Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Olivia Newton-Johnová ako neodolateľná múza umelca v romantickom muzikáli si získala srdcia miliónov mužov na celom svete. Príbeh lásky medzi nebeskou krásavicou a mladým pozemšťanom dokáže vyčarovať z opustenej stavby na periférii, za pomoci starého tanečného majstra, v podaní Gena Kellyho, najúžasnejšie miesto zábavy, spevu a tanca na kolieskových korčuliach. Sonny Malone (Michael Beck), nadaný maliar, sa snaží osamostatniť a konečne túži po práci, ktorá by ho napĺňala. Napriek tomu, že sa takmer celú svoju profesionálnu kariéru musel iba niekomu pripôsobovať a maľovať, čo si iní priali, je nútený opäť zvážiť ponuku svojho bývalého zamestnávateľa, pretože má priveľké finančné výdavky. Majiteľ propagačnej firmy ho okamžite prijme, pretože pracuje rýchlo a kvalitne. Sonny jedného dňa stretne neznámu blondínku na kolieskových korčuliach a tá ho pobozká. Od tej chvíle na ňu nevie zabudnúť. Očarujúcu krásku by veľmi rád spoznal, ale neprezradila mu ani svoje meno. Mladík sa ju snaží nájsť prostredníctvom bilboardu, na ktorom je zvečnená, ale nikto si na ňu nedokáže spomenúť. Od toho dňa sa mu Kira (Olivia Newton-Johnová) ešte niekoľkokrát zjaví, ale vzápätí zmizne. Sonny sa náhodne zoznámi s Dannym McGureom (Gene Kelly), známym hudobníkom na dôchodku. Obaja muži sa čoskoro spriatelia a Danny mu navrhne realizáciu spoločného projektu. Rozhodnú sa otvoriť si vlastný hudobný klub. Sonny sa hľadaním priestorov dlho netrápi, pretože jeho múza Kira ho vyláka na miesto, ktoré bude ideálne pre ich zámer... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička je za půvaby a vokály Olivie Newton -John a druhá je za hudbu skupiny ELO, zbytek jde zařadit do kategorie odpad. Dnes je Xanadu oprávněně zapomenutý muzikálový kousek, ze kterého zůstala jen obecně známá ústřední melodie, kterou si s filmem téměř nikdo nedokáže spojit. Nicméně ten, kdo vyrůstal na revuálních programech české televize socialistických dob, dokáže ocenit aspoň výpravu a taneční choreografii několika písniček...Celkový dojem 30 %. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dřív se mi tenhle snímek strašně líbil. Pamatoval jsem si z něj ale jediné - píseň s titulním názvem. Docela jsem byl zvědavý na to, jak mě snímek dostane po letech, když jsou hodnocení obecně tak špatná. Olivii mám prostě rád, s tím nikdo nic neudělá, ale Gene Kelly tady vede. A ano ten film se nakonec stal čekáním na jednotlivé písně, kdy ona titulní "Xanadu" pro mě stále zůstává skvělou. Ten konec je ale krásně jetý ve stylu 70. a 80. let. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Manifest 80s tím víc poplatný své době, čím víc se snaží složit poctu 40s a 50s. Toporní herci, šíleně vlezlá hudba, brutálně banální příběh - je to svým způsobem kouzelné. Plus se sem nějak zatoulal Gene Kelly (roli prý na stará kolena vzal, protože se natáčelo kousek od jeho domu), jehož charisma je pro tenhle film doslova věc z jiné doby a jeho přítomnost ještě zdůrazňuje mimozemskost Xanadu. Aby byl ten film opravdu dobrý, muselo by být míšení starého a "nového" důslednější a nápaditější. Takhle je tu 80s neschopné funkčně pracovat s 40s a navrch Kelly jedoucí si to svoje (je samozřejmě nejschopnějším hercem před kamerou, ale z filmu proto vyloženě vypadává). I tak jde o poměrně příjemnou ukázku dvojí historičnosti. Ale třeba scéna, ve který se spojují dvě pódia, skýtá jedinečný potenciál, který nebyl dostatečně využit - pokud měl být film právě o míšení dvou epoch, je tak spíš pasivně historicky než aktivně. Všechny motivy jako by se tu neforemně střetly, místo aby s nich vznikl nějaký celek. ()

Elleannie 

všechny recenze uživatele

Pro tenhle muzikál mám slabost, možná to bude tak trochu i tím, že jsem ho viděla jako malá (hrozně moc se mi líbil) a podruhé jsem ho viděla o spoustu let později a některé scény jsem si detailně pamatovala. Líbí se mi námět, líbí se mi snění, celý film je takový.. až přijdu na slovo, které ho vystihuje, tak ho sem připíšu (pokud takové slovo existuje:-) ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit - chvílemi jsem žasnul jakou sleduju blbost, chvílemi jsem se přistihl, že fandím hlavnímu hrdinovi. A to je s celým filmem - na jedné straně fajn písničky, na druhé straně šílené barevné efekty a kostýmy, na jedné straně stárnoucí Olivia Newton John a nepříliš dobře hrající Beck, na druhou stranu frajer Gene Kelly, který na to pořád má. Vidět to mladší, možná by fungovala nostalgie, ale takhle je to tak na dvě hvězdy. Ale jednu přidám za geniální osmdesátkový song Xanadu. EDIT 2024: Mladík hledající mizející dívku a toužící malovat umění nikoliv komerci, starý swingař který by rád otevřel po 35 letech klub. Všudypřítomné kolečkové brusle, nadpřirozeno (kdo je dívka jsem si nepamatoval), echt 80s lokace a kostýmy, kreslená pasáž, světelné efekty. Kellyho swing se bije se synthrockem E.L.O. k tomu ploužáky, country i disco Olivie Newton John. Zkrátka šílený mišmaš... který mě ovšem napodruhé dokonale zvedl náladu, bylo to prostě pitomě hezký. 3* nechám, na víc to kvalitou není, ale líbilo se mi to. Po letech jsem z písniček znal i menší hit I´m Alive, solidní Magic. A samozřejmě titulní Xanadu patří k těm úplně největším peckám za rok 1980, ještě větším než oskarová Fame. Aspoň nominaci na Oskara si zasloužila. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (2)

  • Vůbec první Zlatou malinu pro nejhoršího režiséra si v roce 1981 za tento snímek odnesl Robert Greenwald. (Terva)

Reklama

Reklama