Reklama

Reklama

Závrať

  • Francie Vertige (více)
Trailer

Skupina přátel se rozhodne navštívit terén, který byl pro veřejnost uzavřen. Stezky se nacházejí vysoko v horách. Je tu však ještě něco nebezpečnějšího než samotný výstup. Skupinka zjistí, že v horách nejsou sami. Dobrodružství se promění v noční můru. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (249)

heyda 

všechny recenze uživatele

Skvělé momenty střídají slabé momenty. Stejně tak by se dalo říci, že ´´realistické´´ chování postav střídá chování poněkud nepravděpodobné či nepřiměřené situaci. Takže vcelku na mě působí Vertige kostrbatě. Každopádně první polovina filmu je více než zajímavá a hudba taky nemá chybu. Kdyby tento horor natočili třeba Albánci nebo Chorvaté, tak bych dal 4 hvězdičky, ale od Frantíků čekám přece jenom větší a ucelenější kumšt, protože je to hororová velmoc. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Nebylo by to tak špatné, kdyby to nebylo tak blbé. Prý inspirováno skutečnými událostmi, to jo, leda by hlavní hrdinové prchli z debilhauzu. Pětice žabožroutů si nalehko vyrazí do skalnatých hor kdesi na Balkáně. Zapomeňte na stmelenou partu přátel a zkušených horolezců, složení je následující: arogantní nezodpovědný blbeček a jeho stíhačka, traumatizovaná zdravotní sestra, její plešatý ex-bojfrend a jako pověstná třešnička na onom dortu z žabích stehýnek trůní žárlivý přítel zdravotní sestry, který (jen tak mimochodem) trpí akrofobií, tedy panickým strachem z výšek... přesněji z hloubek, výšek se asi bojí málokdo. První půlku filmu po sobě svorně štěkají a snaží se hysterického Lucca dostat zase o nějaký ten metr výš a dál. V druhé polovině po sobě stále štěkají, stále je nutno posouvat žárlivého panikáře dál a výš, kromě toho však postavy stoupají a padají do různých pastí, které na uzavřenou stezku nastražil místní, hrůzu nevzbuzující degen. Frantíci pobíhají a řvou jako na lesy - vždycky jedno jméno stále dokola, než se něco přihodí někomu dalšímu, pak ječí další jméno. Kamera je po hixploitačním převratu "báječně" rozpohybovaná, začínám být na tyhle "live" záběry těžce alergická. A tak tam všichni běhají, vřískají a krvácejí až do uspokojivého konce. Logikou nezatížený slabší průměr, s poměrně hezkými exteriéry - jednou se na to kouknout dalo. 48% ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Celkem mňamózní francouzský survival/exploitation horor, kde se celkem sympatická (a trošku rozhádaná) partička frantíků vydá na horolezecký výlet do chorvatské části Dinárských hor. Zpočátku je to relativní idylka, než to samozřejmě sjede do průseru. Děj má slušný spád, s hlavní hrozbou vyrukuje až docela pozdě (taky plus), dojde na nečekané zkraty v chování postav, nechybí napětí a strach, nakonec ani ten brutál, a v (ne)poslední řadě ani moc pěkná příroda. No jestli toužíte [SPOILER] stát se obětí nějakýho buranskýho pomatence [/SPOILER], můžete tady v okolí krom Norska (ROVDYR), Beneluxu (CALVAIRE), nebo Francie (FRONTIER(S)) zkusit štěstí právě třeba i na Balkáně. Snad se časem najde i něco tady v Čechách:) ()

Vyrida 

všechny recenze uživatele

Ať se snažím sebevíc, tak mě opravdu teď nenapadne ani jeden film, který jsem v posledních dnech viděl a dokázal mi naservírovat tolik filmových chyb a nelogických situací jako právě komentovaný Vertige. Myslím, že kdybych je chtěl všechny spočítat, tak mi budou obě ruce málo a je to rozhodně velká škoda, protože díky nim jsem musel srazit i celkové hodnocení. Teď se už budu asi opakovat a lidi, kteří čtou mé komentáře častěji už nejspíše tuší co chci napsat, ale já vážné ty filmy z prostředí lesní přírody zbožňuju a je mi prakticky v tu chvíli úplně ukradený o jaký žánr právě jde. Vertige se vyžívá hlavně ve sklaních převisech a je to opravdu nádhera, ale bohužel která netrvá věčně, protože zhruba od druhé poloviny snímku, začnou hrát ostré struny, pytlacké pastičky a jiné podobné serepetičky, které film shazují na kvalitě zase o kousek níž a níž. Závěr už je čistě vycucaný z nouze a chtě nechtě jsem si musel zprominutím odplivnout, protože hůře to asi vymyslet už nešlo. Na poli vyvražďovaček jde proto o podprůměrný horror, který však má kde čerpat na poli okolních exteriérů a proto hodnotím 3mi hvězdičkami, ale pochopitelně s velkým vykřičníkem na konci. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Už nikdy se nebudu na chorvatskou krajinu dívat s klidným srdcem. Opět zde není nic nového, parta kamarádů uvízne ve skalách a brzy zjistí že překvapivě "nejsou sami" a hory, jak to bývá zvykem, obývá kdosi silně zdegenerovaný. Anton mi přišel spíš jako agresivní verze Oty Rákosníka, asi to bude znít divně, ale podle mě by i ten zdeformovaný psychouš měl mít trochu charizma (například jako někteří dělníci z Ajových Hor), což Anton postrádal. Ne jednou se mi vybavil Pach krve, na to byl ale Anton málo strašidelný/zmutovaný. Ale ty herci - hrůza. Sympatická postava jedna (plešoun), nechápu, co tam sakra dělalo to nedomrle, co vypadalo tak na 14 let, furt všechno kazil a klepal se strachy. Jak s ním mohla chodit tak hezká holka nechápu. Ovšem štvala mě taky, ještě nikdy mi tak moc nevadilo, že někdo v jednom kuse brečí. Druhej pár nehodnej zapamatování. Jako obyčejně se ty postavy chovají nejdementnějším možným způsobem. Kdo má nakoukáno, bude po prvních pěti minutách přesně vědět, kdo přežije a kdo umře (což mě osobně zklamalo ještě víc). Cení se ovšem jedna věc - nenudila jsem se. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (2)

  • Ačkoliv se děj odehrává v Chorvatsku, tak se celý film natáčel ve Francii. Natáčelo se od září do 28. října 2008 v Alpách v Aussois a Avrieux na několika via ferratách (La Montée au Ciel, Les Rois Mages a Le Parc du Diable) za pomoci průvodců z regionu. A pak v Pyrenejích ve Font-Romeu a Lac des Bouillouses. (bianci)
  • Ve části, kdy skupina v dešti vymýšlí, co dál, se střídají scény, kdy Karine (Maud Wyler) čelovku má a nemá čelovku na hlavě. (Timy68)

Reklama

Reklama