Reklama

Reklama

Trest uložený soudem končí, ale tíha viny i nemožnost odpuštění zůstávají. Velkými mezinárodními festivaly neprávem přehlédnutý snímek norského režiséra Erika Poppeho předkládá mnohovrstevnatou úvahu o tíze viny a o tom, jak je nelehké odpustit. Mladík Thomas byl čerstvě propuštěný z vězení, kde si odseděl trest za zabití malého chlapce, a dostal místo varhaníka v kostele. Svou minulost cíleně tají a jeho talent i energie, kterou dává do každé skladby, si získávají srdce lidí z jeho okolí. Thomas se postupně začíná sbližovat s farářkou Annou a jejím chlapcem. Jednoho dne ho náhodou v kostele pozná Agnes, matka hocha, kterého zabil. Vypjaté psychologické drama staví na pečlivě profilovaných osobnostech hlavních i vedlejších postav a také na důmyslně rozloženém vyprávění. To skládá obraz popsané situace ze dvou odlišných perspektiv: nejprve divák vidí dění jakoby očima Thomase a pak se v zásadě totožné události ukáží z pohledu Agnes. Díky tomu publikum nejprve vidí pachatele sužovaného tíhou viny, ale také doufajícího v nový život, a posléze dostane pocítit vnitřní strach i ztrátu jistot matky, která přišla o dítě, a nedostalo se jí odpovědi na prostou otázku: Proč? (Česká televize)

(více)

Recenze (71)

tutkaha 

všechny recenze uživatele

Těžké norské drama o vině, trestu a odpuštění. Oceňuji především dvojí perspektivu, kdy vidíme konflikt z dvou možných a odlišných úhlů - v podstatě dvě vnitřní interpretace události. Právě v momentech, kde se pohledy liší, vzniká napětí. Myslím, že by neuškodilo film trochu prostříhat, protože byl chvílemi rozvláčný. Na druhou stranu mnohé z těch méně napínavých scén (např. když matka chystá ráno děti do školy apod.) jsou relevantní pro dokreslení vztahů a situace v rodině, takže vybrat scény k vypuštění by bylo asi obtížné. Samostatnou hvězdičku věnuji varhannímu výkonu, který byl velmi nevšední a příjemně se poslouchal. ()

Jurcekk 

všechny recenze uživatele

Príbeh videný jej očami mi prišiel zdĺhavý. Nemohol som sa dočkať konfrontácie. Tá mi nepripadala až tak spackaná. Páčilo sa mi to viac ako Hawaii Oslo. ... Ozaj, vraj obľúbený film Michaela Moorea. ()

skyfire 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí pecky Hon a absolutní bomby Domov šedých motýlů jsem se na severskou půdu vydal znovu. Ovšem tohle bylo velké zklamání. Slabé herecké výkony, slabý příběh s ještě slabší atmosférou, na severský styl bídné exteriéry i interiéry. Jedině tak hudba ušla. ()

dejavu26 

všechny recenze uživatele

Skvělé drama o potlačení viny, které dnes a denně vídáme kolem sebe. Viníci si umí odůvodnit jakoukoliv vinu a omluvit sebe samé, až tomu někdy i sami uvěří. Vězení je vždy plné „nespravedlivě“ odsouzených a my si marně lámeme hlavu, jestli je viník blázen, lhář, hrající na efekt, či svým omluvám a výmluvám sám uvěřil.Hudba však byla dost zklamáním. Za takovou šumařinu, jako předvedl varhaník zejména v Bridge Over Troubled Water, by se rděl studem i třetiřadý pianista, ale ani ostatní hudební kousky to moc nevylepšily. U filmu, prezentovaného jako hudební a s takovou časovou plochou a velkolepým nástrojem, jsem tedy čekala mnohem víc. ()

