Reklama

Reklama

Nepřátelé rozumu

(festivalový název) (TV film)
  • Velká Británie Enemies of Reason, The
všechny plakáty

Obsahy(1)

Nepřátelé rozumu I.
Britský evoluční biolog Richard Dawkins se v první části dvoudílného dokumentárního snímku pokouší pojmenovat současné „nepřátele rozumu“ – astrology, média, jasnovidce či proutkaře, již podkopávají svou činností zásluhy, kterých dosáhla věda. Vyznavači new age směrů tak podle něj ohrožují základy samotné civilizace tím, že se vracejí k zpátečnické pověrčivosti. Upozorňuje na neetickou manipulaci a zneužívání lidí v krizových situacích, ať už ze zištných důvodů či z osobního přesvědčení o vlastní pravdě. Dawkins v současné době pozoruje návrat k iracionálnímu myšlení, a proto jako vášnivý zastánce vědeckého přístupu postaveného na důkazech a logickém myšlení odhaluje postupy, které používají new age guruové k ovlivňování lidí. Na mušku si bere astrology chrlící obrovské množství horoskopů, které jsou natolik obecné, že si jejich obsah na sebe může vztáhnout kdokoliv, nebo seznamuje s principy chladného čtení, které využívají média při spiritualistických sezeních, aby vyvolala iluzi kontaktu se světem zesnulých. Vyznavatelé ezoterických směrů jsou stavěni do situací, kdy musí obhajovat svá přesvědčení či podstupovat testy, které by prokázaly účinnost jejich metod.
Nepřátelé rozumu II. Klasická medicína je v poslední době stále více upozaďována alternativními léčebnými metodami. Lidé upřednostňují léky a postupy, které nebyly nikterak testovány či testy neprošly a na medicínu podepřenou rozsáhlými vědeckými výzkumy se dívají se stále větší skepsí. Paradoxně však stoupenci alternativních léčebných postupů často zneužívají vědecké termíny, aby svá učení podložili alespoň nějakou teorií, a vytváří tak parazitující pseudovědy. Průvodce druhým dílem dokumentu Nepřátelé rozumu Richard Dawkins se pokouší vypátrat, proč se lidé stále častěji obracejí k zdravotní péči založené na iracionálních základech. Naráží nejen na nezměrný vliv médií, která dokážou pošpinit jméno klasické medicíny a vynést na vrchol její alternativy, ale také na prostý fakt, že léčitelé zabývající se homeopatickou terapií či různými východními systémy léčby prostě pacientům věnují více času a jejich přístup je vstřícnější. Dawkins pochybuje o reálných účincích vědecky neověřených procedur těžících především ze starobylých tradic a upozorňuje na možnost, že případné kladné výsledky léčby mohou být jen placebem. (Academia Film Olomouc)

(více)

Recenze (20)

Linka2 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale Richard Dawkins na mě působil jako arogantní člověk, který se tváří, jako by měl patent na pravdu. A v tomto duchu vede zesměšňující rozhovory, které jsou vše možné, jen ne objektivní a okatě při tom dává najevo, jak ho cizí názory nudí. Jeho až naivní zapálení pro vědu a takřka stoprocentní jistota, že vše, pro co neexistuje logické faktické vysvětlení je zlo a pomatenost mě fascinuje a vyvolává otázku, zda to opravdu myslí vážně. Jestli ano, nedá se to nazvat jinak než zaslepenost a omezenost. Nejsem věřící, neberu homeopatika, nemyslím si, že existuje posmrtný život a už vůbec ne, že se dá spojit se zemřelými, ale autor mě nijak v těchto stanoviscích neutvrdil, spíše naopak mě donutil sympatizovat se svými oponenty. (dále viz komentář Jaroslava A. Poláka http://kojot.name/894934-kritika-dawkinsova-filmu-nepratele-rozumu.php) ()

Caminzind odpad!

