Reklama

Reklama

Machete (Danny Trejo) je bývalý federální agent z Mexika, který hraje podle vlastních pravidel a nikomu se ze svých činů nezodpovídá. Po střetu s drogovým bossem Torrezem (Steven Seagal) se Machete ocitne v Texasu, kde mu tajemný Booth (Jeff Fahey) nabídne možnost vydělat si rychlé peníze za vraždu bezohledného senátora McLaughlina (Robert De Niro). Plán se však příšerně zvrtne a Machete se ocitne v pasti. Naštěstí má několik přátel, kteří mu pomohou – nelítostnou Luz (Michelle Rodriguezová), těžce ozbrojeného svatého otce Padreho (Cheech Marin) a impulzivní April (Lindsay Lohanová). Machete hodlá Boothovi dokázat, že si pro své špinavé intriky vybral špatného Mexičana. V cestě jim ale stojí zvláštní agentka Sartana (Jessica Alba)... (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (1 635)

Marigold 

všechny recenze uživatele

U podobně laděných retro snímků bývá problém najít rozumnou hranici mezi pietou, parodií a vážností, Budu-li parafrázovat slova jedné z hrdinek: Machete hranici nepřekročil, to hranice překročila jeho. Tenhle film je tou nejzábavnější a nejtupější podívanou, jakou si v mantinelech žánru umím představit. Mít ho v 80. letech na VHS, mám nepochybně dlouhé vlasy, černý knír a nabroušenou mačetu. A holku s jedním okem. [85%] ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Přesně to, co má exploatace být - okatě laciná divoká jízda s vyhraněným postojem. Film grandiózně kumuluje prvky mexické identity (od pověr přes domácí kuchyni po mačety i lowridery) a přináší politickými postoji sálající alegorii na současnou situaci mexické diaspory v USA a otázku ilegální imigrace. A vedle toho skýtá nevázanou zábavu, jejíž přímočarost je stejně trefná a bezelstná jako zdejší ideologie. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nejvíc se mě líbilo jak tam soudruh Mačeta sklátil každou budovatelku, co mu přešla přes cestu. Na to, jak byl hnusnej fakt slušný skore. Celkově by filmu prospěl hlavně jiný režisér, třeba fight Trejo - Seagal by šel natočit mnohem líp. Vzpomínáte třeba na Kill Bill závěr první části a fight nevěsty a O-Ren Ishii, tak něco podobnýho, kdyby bylo i tady, dlouhý závěry, hudba a vychutnávat si každej pohyb. Jo, Tarantule ten měl udělat mačetu a ne Rodriguez, ten mě v poslední době akorát tak těžce nasírá. Zmínil jsem Seagala. Fakt by stálo za pokus zhubnout a zkusit se spojit s režisérem Andrew Davisem. Ten mu jako akčnímu herci rozuměl asi nejlíp a Seagal tady dokázal že pořád to svoje umí, ale nesmí vypadat jak těhotnej dinosaurus . Zmínil jsem Tréja. Ten báječně navázal na svou postavu z reklamy pro Mountfield a využívá zahradnický potřeby, takovým způsobem, že jeho soupeřům nepomůže ani kolo štěstí. Nezmínil jsem Michellku Rodriguezovou a to si nelaoufnu, protože tuhle holku neskutečně žeru, jak její roli tady, tak to napadení fízlů v realu a to už vůbec nemluvím o její prdelce. Když už jsem zmínil Michelle, bylo by ode mě sprostý nezmínit slečnu Albu. Tahle holčina na to, že není přímo můj typ se mě tady docela líbila, když pominu fakt, že občas působila spíš legračně než charismaticky. S De Nira bylo cítit s jakým nadhledem si svou postavu doslova užívá. Ostatně on se celý film nebere příliš vážně a asi proto mě chutnal. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Že ma Machete zaujme príbehom, presvedčivými hereckými výkonmi (absolútne všetkých zúčastnených) a atmosférou v neakčných scénach, to som teda fakt nečakal. Len škoda, že mu chýba svižnejšie tempo a testosterónový dôraz Expendables. Gore výživné, no akčné scény poslabšie a nájdu sa aj otravné zbytočnosti (šaškovanie Nimróda Antala v úlohe bodyguarda). Planéta Teror bola rozhodne zábavnejšia, ale napr. Predators to suverénne zadupáva do zeme. Príjemných 7/10. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Tak se zase všichni uklidníme, ano? Nemůžu se zbavit dojmu, že výrazně nadprůměrná až absolutní hodnocení jsou od lidí, kteří nikdy žádnou rasovou/národnostní exploataci neviděli, ale představují si, že takové byly. Inu, milé děti, ony takové nikdy nebyly. Rodriguez nenapsal a nenatočil vyvážené žánrové dílo, které umně balancuje na hraně mezi pastiší (stylová nápodoba, která se snaží překonat své předobrazy) a persifláží (stylová nápodoba, která je vůči svým předobrazům výsměšná), ale exploataci exploatace (co zde dělá lucha libre?). Při snaze o sérii ikonických scén zcela opomíjí to, co bylo pro dané typy filmů příznačné, tj. pozvolnější temporytmus a nudnou, zato dobově specifickou výplň mezi jednotlivými výjevy, které křičí po zkultovnění. Nevzniklo tak soběstečná dílo, které by se řadilo mezi kanonická díla nacionální exploatace, jakými jsou SWEETSWEETBACK´S BAADASSSSS SONG či THRILLER - EN GRYM FILM, ale jde spíše o vyplňování mezer z faketraileru, u kterých je zábavné, nakolik jsou stavěny do nových významových rámců. MACHETE obstojí při srovnání falešná upoutávky - výsledný film, dokonce i jako autorský biják, kterým se Rodriguez re-etabluje jako tvůrce nezávislých mexických revolučních počinů, i když ty by si mohly ujasnit, kdy se odehrávají, když se chtějí vyjadřovat k dnešku (sedmdesátkový styl, ve kterém jsou mobilní telefony, notebooky, kompaktní disky ad.). Jako exploatace jde o významově chytrý počin, který kritizuje kapitalistický systém nábožensky založené Ameriky, jenž je postaven na imigrační síle, ale jinak neuspokojivý pro žánrově obeznámeného a sběhlého diváka. V podstatě Rodriguez udělal pro exploatace to, co svým SIN CITY pro adaptace komiksů - zvýraznil signifikantní prvky, ale přitom umrtvil potenciál dané látky směrem k ;) médiu. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (48)

