Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kevin Costner v hlavní roli kriminálního thrilleru o nezvyklém přátelství prchajícího vězně a jeho malého rukojmí. Dvojití držitelé Oscarů Kevin Costner a Clint Eastwood stojí proti sobě na opačných stranách zákona v americkém netradičně pojatém thrilleru Dokonalý svět. Zločinec na útěku zajme malého chlapce jako rukojmí a spolu se řítí texaskými okresními silnicemi s policií a speciálně vyškolenou psycholožkou /Laura Dernová/ v patách. Mezi dvěma „samotáři“ dochází k pozoruhodnému sblížení. Oběma totiž v životě cosi chybělo a spolu se vydávají někam k Aljašce, kde snad naleznou „dokonalý svět“. Pro tvrdého zkušeného zločince je setkání s plachým nevinným dítětem přinejmenším příležitostí k zamyšlení, chlapec zase vidí ve svém společníkovi symbol vytouženého otce. Režisérem tohoto novodobého „road movie“ z roku 1993 je jeden z hlavních protagonistů Clint Eastwood. (Česká televize)

(více)

Recenze (446)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to kdysi dávno v 90. letech a líbilo se mi to. A teď ve 23 znova a pořad to vnímám stejně. Myslím, ze v těch 14 letech mi tam asi par věcí nedocházelo jako teď. Třeba že jádro příběhu je chybějící nebo špatný otec. Okolo toho se tu točí všechno. Zejména všechny Butchovy chyby. Hezkej film, fakt jo. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Když jsem Dokonalý svět viděl poprvé, tak jsem byl docela nadšenej a dal jsem mu tady 5 hvězdiček. Při druhym zhlédnutí mi film připadal chvílema trochu zdlouhavej (moh bejt klidně tak o 30 min kratší a divák by nebyl o nic ochuzen) a našlo by se v něm i pár nelogičností, takže snižuju hodnocení na 4, což taky neni zrovna málo. Solidní práce Eastwooda a jeden z těch lepších okamžiků Kevina Kostěje. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Po Milion Dollar Baby teprve mé druhé setkání s režisérskou tvorbou Clinta Eastwooda, a musím uznat, že tento pán opravdu umí. Neuvěřitelně silný snímek o přátelství dvou naprosto odlišných lidí asi nemohl být natočen lépe, a i když tu nenajdete žádnou akci, napětí nebo štědré dávky humoru, stejně prodřepíte celých sto čtyřicet minut u obrazovky s otevřenou pusou. Kvalita filmu je způsobena jednak skvělou režií, kdy na sebe jednotlivé scény plynule a promyšleně navazují, jednak vysokou dávkou emocí a jednak skvělými hereckými výkony. Nejvíce bych asi vyzdvihl Kevina Costnera, který sice hraje nebezpečného zločince, ale vaše sympatie si získá téměř okamžitě a vy mu budete po celou dobu držet palce. Proč to ale muselo tak špatně skončit? Asi to bylo dopředu dáno a mohl jsem to čekat, ale i tak mě to zasáhlo jako přílivová vlna a já jsem se musel běžet do kuchyně vysmrkat. A když mě nějaký film dokáže takhle dojmout a oslovit, tak plné hodnocení beru jako povinnost. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dokonalý svet som videl už viackrát a pre môj vzťah k nemu je charakteristické, že ho hodnotím a komentujem až teraz. Nie je to zlý film, iba šedivý, nevýrazný, rýchlo zabudnuteľný. Samozrejme, že základná schéma s utekajúcim väzňom, ktorý sa časom stále viac zbližuje s malým rukojemníkom zvádza k mnohým slzopudným klišé. Skôr mi však prekážala rozťahanosť filmu a to aj do šírky. Takže jediné, na čom som sa aj po viacerých zhliadnutiach bavil, bol malý Mr. Bean. Tá podoba je dokonalá a keby som bol v koži pani Atkinsonovej, požadoval by som od Rowana test DNA. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Ze strany Clinta Eastwooda další příklad suverénní režisérské práce. Jeho filmy z devadeátých let jsou důkazem toho, že řežisér nemusí dělat žádné umělecké exhibice, aby natočil pěkný film. Stačí dobrý scénář, trefné obsazení a pak to vše tak nějak řemeslně zkušeně a hlavně precizně natočit a sestříhat a výsledek nemůže být horší než dobrý. Eastwood nemá žádný zaznamenatelný režisérský rukopis, přečte scénu, natočí scénu, ale má instinkt na náměty a očividně i na lidi. Kevin Cosnter zde asi vytvořil svou druhou nejzajímavější roli, jeho přirozené dialogy s klučinou Buzzem, jsou na filmu tím nejlepším. Jediné co mi moc nesedlo byl místy patetický hudební doprovod a možná přespříliš natažený závěr. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (13)

  • Způsob přilepení úst černošské rodiny lepící páskou se záběr od záběru mění. (Dvojirakri)
  • Na poličce, o kterou se Robert (Kevin Costner) opírá, když je postřelen, je jeden z prvních výtisků časopisu National Geographic. (PATTXA)

Reklama

Reklama