všechny recenze uživatele

Signifikantní název. Tenhleten panák Dawkins (nevím, proč má kdekdo potřebu zdůrazňovat jeho proslulost, když ho prakticky nikdo nezná), svého času údajně 19. nejmocnější člověk světa (co taky chtít od Blesku a podobných ptákovin na americký způsob), tak tenhleten osvícený demagog se cítí být mesiášem rozumu. Lidi, nebuďte hloupí a jděte víc do sebe. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Dawkins navazuje na Root of All Evil a pokračuje své televizní tažení za vědu a rozum - odkývá šejdíře, šarlatány, čakry a vůbec nebezpečí víry v nadpřirozený nesmysly. Tématem druhé části je alternativní medicína. Cením jeho (marné?) úsilí bojovat s iracionalitou a hle, jako by byl tento problém ještě palčivější dnes než těch 13 let zpátky. V závěru se mi vybavil fajn citát: "Tradice je rakovinou mozku." ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Průvodce tímto pořadem není nikdo jiný než Richard Dawkins. Většina vzdělanějších lidí snad tuší, že je autorem knihy Sobecký gen (a samozřejmě i dalších), která platí za jakýsi manifest neodarwinismu určený nejširší veřejnosti. Manifest, který mám převelice rád. Méně lidí již asi ví, že Dawkins je arcinepřítelem náboženství, kritikem pověrčivosti a vůbec nemá rád, když se něco přijímá za pravdivé jen proto, že je to tradice, tvrdí to autorita nebo to bylo zjeveno. Není divu, že krom náboženství dráždí jeho oči i astrologové, jasnovidci, spiritisté, homeopati, Ajurvédští léčitelé, proutkaři, mistři reiki a podobné existence. Pro ně všechny má v tomto dokumentárním pořadu připraveno několik různých otázek, z nichž ta nejpodstatnější, ta, která nejostřeji odděluje vědu od pavědy, zní: "Jaké máte důkazy pro svá tvrzení?" Odpovědi na ni jsou všelijaké, mnohdy zábavné, předložené důkazy, je-li o jejich předkládání vůbec zájem, však z vědeckého hlediska vždy neuspokojivé. Zábava však není Dawkinsovým cílem. Nepovažuje totiž pavědce, léčitele a "zasvěcené" za bandu neškodných pitomců, které netřeba brát vážně, ale za skupinu, jež nejzřetelněji reprezentuje nezájem a někdy až nepřátelský postoj veřejnosti vůči vědě. Důvěra ve vědu a důvěra třebas v astrologii jsou poprávu v jeho podání každá na rozdílných miskách stejných vah. A Dawkins je skutečně vzájemně považuje. Na jedné straně vypočítává nezměrné úspěchy vědy, na straně druhé vidí... pověry a hloupost - leckdy výslovně škodlivé, jako v případě iracionálního odmítání očkování. Jako apel, který probouzí pochyby k "alternativní vědě", který bije na poplach proti jejímu rozmachu, považuji pořad Enemies of Reason za dobrý a nanejvýš záslužný. Krom zmíněného předloží i pár zajímavých testů (ne)schopností astrologů či proutkařů, ukáže, kterak iluzionista pomocí tzv. chladného čtení vzbudí bez problémů pocit, že umí navázat kontakt s oním světem, vysvětlí, jak se vyrábí homeopatické léky, dá přehled důvodů, proč lidé mají pocit, že jim léčitel pomohl, ač tomu tak objektivně není... Cenný materiál pro skeptika-nováčka, možné probuzení pro přílišné důvěřivce, a to i přes časté zdvojování informací, i přes ne vždy přehledné skákání mezi tématy a málo hluboký a široký záběr daný rozsahem pořadu. Jste-li však skeptik pokročilý (tam se řadím i já) nebo dokonce skeptik expert, nového se dozvíte pramálo. Přesto budete rádi, že se "do těch šarlatánů ten Dawkins pěkně vopřel". ()

sator

všechny recenze uživatele

Sice nevíme jak a proč funguje acylpyrin, nevíme jak a proč funguje placebo, jak a proč funguje proutkařství jak a proč funguje blesk a ani elektřina není dosud plně pochopena a jistě bychom našli další odvětví v kterých tápeme, ale bezpečně víme co nefunguje-úžasné... Jediný důvod proč tito lidé mají potřebu "napravovovat" druhé je jejich vlastní pocit ohrožení-"co kdyby to všechno bylo jinak" jak bych s tím dále dokázal žít ? Ne rozumu tomuto století je třeba, ale soucitu a pochopení. ()

Související novinky

Psycho Film 2011

Psycho Film 2011

21.05.2011

Psycho Film 2011 se uskuteční ve dnech 3. – 5. června 2011 v Praze a 8. – 10. června 2011 v Opavě. Věnuje se tématům psychiky člověka, letos se zaměřuje na hranici mezi vírou a duševní nemocí.… (více)

Reklama

Reklama