Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pražský Žižkov koncem třicátých let. Hubert Hrabě, zvaný Fešák, si v dobách nezaměstnanosti vydělává svým šarmem a chytrou hlavou. Šikovné obchůdky a podnikání provádí za hranicí zákona, ovšem tak, aby neuvízl v některé z rafinovaných pastí policejního inspektora Mourka. Ten si vzal do hlavy, že Huberta dostane za mříže. Fešákovi tak nezbývá nic jiného než se svého úhlavního nepřítele zbavit. Vymyslí proto skvělý „podraz"… Komedii s nostalgií starých dobrých časů natočil v roce 1984 režisér Ivo Novák podle námětu Pavla Hanuše. Příběh žižkovského frajera možná připomene Markovy a Sequensovy Hříšné lidi Města pražského či Vabank polského režiséra Machulského. Autorům se podařilo natočit zábavný film ze zajímavého prostředí s přitažlivými hrdiny. Mimořádně šťastné bylo obsazení titulní role Karlem Heřmánkem, který svého hrdinu obdařil nonšalancí žižkovského světáka. Také Petr Kostka výborně ztvárnil roli mazaného a zavilého policisty Mourka. Panoptikum starého Žižkova zalidňují další figurky – funebrák Eman v podání Pavla Zedníčka, majitel pokoutní zápasnické arény Pašek (J. Somr), hromotlucký povaleč Karel (P. Nový) a fízlové Skákal a Holendr, které hráli Otto Lackovič a Jan Teplý. Emanovu nastávající – vnadnou a energickou Madlenku – ztvárnila Laďka Kozderková, která zároveň nazpívala ústřední píseň Petra Hapky. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (181)

Qasa 

všechny recenze uživatele

Obsah včetně závěru: Hubert Hrabě, žižkovský frajer, se živí sháněním falešných svědků, přiživováním se na svatbách, spolupracuje se soukromým detektivem na šmírování nevěrné manželky ... Zakládá si na tom, že má čistý rejstřík, marně ho honí detektiv, který mu chce něco přišít. Hubert na něj navlékne boudu, detektiv místo penězokazů zatkne ředitele banky a Hubert se směje. ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie navozující atmosféru žižkovské spodiny za první republiky. Nezapomenutelný Heřmánek v roli Huberta Hraběte, pražského floutka, který se živí pokoutými způsoby a drobnými podrazy. Výraznou postavou - byť v menší roli - je i Laďka Kozderková v roli masérky, stejně tak i Pavel Zedníček v roli funebráka. Vtipná komedie, která v podstatě nemá zásadních hluchých míst. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Karel Heřmánek a jeho další životní role po Smrti krásných srnců. Atmosféra Žižkova 30. lét minulého století se Ivo Novákovi dokonale podařila zachytit a Petr Hapka se postaral o dokonalou dobovou hudbu (je vidět, že byl žákem mistra Zdeňka Lišky a dokázal k filmům, ke kterým dělal hudbu přesně navodit atmosféru oné doby, ve které se film odehrával, tak, jak to dělával i mistr Liška). Výborné figurky ztrvárnili také policejní inspektor v podání Petra Kostky a Lubomír Lipský jako zlodějíček, který si hraje na schizofrenika a nesnáší policajty. Další role jsou také trefně obsazeny a zahrány dokonale. Pohodovej film. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Od tak známého českého filmu s takovou širokou plejádou českých herců a s tak poměrně vysokým hodnocením jsem tedy čekal mnohem víc. Nesedla mi atmosféra té doby (tedy 30. léta) a už vůbec ne ten rádoby humor. Karel Heřmánek se mi také nijak nelíbil. Připomínal mi Leonarda DiCapria z filmu CHYŤ MĚ, KDYŽ TO DOKÁŽEŠ, akorát zde hraje žižkovského podvodníka z doby velké hospodářské krize. A na samotného DiCapria samozřejmě také nemá... Jediné, co se mi na tomto filmu byla tak jedině Laďka Kozderková v její saténové noční košilce. [5791. hodnocení, 154. komentář, 77%] ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Díky tomuto filmu jsem si uvědomil jaké štěstí jsem měl, že pro mou generaci byly filmy pro pamětníky obsazeny takovými esy, jako byl např. Burian, Haas, Ferbasová a většinou šlo o opravdu zdařilé kousky. Jemný a inteligentní humor kolem solidního příběhu. Vcelku lituji diváky, kteří jako já viděli Fešáka Huberta poprvé. Těžkopádný příběh a vyčpělou režii nespasí ani skvělí herci, protože jejich role jsou šablonovité a dialogy nevtipné. Nadužívaná hudba, která měla evokovat staropražskou atmosféru taky nepomáhala. Velmi přeceňovaný a z mého pohledu neatraktivní film. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (8)

  • Automobil, kterým ve filmu jezdí ředitel Union banky Bohumil Kropas (Jiří Holý), je 12válec kabrio sedan Hispano Suiza J12 (Francie) s motorem o obsahu 9 500 ccm. Vmax = 185 Km/h. (PavelKral)
  • Když Fešák Hubert (Karel Heřmánek) sedí v restauraci s Růžou (Zora Ulla Keslerová), tak jim vrchní přinese dvě piva. Oba se napijí a Hubert vypije více jak polovinu půllitru. Sklenici položí na stůl a v dalším záběru jde vidět, že piva ze skla jen lehce ubylo a půllitr je téměř plný. (Jimmy15)

Reklama

Reklama