90125 

všechny recenze uživatele

Tato voda ma skutocne problem. Pretecie a nic po nej neostane. To nestaci hrat sa na artfilm s nelinearne rozpravanym pribehom. Traumy, ktore si tu hrdinovia liecia su rozpravane nezazivnym, az nudnym sposobom. Ak sa film hybe tak pomaly ako tento, mal by mat nieco ine, cim by zaujal. Charaktery hlavnych postav su na dvojhodinovy film vykreslene chabo a na zaklade danej zapletky vyznievalo ich spravanie sa nepravdepodobne a neprirodzene. Vypata scena na zaver vyznela skor komicky ako dramaticky. Nevadilo by mi moralizovanie, ale toto smrdi krestanskou agitkou a take ja nemusim. Nothing happens in this movie ! 50 % ()

Eweak 

všechny recenze uživatele

Syrové norské drama, které zaujme zejména způsobem vyprávění, tedy dvojím pohledem na celý příběh. První polovina mě příliš nebavila, ale ta druhá, kdy se objevila druhá dějová linka, mi to vynahradila. Jisté věci byly předvídatelné. Přesto se jedná o nadprůměrný film. (Viděno v rámci Severského filmového podzimu 2015) ()

LucillaP 

všechny recenze uživatele

Syrové severské drama o novém začátku, o špatném svědomí, vyrovnání se s minulostí a touze žít s čistým štítem. Děj dobře plynul, navíc byl divák valnou část snímku udržován v mírném napětí, jak to vlastně bylo s vinou prospuštěného Thomase. Vyprávění příběhu formou pohledu z obou stran bylo velkou předností, záběry z vody působily patřičně depresivně, ale největším zážitkem byly scény, kdy Thomas hrál na varhany - vynikající. (Viděno v rámci Severského filmového podzimu 2015) ()

Mates Hradecky 

všechny recenze uživatele

Dobrý scénárista musí dokázat, že i vrah dítěte ve vás vzbudí lítost a potřebu odpuštění. U tohoto snímku byl záměr naplněn měrou vrchovatou. Husté drama na ponuré nedělní ráno. ()

Googooplexer 

všechny recenze uživatele

Tomáš Rosický ako nórsky varhaník a vrah detí. Trochu natiahnutý film, to asi preto, že všetko je tam dvakrát, raz z jednej a raz z druhej strany. Takáto dráma sa dala vyriešiť v pohode aj za 90 minút. Ale inak ma zaujímalo čo sa stane/stalo, takže celkom dobré. Pre mňa tam neboli žiadne sympatické postavy. Na druhej strane ani nesympatické, je to pochmúrne, severské, bez citov u diváka. ()

pappaja 

všechny recenze uživatele

co se týče psychologie postav a vylíčení osobních dramat, tak je film OK. Ale scénář má hodně vážné trhliny, které mně osobně dost vadí - např. jaká byla motivace k únosu děcka - nikdo neví (asi ani sami únosci), co dělá 4-leté dítě v kočárku??!! když není postižené a umí chodit i mluvit. A proč proboha se další děcko ve věku cca 5 let chová jak bludná ovce a nechá se odvést cizí ženskou, ani se nebrání, a pak najednou začne utíkat - ne zpátky po chodníku, ale rovnou do řeky! A další pozoruhodností je, že řeka s rychlostí a dravostí horské bystřiny protéká městem ...no ale to je už jenom detail :) ()

Související novinky

Severská filmová zima - 15 filmů v 7 městech

Severská filmová zima - 15 filmů v 7 městech

04.02.2013

Sjednocujícím prvkem českého a severského filmu je obdobné společenské a kulturní klima. Severské filmy však nabízí výrazně odlišný přístup ke zpracování tématu. Ten se vyznačuje především… (více)

Další nálož severských filmů

Další nálož severských filmů

20.02.2010

Severský filmový klub zahájí letos v březnu další rok spolupráce s pražským kinem Atlas a brněnským kinem Art třídenní přehlídkou, během které bude uvedeno šest skandinávských snímků. 4. března nás… (více)

Reklama

Reklama