  • Keď si Sartana (Jessica Alba) prezerá Macheteho zložku na notebooku, je možné okrem iného vidieť aj dátum jeho narodenia. Ten sa zhoduje s dátumom narodenia Dannyho Treja. (m.a.t.o.)
  • Keď Booth sleduje Mačetu počas bitky, sedí vo vozidle Mercedes triedy S (W220, 1999-2006). Keď však príde Mačetu vyzdvihnúť na miesto náboru robotníkov, sedí vo vozidle Mercedes triedy S (W116, 1972-1980). V ďalšom zábere už Booth a Mačeta vystupujú z modelu W220. (m.a.t.o.)
  • Když muži napadnou Mačetova bratra v kostele, první muž, kterého bratr srazí na zem, má kravatu. V další scéně, kdy leží na zemi, však žádnou nemá. (Ruuzha)

Související novinky

Rodriguez opět točí pro své ratolesti

Rodriguez opět točí pro své ratolesti

27.05.2015

Robert Rodriguez sice občas vypustí ze řetězu Macheteho a loni natočil dlouho odkládanou dvojku Sin City, jinak se ale s oblibou věnuje hlavně dětským filmům. Spy Kids to dotáhli ke čtyřem dílům a… (více)

Machete zabíjí... ve vesmíru!

Machete zabíjí... ve vesmíru!

04.04.2015

Bývalý elitní agent, který už si to rozdal s Robertem De Nirem, Stevenem Seagalem nebo Melem Gibsonem, se vrátí. Alespoň to tvrdí jeho představitel Danny Trejo, podle kterého se na třetím dílu… (více)

Machete vás opět vykuchá

Machete vás opět vykuchá

08.02.2012

První Machete potěšil. Přímočará řezničina si určitě našla víc fanoušků než infantilní výplachy typu Spy Kids 4D: Stroj času, takže Robert Rodriguez dělá dobře, že pokračuje v načaté trilogii.… (více)

Sin City a Machete pokračují

Sin City a Machete pokračují

10.08.2011

Alespoň podle Roberta Rodrigueze, který se v kategorii „slibotechna“ očividně pokouší trumfnout kámoše Quentina. Na Sin City 2 se čeká už hodně dlouho. Rodriguez pořád tvrdí něco jako „už to bude, už… (více)

Reklama

Reklama