Reklama

Reklama

Ulovit miliardáře

  • angličtina Catch the Billionaire (více)
Trailer
Česko, 2009, 90 min

Předloha:

Martin Nezval (kniha)

Kamera:

Marek Jícha

Hrají:

Tomáš Matonoha, Ester Janečková, Jiří Mádl, Kateřina Pechová, David Štěpán, Josef Carda, Milan Šteindler, Radomil Uhlíř, Miroslav Etzler, Tomáš Vorel ml. (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Miliardáře touží ulovit každý i každá. Policisté, novináři, politici, umělci, dámy i chlápci od náboženství. Na úspěšného podnikatele Patrika Grossmanna je navlečena vykonstruovaná reportáž. Atmosféra zhoustne natolik, že si do něho může každý kopnout, a tím demonstrovat svou morálnost. I jeho přítelkyně, televizní rosnička, cítí, že by její kariéra mohla být ohrožena. Zdálo by se, že musí přijít nezastavitelný pád, když se v marihuanovém opojení dostaví spásný nápad… Podstatnější než příběh je odhalování vztahů a mechanismů, na nichž funguje informační společnost. Diktatury nepoužívaly Public Relations, ale propagandu. O propagandě věděl každý, ale nikdo ji nevěřil. O Public Relations neví nikdo, ale věří mu každý. Zkrátka být dnes miliardářem, není nic záviděníhodného… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (493)

boshke 

všechny recenze uživatele

Už před projekcí jsem se rozhodl přistupovat k filmu bez despektu, předsudků a shovívavě. Výš než na těch třicet to však nejde. Dobrý nápad, leč zcela "odpadově" zpracován. Zasmál jsem se pouze párkrát, a to když Etzler ze srandy zatýkal Matonohu a pak když Polívka, Vávra a romský boss v čele davu požadovali propuštění Grossmana (samozřejmě, že v tom žádné peníze nebyly). Film ukazuje naši zemi v opravdu nelichotivém světle; k tomuto obrazu však v pravdě určitě nemáme moc daleko. Jenže pod pokličku těchto sraček nám nikdy nebude umožněno nahlédnout... 30% ()

Oktavianus odpad!

všechny recenze uživatele

Ne. Ne ne. Ne ne ne. Tisíckrát ne. Pro Vorlovu sklepáckou poetiku mám pochopení, když mám tedy dobrý rozpoležení. A teď jsem ho i měl. Jenže to, co ještě jakž takž začíná jako kouřová sklepácká podivnost, zvrtne se v úplnou debilitu. Hlavní problém spočívá v tom, čemu se tu říká "satira". Kdo ví, jestli režisér Vorel s Martinem Nezvalem tomu všemu, co tu ukazuje, věří, nebo si jen tak bezbřeze dělá legraci z diváků. Obávám se tomu, že věří. Jasně - politika, lobbing a média rozhodně čistý nejsou. A jakou moc má televize a vůbec média v soukromých rukou, to vidíme v poslední době víc než jasně. O to víc jsou potřeba nezávislý média a Česká televize zvlášť... No nic. Zpět k tomuhle pseudofilmu: co se tady odehrává, je naprostá kravina. Žádná satira, spíš žlučovitý vyblití internetových debat pod politickými články, který nedávají smysl. Herci to vědí, podle pokynů režiséra přehrávají a nestojí za řeč. Když nemluví a vlastně se nijak neprojevuje, na Kateřinu Sedlákovou se alespoň dobře kouká (buď je skvělá herečka, nebo má k postavě blízko; to nechci rozklíčovávat, ale hrát moc neumí). Ale jak kdokoli při smyslech mohl obsadit neherečku Ester Janečkovou... ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Zcela v duchu sklepáckého Kouře navázal nejprve Petr Vachler v Doblba!, po té Milan Šteindler v O život a nyní opět Tomáš Vorel v Ulovit miliardáře na téma karikatury soudobé společnosti. Tahle parta byla vždycky jiná, nehladila, nepodbízela se, jen si tak jela svůj vlastní humor a já doufám, že nadále i tak budou pokračovat. A samozřejmě omezí své potomky na exhibice v rolích vedlejších. Mimochodem, na DVD je vynikající video z castingu, doporučuju, senzační. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Nevadí mi Post Coitum, dokážu přežít Bony a klid a vorlovskou stylizovanost mám rád. Ulovit miliardáře, který tyhle tři prvky míchá dohromady, si ale asi těžko oblíbím dřív, než úplně zesenilním. Jako karikaturista tentokrát režisér, jenž měl dosud na štítě jen výborné a dobré filmy, zklamal naprosto. V jeho starších filmech totiž ony karikatury byly v nejhorším příliš přepálené nebo málo trefné; v Miliardáři se ale naprosto do NIČEHO a NIKOHO ani neotírá, jen hází na plátno uměle bizarní figurky. Raději se koukněte do toho zrcadla, co drží v rukách Muži v říji. P.S: Kdo nezklamal, je kameraman Marek Jícha, jehož práce je opět výborná. Tentokrát za přispění dobře zvolených lokací (mimochodem jedna z paralel s tím Post Coitem). ()

befelemepsvz 

všechny recenze uživatele

Vůbec mně to nepřišlo špatné, spíše kontroverzní. Jasně, že to není normální český film, ale upřímně "normální český film" se taky někdy přejí a je potřeba to osvěžit něčím novým nebo spíše jiným a pokud přistoupíte na režisérovu hru, můžete se celkem obstojně bavit. Herecky to velmi dobře táhne Tomáš Matonoha, Jiří Mádl dobře ustál svou roli primárního s*áče a velmi mě překvapil Josef Carda, který by měl konečně dostat ve hraném filmu trochu větší prostor (komouš z Rebelů byl moc jednoduchý). ()

Galerie (13)

Zajímavosti (9)

  • Ačkoliv film koprodukovala televize Prima, tak studio a redakce fiktivní TV ONE byly natáčeny v prostorách TV NOVA a jejich dekoracích. (Bernyz)
  • Počítačová hra, kterou hraje David (David Štěpán) na začátku filmu, když se Grossmann (Tomáš Matonoha) vrátí z práce, je "Vietcong 2" od českých vývojářů Pterodon Illusion Softworks (2K Czech). Mise, kterou David právě hraje, je "Dobývání města". (Cheeker)
  • Tvůrci filmu v souvislosti s vytvořením hudby stejně jako u snímku Gympl (2007) oslovili DJ Wiche. Opakoval se současně i nápad s bezplatnou publikací soundtracku. (FFilipCZ)

Reklama

Reklama