Reklama

Reklama

Orel Deváté legie

  • Velká Británie The Eagle (více)
Trailer

V roce 140 našeho letopočtu, dvacet let po zmizení římské deváté legie na severu Británie, přijíždí do Británie mladý římský voják Marcus Flavius, aby zde sloužil jako velitel posádky. Marcův otec byl velitelem deváté legie, která zmizela i s jejich symbolem, zlatým Orlem. Marcus věří, že vykoupí čest svého otce odvážným působením zde v Británii. O pár dní později Marcusova bdělost zachrání většinu mužů posádky, na kterou zaútočí keltské kmeny. Je vyznamenán za statečnost, avšak kvůli zraněné noze je propuštěn za služby. Později se Marcus dozví, že na severu Británie někdo symbol Orla deváté legie spatřil, a tak se rozhodne, že se vydá do neprobádaných končin za Hadriánův val. Doprovod mu dělá jeho o Esca, který Římany nenávidí, ale který je Marcovi zavázán, protože mu během gladiátorského souboje zachránil život. Po několika týdnech putování severskou divočinou se Esca a Marcus setkávají s Guernem, což je bývalý římský voják Lucius, který bojoval v řadách deváté legie pod vedením Marcova otce. Lucius sdělí Marcovi, že symbol zlatého orla ukradli Pomalovaní, což je jeden z nejkrutějších kmenů mezi Seveřany. Marcus i Esca dojdou až k Pomalovaným, kterým Esca řekne, že je synem náčelníka, který prchá před Římany, a že Marcus je jeho otrok. Díky tomu je Esca kmenem Pomalovaných přivítán a přijat. Esca po pár dnech Marcovi pomůže v noci tajně přepadnout válečníky, kteří hlídají Zlatého orla... (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (588)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Srovnání s nedávným Centurionem se samozřejmě nabízí samo. Je zvláštní že režiséry v poslední době začlo nějak lákat dobývání Británie Římany. Eagle by mohl být lepším filmem, kdyby hlavní roli nehrál docela nevěrohodný Channing Tatum, já už nevím co s tím klukem. Jamie Bell je zajímavá volba a Marka Stronga jsem projistotu nepoznal. Úvodní akce je slušná a nápaditá. Poté se dostaví docela delší cestopis, nějaký ten zvrat a závěrečný úprk ve stylu Apocalypta. Film není na škodu vidět, přece jen na režisérské stoličce nesedí žádný zelenáč. 55% ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Jamieho Bella miluju a Channinga Tatuma jsem se alespoň v jisté míře odnaučila nesnášet:) Vidět ty dva vedle sebe mi připadalo, jako byste vedle sebe dali třeba Al Pacina a Bena Afflecka. Jamie prostě oplývá tím obrovským množstvím britského šarmu a talentu, navíc je tu nehorázně sexy a Tatum se zase nezmůže na víc, než asi tak dva výrazy. A navíc pro mě nemá ani žádné charisma, nebo jiskru. Ale co. Chemie mezi chlapci funguje zdařile a jistý druh fanynek tak může začít dávat dohromady své "Slash Theories.":) Ano, já mezi ně patřím též. Od začátku jsem přemýšlela, koho asi na konci zabijou a jsem ráda, že se nakonec jednalo o Happy end:) Snímek nemá nijak extra složitý příběh, je v něm sice pár vydařených scén, ale ve výsledku se nejedná o žádný "osudový" příběh se silnými momenty, nebo propracovanými bitvami. Taková nenáročná historická podívaná. Pokud překousnete Tatumovo (ne)herectví, Jamie Vám to vynahradí:) ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Konečne po dlhej dobe CHanning Tatum dostal poriadnejšiu rolu, než ako sme u neho zvyknutý a musím povedať, že sa jej zhostil velice dobre. Mal som na začiatku obavy, či mu hranie tejto roly vyjde, keďže bol doteraz obsadzovaný skôr do romantických žánrov, a naozaj mu vyšlo. Tiež sa mi veľmi páčila prvá bitka, pri defenzívnom útoku v podaní korytnačky a ochranného kruhu, ktorá bola zrealizovaná podľa skutočnej taktiky, ktorú Rimania využívali v 1-3 storočí. Atmosféra filmu krásne zodpovedá danému žánru obohatenému vydareným soundtrackom, čiže veľká spokojnosť. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Kdybych nebyl takovým fandou knižní předlohy, film by na mě působil asi úplně jinak. Z mého pohledu se však jedná o nepovedenou adaptaci skvělé knihy. Kdybych však nepřihlížel k předloze, asi bych byl docela spokojený. Ale možná tomu dám ještě šanci. S větším odstupem bude averze ke změnám zřejmě o poznání nižší. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Začíná to fakt dost dobře a docela drsně, pak se z toho stane popcornová verze historie, ale je to pořád zábava. Nevím, jak vypadaly a chovaly se kmeny za Hadriánovou zdí, ale tvůrci nám zde, bez prdele, servírují indiány z Posledního mohykána. Úvodní bitka dobrá, i když zase nevím, kde barbaři sehnali válečný vozy se sekáčkama na kolech. Důležité je, že i přes tyto nedostatky má ten film parádní atmosféru. Hlavně oceňuji příjezd ke zdi a následní putování v divočině. Prostě já historický řežby můžu. 7/10 ()

