Reklama

Reklama

Odsun

  • Česko Zátah (více)
Trailer 2
Francie / Německo / Maďarsko, 2010, 120 min

Režie:

Rose Bosch

Scénář:

Rose Bosch

Kamera:

David Ungaro

Hrají:

Jean Reno, Mélanie Laurent, Gad Elmaleh, Raphaëlle Agogué, Hugo Leverdez, Oliver Cywie, Sylvie Testud, Anne Brochet, Denis Ménochet, Roland Copé (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. června 1942 vstupuje v platnost nové nařízení francouzské vlády namířené proti židovskému obyvatelstvu. Jedenáctiletý Joseph Weismann proto odchází do školy se žlutou hvězdou na hrudi. Přesto žijí Weismannovi v přesvědčení, že mají stále důvody k radosti. Ale jen do úsvitu dne 16. července 1942, kdy do bytu vtrhnou muži v černých uniformách. Budí celou Josephovu rodinu a ženou je do autobusu… Po největší razii v dějinách lidstva, která proběhla pod taktovkou francouzské policie, se v pařížské cyklistické aréně tísní na třináct tisíc Židů. Pět dní bez vody, bez jídla a bez zdravotní péče. Dr. Sheinbaum (Jean Reno) internovaný spolu s ostatními dělá, co může. Intenzita rasismu šířeného zdejší kolaborantskou vládou hluboce zasahuje mimo jiné také sestru Červeného kříže Anette Monod (Melanie Laurent). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (179)

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Vynikající a velmi kvalitní film. Genocida evropského židovského obyvatelstva spáchaná nacisty během 2. světové války patří jistě mezi největší tragédie novověkých lidských dějin. Je dobře, že i dnes, po skoro sedmdesáti letech, se o tom stále točí filmy jako memento, kam až může dojít nenávist jedněch "lidí" k druhým. Ano, film nedosahuje kalibru Schindlerova seznamu, ale dopad je stejný. Některé scény byly velmi srdceryvné a nedaly se sledovat suchým okem. Dětské role byly bez vy-jímek skvěle zahrány a ani dospělí herci v ničem nezaostávali a to včetně Jeana Rena v roli židovského doktora. Moc děkuji tvůrcům za hodnotný filmový zážitek. ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Snímek upozorňuje na absolutní zdiskreditování západní modernity a jejího pojetí racionalizace hrůzami holocaustu, přičemž v tomto případě se zaměřuje na rok 1942 a odsun nefrancouzských i francouzských židů z okupované Francie. Filmařsky v pořádku, občas malinko natahované, ale jinak celkem bez problémů. 7/10! ()

Reklama

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Nefunkční jak po straně emocí tak po straně kritiky - střídající se scény s hodujícím Hitlerem a hladovějícími židy, patriotistické písně a řeči oslavující Francii za pozvolného odvozu židů do zimního velodromu francouzskými policajty... Potenciál zůstává nevyužit, filmu škodí i digitální efekty, fakt, že události se dějí "jen tak mimochodem" se sem nehodí a celek je nakyslý jedním velkým klišém. Zklamání. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

No nič, žandári zo Saint-Tropez boli rozhodne ľudskejší ako žandári z okupovaného Francúzska. Silná udalosť a výborne herecky zvládnuté, no emočne jednoznačne víťazí iný film, ktorý pokrýva tú istú tému: Klíč k minulosti. Viac sa film nedá kritizovať. A nesmie. Režisérka Bosch povedala, že každý, kto pri filme nezaplače, je ako Hitler. Tak už radšej pšt. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Stejně jako KLÍČ K MINULOSTI je i tento snímek jehož hlavním námětem je 16.červenec 1942 a zátah na židovské obyvatelstvo v Paříži, ukázkou hrůzy, kterou si Evropa prošla během druhé světové války. Film nepotřebuji nějaké výrazné tlaky na city, neboť jen pouhý náznak toho čím si lidé museli projít, je dostačující. Věřím, že skutečnost byla ještě mnohem horší. Výborný výkon Mélanie Laurent vše jen podtrhl. Během filmu pocítíte bolest i vztek, ale to už filmy této tématiky mají. Po filmařské stránce je to okolo průměru a trochu mě mrzí ten Hitler, to byl přeci někdo úplně jiný, fanatik a blázen. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (22)

  • Část zachycující Adolfa Hitlera (Udo Schenk) v bílém plášti na terase při konzumaci dortu je převzata z mimořádně vzácných barevných záběrů pořízených samotnou Evou Braun (Franziska Schubert), Hitlerovou milenkou a později manželkou, v Berghofu, Hitlerově soukromém sídle v Bavorsku, během jeho narozenin. Scény byly pečlivě zrekonstruovány tak, aby zahrnovaly nejen postoje, kulisy a uniformy, ale také hosty: šéfa SS Heinricha Himmlera (Thomas Darchinger) a ministra propagandy Josepha Goebbelse, samotnou Evu Braun, Hitlerova německého ovčáka Blondiho a dva malé chlapce, kteří byli Goebbelsovými nejstaršími dětmi. Je zde dokonce část, kdy Hitler Evě vynadá za kouření a poté se generál ostražitě podívá do kamery, když na něj namíří. To vše je autentické a je to vidět na kompletním záznamu. (Johnny.ARN)
  • Když Nono upustí svého medvídka z vlaku, spadne hned vedle kolejí. O chvíli později ho Annette (Mélanie Laurent) najde pod střechou nádraží. (Johnny.ARN)
  • Mezi deportovanými nebyli jen obyvatele Francie, ale také uprchlíci z Polska, Německa a také Československa. (Lucas87)

Související novinky

Depardieu jako ruský černokněžník?

Depardieu jako ruský černokněžník?

24.05.2010

Grigorij Jefimovič Rasputin, šílený mnich, léčitel, mystik, či podle některých hříšník a čaroděj, který zaprodal duši Ďáblu. Fascinující postava ruské historie se dočkala už mnoha filmových ztvárnění… (více)

Reklama

Reklama