Reklama

Reklama

Italské zpracování pohnutého životního příběhu Gabrielle Chanelové, jež svým šarmem a nápaditostí dokázala změnit tvář módy. Za zdmi klášterního sirotčince, kde se spolu se sestrou po matčině smrti ocitá, začíná příběh nezdolné odvahy mladé ženy, která se postavila předsudkům a konvencím patriarchálního světa. V osmnácti nastupuje jako švadlena do krejčovského salónu, kde se jen těžko uplatňují vlastní kreativní návrhy. O morálce a pravidlech skutečného světa má jen matnou představu, a tak záhy podléhá svodům krásného plukovníka, své první lásky a mimo jiné i autora její proslulé přezdívky. Coco si ale zanedlouho uvědomí, že aristokratická smetánka, mezi níž se nově pohybuje, ji bude mít vždy jen za nevzdělanou vydržovanou milenku... Po zdrcujícím románku s aristokratickým plukovníkem, jenž Coco bránil v seberealizaci, a navíc ani nenašel odvahu představit ji jako budoucí manželku své snobské matce, se Coco rozhodne jít vlastní cestou. Léta praxe z krejčovského salónu a nezměrná nápaditost jí pomohou k prvním zdařilým krokům. Radost z nich ale vzápětí přebije válka, po níž je třeba začít znovu. Velký návrat, uskutečněný v roce 1954, však Coco definitivně dovede až na prestižní přehlídková mola. Žena, která zrušila diktát spodniček a korzetů, však nikdy nenašla své rodinné štěstí. Za svůj úspěch v patriarchální a konvencemi spoutané společnosti a za svou celosvětovou proslulost totiž zaplatila ztrátou těch nejdražších bytostí... Příběh vyprávěný ve třech časových rovinách nabízí strhující podívanou na obtížné počátky a hořkosladké konce největší z módních ikon. Postava Coco Chanel je výtečně a velmi přesvědčivě ztvárněna Barborou Bobuľovou (mladá Coco) a Shirley MacLaineovou. (Česká televize)

(více)

Recenze (31)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

První část pojednává o zlaté kleci, ve které se Coco Chanel řízením osudu ocitla poté, co za sebou zanechala nepříliš radostné dětství ... a předtím, než si uvědomila, kdo je - a kým by chtěla být. Poznáte její přirozený cit pro eleganci - i touhu po seberealizaci, po tvůrčí činnosti ... a především její svobodomyslnou povahu - a vzdor, pramenící ze snahy vzepřít se zaběhnutým konvencím, nadechnout se, žít naplno a po svém. Druhá část je zaměřená na její cestu vzhůru, přičemž uvidíte, že samotná píle a vytrvalost mnohdy nestačí: Daleko větší váhu mají finanční injekce, účinná reklama a trocha štěstí - bez nich může být i ten sebevětší talent k ničemu. Jasné 4* ()

majxik 

všechny recenze uživatele

Poměrně pěkný životopisný(?) snímek, který má v sobě příměs romance. Bohužel ale i poměrně zajímavý příběh jedne z nejznámějších pařížských návrhářek by mohl být zpracovaný o dost lépe než v tomto snímku, a i když vypadají pěkně prolínací scény udělané "starou" kamerou, pocit z nich kazí to, že se jedná bohužel jen o předělané normální snímky na kterých jsou ty samí herci a tak z toho nemáte pocit že by byla scéna opravdu dobová. Ale, pokuď vás zajímá život návrhářky, rozhodně pěkně na zkouknutí. Přeci jen, i ty nejvýznamější návrháři se vždy museli prosadit mezi elitou, aby se stali pojmem.... jako Coco Chanel. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

2/2 Coco s tváří Bobuľové a MacLainové je nejkomplexnějším příběhem slavné módní návrhářky. Toto dvojdílné zpracování vypráví story o ženě, která by se sice mohla stavět na hlavu před první i druhou světovou válkou a být úspěšnější než ředitelka zeměkoule, ale pokud by znovu neuspěla i v poválečném světě, byla by definitivně zapomenuta. Jako její dávný souputník Poiret. Nevděk světem vládne, ale na konci cesty, během které jsem zkusila všechny životopisné filmy o Coco, jsem ráda, že jsem o tuto osobnost bohatší. Nikdy bych se asi nepídila za někým, kdo dorazil proměnu Romy Schneiderové z berlínsko-vídeňské hvězdy do italsko-francouzské herečky, ale Coco naštěstí není a nebyla jen návrhářkou jednoho jediného kostýmu z Viscontiho filmu, stejně jako nikdy nebyla jen jménem za slavným parfémem. Příběh Chanel je příběh 20. století, který tolik obdivuju. Takže na počátku je emoční chaos v secesních kostýmech, následuje válečná vřava a posléze nové nadechnutí. A v 50. letech definitivní porážka fenoménu New Look, který stejně nikdy nikomu ve skutečnosti neslušel. ()

kisha 

všechny recenze uživatele

Sehnala sem si tuhle Coco pro prosté srovnání s její novější verzí z roku 2009. A asi takhle. Sou zkrátka filmy, během jejichž sledování si pod fousy mumláte něco jako: „Ale jo, v pohodě, příjemný to je, dojemný to je, zajímavý taky, koukat na hezký šaty-proč ne, blablabla.“ Když to skončí, víte, že toto všechno ste viděli hrubym odhadem tak šedesátkrát a že ani štěky Malcolma McDowela to nezachránily. No a poslední fází pak je už jen to, že mozek tenhle film poměrně rychle zařadí do přihrádky “Určeno k rychlému zapomenutí.“ ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Historické filmy mají vždy své osobité kouzlo a když jej povýší o stupínek výš herecká sestava jako tato, pak není o kvalitě a úspěchu pochyb. Barbora je ta pravá volba pro Coco i pro mě, protože mě dokonale omámila svým vzhledem, svým postojem k životu a celkově nenuceným lehkým hraním, čímž mi byla nesmírně sympatická a moc jsem jí fandila. Vlastně se ani nedivím, že očarovala několik mužů kolem a podmanila si celou Paříž. Osobité kouzlo a výjimečnost z ní přímo sálaly, škoda že jsem nestihla tvé bio Báro, byla jsi v mém úzkém výběru. Pokračování příště... ()

Galerie (26)

Zajímavosti (1)

  • Návrhářka Coco Chanel se vrátila na výsluní po své sedmdesátce. Její představitelce Shirley MacLaine bylo v době natáčení filmu 74 let. (JARDAHONDA)

Reklama

Reklama