Galerie (108)

Zajímavosti (20)

  • Tvůrci chytře využili zvláštností maďarské krajiny pro natáčení obléhání pevnosti. „První bojová scéna filmu, ve které útočí britští vojáci na římskou pevnost, těžila z umístění pevnosti na kopci s kruhovým rozhledem. Takových míst je v Maďarsku mnoho. Tuto sekvenci jsme točili pět dní a tři noci se třemi sty komparzisty, padesáti kaskadéry a dvanácti válečnými vozy,“ vzpomíná Macdonald. (dan.pacino)
  • Podle Lindsay Allason-Jones, historické poradkyně filmu, došlo k některým historickým nepřesnostem ve filmu kvůli praktickým podmínkám natáčení. Na třmenech u sedel představitelů hlavních rolí trvala pojišťovna. Nepřesná zbroj je zase ve filmu použita proto, že by výroba historicky věrné zbroje pro všechny komparzisty vyšla moc draho a muselo se pracovat s tím, co bylo k dispozici v půjčovnách kostýmů. (marmota-b)
  • Ve scéně, kdy jsou postavy v mrznoucí řece, se herci oteplovali naléváním horké vody do jejich obleků. Když se Chaninga Tatuma štáb zeptal, zda chce na sebe nalít horkou vodu, souhlasil. Problém byl, že člověk ze štábu zapomněl vařící vodu smíchat se studenou, kvůli čemuž byla voda byla tak horká, že mu popálila penis. Poté byl rychle odvezen do nemocnice, kde dostal morfium. Z natáčení si pak herec neodnesl žádné trvalé následky. (Dlee)

Související novinky

Zemřel herec Paul Ritter

Zemřel herec Paul Ritter

06.04.2021

Ve věku 55 let včera v noci opustil filmový svět britský filmový, televizní a divadelní herec Paul Ritter, jehož si většina diváků čerstvě vybaví z veleúspěšné minisérie stanice HBO Černobyl, kde… (více)

Akční hrdina budoucnosti?

Akční hrdina budoucnosti?

11.11.2010

Ještě nedávno jsme se mu vysmívali pro jeho fešáckou tvářičku a nevalné herecké schopnosti, hvězda Channinga Tatuma však stoupá. V G. I. Joe jsme mu akčního hrdinu docela věřili, v pozvolna se… (více)

Včera jsme to roztočili, drahoušku

Včera jsme to roztočili, drahoušku

26.08.2009

No, možná ne tak úplně včera, spíš „nedávno“. Tento týden padla první klapka historicko-dobrodružného The Eagle of the Ninth a upírského westernu Priest, taktéž už je v plném proudu natáčení fantasy… (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Reklama

Reklama