Reklama

Reklama

Orel Deváté legie

  • Velká Británie The Eagle (více)
Trailer

V roce 140 našeho letopočtu, dvacet let po zmizení římské deváté legie na severu Británie, přijíždí do Británie mladý římský voják Marcus Flavius, aby zde sloužil jako velitel posádky. Marcův otec byl velitelem deváté legie, která zmizela i s jejich symbolem, zlatým Orlem. Marcus věří, že vykoupí čest svého otce odvážným působením zde v Británii. O pár dní později Marcusova bdělost zachrání většinu mužů posádky, na kterou zaútočí keltské kmeny. Je vyznamenán za statečnost, avšak kvůli zraněné noze je propuštěn za služby. Později se Marcus dozví, že na severu Británie někdo symbol Orla deváté legie spatřil, a tak se rozhodne, že se vydá do neprobádaných končin za Hadriánův val. Doprovod mu dělá jeho o Esca, který Římany nenávidí, ale který je Marcovi zavázán, protože mu během gladiátorského souboje zachránil život. Po několika týdnech putování severskou divočinou se Esca a Marcus setkávají s Guernem, což je bývalý římský voják Lucius, který bojoval v řadách deváté legie pod vedením Marcova otce. Lucius sdělí Marcovi, že symbol zlatého orla ukradli Pomalovaní, což je jeden z nejkrutějších kmenů mezi Seveřany. Marcus i Esca dojdou až k Pomalovaným, kterým Esca řekne, že je synem náčelníka, který prchá před Římany, a že Marcus je jeho otrok. Díky tomu je Esca kmenem Pomalovaných přivítán a přijat. Esca po pár dnech Marcovi pomůže v noci tajně přepadnout válečníky, kteří hlídají Zlatého orla... (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (588)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Kdo by hádal, že se z toho vyklube něco na způsob Valhalla Rising nebo dokonce Gladiátora? Já čekal mírně nadprůměrnou historickou řežbu ve stylu nedávného Centuriona a místo toho na mě vybafne slušné atmosférické drama se skvělým hudebním doprovodem a ne-zas-tak-hroznými herci... Zdaleka nejvíce překvapili Strong se Sutherlandem, Tatum s Bellem ale nikterak nezaostávali a Channing film od filmu dokazuje, že od něj v budoucnu můžeme čekat velké věci - ten příslib tam je hmatatelný. Suma sumárum je Eagle poctivým historickým dramatem a v roce 2011 zatím jedním z nejzručněji natočených snímků... výsledný dojem je prostě výborný, škoda jen toho zbytečného klišé, které Macdonald tak rád využívá, a které z toho občas smrdí až na půdu. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Srovnání s nedávným Centurionem se samozřejmě nabízí samo. Je zvláštní že režiséry v poslední době začlo nějak lákat dobývání Británie Římany. Eagle by mohl být lepším filmem, kdyby hlavní roli nehrál docela nevěrohodný Channing Tatum, já už nevím co s tím klukem. Jamie Bell je zajímavá volba a Marka Stronga jsem projistotu nepoznal. Úvodní akce je slušná a nápaditá. Poté se dostaví docela delší cestopis, nějaký ten zvrat a závěrečný úprk ve stylu Apocalypta. Film není na škodu vidět, přece jen na režisérské stoličce nesedí žádný zelenáč. 55% ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Vynikající a správně špinavá atmosféra, výborné bojovné scény a snad poprvé výborně hrající Channing Tatum ( i když na Jamie Bella pořád nestačí). Škoda, že film ve fázi hledání orlice značně zpomalí a člověk se tak v této fázi i dost nudí. Naštěstí závěrečná akce je opět výborná a Kevin Macdonald snad z toho rozpočtu lepší bitky vytřískat nemohl. 70% ()

Okara 

všechny recenze uživatele

Jednoduché a prosté, přímý tah na bránu. Komornější historický pseudovelkofilm, u kterého se nenudíte. Splňuje tak skromné požadavky diváka, který má náladu na něco ve smyslu Gladiátora. Impozantní výprava duševně silné dvojice, která se vydává na sebevražednou misi pro potěšení římských senátorů a pro naplnění touhy po cti. Nějaké chyby si tu jistojistě ten, kdo nějaké hledá, bez debat najde, ale pokud si přejete pouze posedět u sledování tohoto vydařeného snímku a dát oraz Vašemu hnidopišskému já, tak je právě pro Vás. Nejlepší soundtrack z filmu. 70% ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Už staří Římané poznali hodnotu ptáka... no a Tatum ten prostě stůj co stůj, chce dokázat, že pták, který ztratil jeho táta v tvrdém boji proti severským kmenům (tulení komando) má koule. Nemohu se zbavit pocitu, že místy to působilo fakt lacině, ale role Deváté legie neni jednoduchá a já to chápu, jak by ne, když se tady zdůrazňuje síla a čest ptáka, no ne? 7/10 ()

Galerie (108)

Zajímavosti (20)

  • Římské nádobí ve filmu přesně odpovídá historickým vzorům. (marmota-b)
  • V bojové scéně, kde se Marcus (Channing Tatum) se svými muži snaží vysvobodit své kamarády ze zajetí, použije oblíbenou formaci "testudo" neboli želva. Tato formace se ale užívala jako ochrana proti šípům a dalším projektilům při útocích, nebo při dobývání měst. Ani jedna tato situace však ve filmu není. (Buster)
  • Natáčelo se ve Skotsku a Maďarsku. (Taninaca)

Související novinky

Zemřel herec Paul Ritter

Zemřel herec Paul Ritter

06.04.2021

Ve věku 55 let včera v noci opustil filmový svět britský filmový, televizní a divadelní herec Paul Ritter, jehož si většina diváků čerstvě vybaví z veleúspěšné minisérie stanice HBO Černobyl, kde… (více)

Akční hrdina budoucnosti?

Akční hrdina budoucnosti?

11.11.2010

Ještě nedávno jsme se mu vysmívali pro jeho fešáckou tvářičku a nevalné herecké schopnosti, hvězda Channinga Tatuma však stoupá. V G. I. Joe jsme mu akčního hrdinu docela věřili, v pozvolna se… (více)

Včera jsme to roztočili, drahoušku

Včera jsme to roztočili, drahoušku

26.08.2009

No, možná ne tak úplně včera, spíš „nedávno“. Tento týden padla první klapka historicko-dobrodružného The Eagle of the Ninth a upírského westernu Priest, taktéž už je v plném proudu natáčení fantasy… (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Reklama

Reklama