se týče toho, jak většina soukromých zaměstnavatelů (a nejen oni, podobně třeba i politici) smyšlí o svých podřízených a jak je nazývají, to je docela masakr. Jeden takový hovor jsem nechtěně vyslechl a zvedl se mi z toho žaludek. Buďte rádi, že žijete v nevědomosti...

Kámen

Kámen (hodnocení, recenze)

Nejhorší reklamační zkušenosti s těmito firmami : Baťa a Adidas, Baťa - prý chodím v botech v dešti (jasně, když prší, všichni, kdo mají šunty od Bati, zalezou někam do tepla), Adidas - tentokrát plavky (neumím vylézat z bazénu a o ostrou hranu tohoto jsem je poškodil). Čínský Adidas, toť nebetyčná kvalita a ty portugalský sklady 2. jakosti, co za pár šupů Baťa vykoupil a u nás střílel za těžký prachy se svým popiskem - je to hnus, už jen za to nemůžu dát odpad, boty od Bati už ani zadarmo !!!

ivonius

ivonius (hodnocení, recenze)

Na osobnost Tomáše Bati byla házená špína polopravd, podobně jak na pana Procházku tím myslím Josefa I.Ale to je normál, vždy se musí najít to horší a na to lepší zapomenout.Každopádně nástup národních výborů, kradení majetků začal už rokem 1918

#47

#47 (hodnocení, recenze)

Tyhle debaty většinou nikam nevedou...každý nový režim se prostě určitým způsobem vypořádá s prominenty režimu předchozího, ale srovnávat přechod od monarchie k první republice s komunistickými čistkami po únoru 48 není podle mě fér a je to opravdu nesrovnatelné. Stejné je to s filmy...zatímco prvorepublikové si občas dělali legraci z císařského majestátu, komunistům nedělalo problém házet vymyšlenou špínu i na takové osobnosti jako byl Tomáš Baťa.

r4.at

r4.at (hodnocení, recenze)

Tak trochu víc propagační film komunistu , nic méně mi to začíná opět připadat tak trochu pravdou pro obyčejné lidi. ŽE BUDEŠ POSLOUCHAT JINAK DOSTANEŠ BIČEM... hádejte od koho!!!

ivonius

ivonius (hodnocení, recenze)

Cílem byla návštěvnost, ne agitace, cílem bylo oboje pane, jinak se vyhazovalo z práce například v rámci odněmčování(asi od 1920), všichni národnosti německé byli vykopnuti z pozic potom to znamenalo vysokej úpadek, je toho hodně co nevíš tak pššš PS:A monarchistická strana byla zakázaná...tak paa

waits

waits (hodnocení, recenze)

pro ivaniuse: Předně: za 1. republiky se točili lecjaké blbiny, ovšem za soukromé peníze a cílem byla návštěvnost, ne agitace, za komunistů se točila propaganda, často lživá a ostře manipulativní. Za 1.republiky se nepopravovali odpůrci 1. republiky ani přívrženci monarchie, ani se nezavírali do vězení a nevyhazovali z práce. Uklidněnej nejsem, naopak, při čtení tvého porovnávání jsem trochu zděšenej.

frantavaja

frantavaja (hodnocení, recenze)

Celkem nerad to říkám, ale dalo se na to lépe dívat, naž na plno jiných filmů ze současnosti. Samozřejmě, že je to propaganda vyhnaná místy až do krajnosti..............ze které mohlo být některým lidem i na zvracení.....to bez debat..........o to děsivější je pro mě poznání, že i DNES se točí filmy a seriály, které jsou dokonce horší než komunistická propaganda z 50. let, a ze kterých se chce DOKONCE i mi zvracet................nutí mě to si poládat otázku, jestli existuje opravdu nějaký pokrok, jak se nám vtlouká do hlavy, nebo jestli se člověk neplácá furt v té jedné samé bažině......... Mimochodem kritika touhy po penězích v tomto filmu tolik zdůrazněná je i dnes aktuální.

ivonius

ivonius (hodnocení, recenze)

Proč někomu vadí tento film, vždyť za 1.republiky se zas točilo spoustu hovadin proti Rakousku-Uhersku, tak ať se tzv.antikomunisti laskavě uklidní!

waits

waits (hodnocení, recenze)

pro doughnuta: "Princip kapitalismu zůstává i po více než padesáti letech stále stejný" - je to tak a zaplatpambu za to. Zdravim, soudruhu.

Uživatel Véča smazal svůj příspěvek.

Reklama

Reklama