Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seržant Thomas Highway, veterán z války v Koreji, kde získal řadu vysokých vyznamenání, je sice tělem i duší voják, ale měl problémy s pitím a následnými rvačkami, takže je nakonec potrestán a převelen. Vrací se do školy, kde má cvičit nováčky námořní pěchoty. V jednotce, kterou dostane na starost, vládne totální chaos. Všichni by to vzdali. Ne tak seržant Highway. Pěstí a upřímným chlapským slovem žene rozmazlené rekruty na cvičák, a zanedlouho udělá průzkumáka dokonce i z černocha Stitcha Jonese, který byl v civilu něčím tak opovrženíhodným, jako je rockový zpěvák. Píše se rok 1983 a cepovaní vojáci se nekompromisnímu postoji a tvrdosti svého seržanta pošklebují jen do okamžiku, kdy dostanou rozkaz k bojovému nasazení na Grenadě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (251)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Dost drsnej film. Eastwood je v roli valecnyho veterana vynikajici a vlastne na nem stoji celej film. Nejlepsi casti filmu jsou, kdyz se s nekym dohaduje nebo buzeruje svoje marinaky, protoze ze sebe fakt sype jednu ultimatni hlasku za druhou. Kdyz se dohaduje se svoji manzelkou, tak to pusobi spis komicky. Mozna to tak ale bylo mysleny, tezko rict. Kdyby ten film nebyl tak dlouhej, dal bych pet, ale takle tam je precejen nekolik hluchejch mist a nekolik scen, ktery tam bejt nemuseli, takze jen za 4*. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Nicim originalni, takovy ten typicky americky film osmdesatych let, ktere jsem hltal jeste v polovine devadesatych let. Je ale pravda, ze Eastwood ve sve caste roli spravneho Americana funguje skvele i zde! Na sve postavy si mohl udelat ochrannou znamku. Jen diky nemu a jeho hlaskam pridam ctvrtou hvezdicku. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Zvláštny film. Najmä koncept filmu, ktorého záver znehodnotil dobré dojmy, bol pomerne veľkým prešľapom. Prvé dve tretiny filmu - skvelá zábava, Eastwoodov seržant Highway bol na neudržanie, charakteristický bol hlavne ostrý a urážlivý humor bez rešpektu voči pravidlám, až som mal miestami pocit, že to celé smeruje k paródii vojenského výcviku. V závere sa to však celé mení v amerikanizmus najhrubšieho zrna a reklamu americkej armády. Keď som si to premietol spätne, tak si to viem predstaviť ako súčasť nejakého prvoplánového proma, ktoré si však nezachovalo žiadnu dôstojnosť. Záverečné bojové scény sú titiž natoľko primitívne a naivné, že aj totálny pacifista by vedel posúdiť ich nulovú hodnovernosť. Keby to nebolo také do-očí-bijúce, tak by bol môj postoj trošku benevolentnejší, ale po tom skvelom úvode, pretože ten sa tvári ako výsmech vojenskej mašinérii a potom facka. Škoda. 75%. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nebylo tak srdcový a nářezový jak jsem doufal, pořád ale dobrá dávka Eastwooda v typický poloze v jádru správnýho, zapšklýho starosvětskýho ”lidi jako vy jsou minulostí” tvrďáka před nucenou penzí. Drillování jednotky rozmazlenců v “lamače srdcí” baví, zároveň ale humornější čajíček, než co bych bral za optimální, ani nasazení v závěru pak nemá pořádnější grády (plus postavám téměř není vidět do ksichtu). K nezapomnění každopádně úvodní titulky s Gibsonovou “Sea of Heartbreak” - jedna z nejhezčích válečných koláží. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Válečný veterán se zlije, a je povolán zpět, aby vycvičil bandu nováčků.Provařené, co můžeme čekat nového? První půlka FMJ natažená na dvě hodiny? Něco na způsob Policejní akademie - jenom kapitána Harrise bude hrát Dirty Harry?Prdlajs! Clint nesnáší je, oni nesnáší jeho.Posílají na něho rváče, on je naopak buzeruje každy den jiným tričkem(nechápete, musíte vidět!).Avšak nevyhneme se ani bejvalce, ovšem Estwood ví, přesně kdy už začínají být jeho osobní problémy natahované, a utne to.Minimálně za to si zaslouží naše díky. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Eastwood se rozhodl, že jeho bývalou manželku bude hrát žena přibližně stejného věku jako on, aby byl snímek divácky věrohodný. Obsazena byla Marsha Mason. (ClintEastwood)
  • Když je ve 35. minutě nastoupena četa před Highwayem (Clint Eastwood), tak k ní přichází voják s ručníkem kolem pasu. Kolem čety ale projde o mnoho později, než by ve skutečnosti měl. (Duoscop)
  • Závěrečná sekvence o invazi na Grenadě vzbudila spoustu protestů, především scéna, kdy Highway (Clint Eastwood) střílí do zad zraněného nepřítele. Vedení sboru námořní pěchoty byla zakázána další spolupráce s filmovým štábem a dostalo příkaz se od filmařů distancovat. Podle Clinta Eastwooda vedení armády vůbec nepochopilo jeho ironické pojetí postavy Highwaye. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama